Najbolji primeri redizajna logoa na svetskom nivou u 2021.

19 November 2021 | logo dizajn

U ovoj 2021. godini, specifičnoj po mnogo čemu, čini se da je još važnije nego pre održati brend svežim i prilagodljivim za novosti i promene. Prethodna godina, pa i jedan deo ove godine, bili su pravi izazov za mnoge biznise. Od svega ih je najviše mučila globalna pandemija, ali i ekonomska neizvesnost povezana sa njom. Zbog toga, kompanije su morale da se prilagode prilikama kako bi zadržale poziciju na tržištu i prevazišle razne izazove.

A kada su ciljevi kompanije u pitanju, logo može mnogo da pomogne u komuniciranju istih i jasno pokaže ka čemu jedna kompanija stremi. Zato je važno da kompanije ponekad donesu odluku o redizajnu logoa, kako bi naglasili svoje najjače prednosti i dodatno pojasne koje su njihove suštinske vrednosti. Ukoliko ste u fazi razmišljanja o redizajnu vašeg logoa ili možda i celokupnog vizuelnog identiteta, onda će vam nastavak našeg bloga sigurno biti zanimljiv. Sakupili smo nekoliko dobrih primera redizajniranja logoa poznatih brendova i institucija u ovoj godini.

Burger King

 

Movi logo, proizvođača najpoznatijih burgera na svetu, je jednostavan i vrlo zabavan. Slova su dosta zaobljenija, nego pre i nekako u sebi nose retro vajb, koji nam se jako dopada. A zašto kažemo da donosi dašak prošlosti? Pa zato što je to stvarno istina, jer kada pogledamo dizajn koji je korišćem tokom ’70 i ’80 godina prošlog veka, lako dolazimo do ovog zaključka.

 

Zbog čega Burger King bira da se oslanja baš na ove dve dekade, kada je dizajn novog logoa u pitanju? Zato što smatraju da je brend tada bio na svom vrhuncu uspeha i žele da se podsećanjem na to vreme, repozicioniraju na tržištu i ponovo dosegnu ovaj uspeh.

 

Uklanjanjem plave okrugle trake oko logoa, hteli su da jasno označe kako se kompanija odlučila za izbacivanje veštačkih aroma iz njihove hrane. A pored toga, nova kolor paleta je nešto drugačija i treba da bude u skladu sa bojama hrane, ali i da nas podseti na plamen roštilja. Čini se da je novi dizajn mnogo bolje rešenje i odlično izgleda na digitalnim platformama.

Bela kuća

 

Valjda je nekako bilo i logično da se nakon dolaska novog predsednika, demokrate Bajdena, desi promena i logoa Bele kuće. Boje prethodnog logoa su samo zamenile mesta, pa je sada jasno vidljivo da je Bela kuća zaista te boje. Ako se bolje zagledaju ova dva logoa, shvatićemo da su neki detalji dodati na prozore i pilare.

 

Novi logo treba da prikaže ciljeve nove administracije i njihovu želju da idu napred, no ipak se vezujući za tradiciju i korene. Plava pozadina dodatno ističe detalje i čini dizajn boljim i sofisticiranijim od prethodnog. Takođe, snažan simbol državničkog duha, ogleda se u zastavi koja je sada vrlo vidljiva, što se u prethodnoj verziji ne može skoro pa uočiti.

Dacia

 

Rumunski proizvođač vozila, u vlasništvu Renoa, odlučio se za prilično drastičnu promenu izgleda logoa u aktulenoj kampanji “renoizacije” kompanije. Tako su početkom godine predstavili novi model vozila i na njemu redizajnirani logo.

 

Novi dizajn predstavlja dva slova ‘D’, koja su na vrlo specifičan način povezana u jedinstvenu uglastu celinu. Futurističkom izgledu logoa dodatno doprinosi font, koji je korišćen za ispisivanje naziva brenda. On takođe ima uglast izgled i u jednostavnoj crnoj boji je, baš kao i grafički simbol dva povezana slova. Čini se da i Dacia radi isto što i drugi proizvođači automobila- uklanjaju gradijente i opredeljuju se za ravan dizajn. Izgled ovog novog logoa uklapa se u potpunosti sa novim tendecijama brenda.

 

Ako volite da čitate o novim logoima proizvođača automobila, onda nikako ne smete da propustite naš blog o Peugeot-ovom logou koji je uradio potpuni redizajn lava. Ali i gore pomenuti Reno ima novi logo, koji takođe ima zanimljivu priču iza sebe.

Inter Milan

 

Inter Milan, čije je puno ime fudbalski klub Milan, poznat je svim ljubiteljima italijanskog fudbala. U martu ove godine odlučili su se za promenu logoa, kako bi proslavili 113 godina postojanja ovog kluba. U želji da se dodatno modernizuju i svoje ime vežu za metropolu poput Milana, odlučili su se za promenu imena i od sada će biti poznati kao Inter iz Milana.

 

I ovde je po sredi još jedna prilično drastična promena izgleda logoa. Naime, ako se podsetimo kako izgleda logo iz 2014. ovaj novi je njegova pročišćena verzija i lišen je suvišnih detalja, kojih je i te kako bilo. Dakle, logo jednostavno sadrži samo stilizovana slova ‘I’ i ‘M’. Verovatno su prilikom kreiranja ovog logoa imali na umu i dugogodišnjeg rivala Juventus, jer i njihov logo ima krajnje minimalistički izgled.

 

Ipak nemoguće je da se otmemo utisku da su u želji da logo bude što jednostavniji, dizajneri ipak malo preterali i da sada novi logo izgleda vrlo nedovršeno, previše jednostavnih boja je korišćeno i sve u svemu ne ostavlja neki snažan utisak.

General Motors

 

Za one koji ne znaju ovo je krovna kompanija za brendove poput Cadilaca i Chevroleta. U skladu sa tendencijom da se sve veći broj proizvođača automobila okreće električnim ili hibridnim vozilima, kako bi smanjili zagađenje i General Motors je hteo da svoju kampanju prebacivanja na električna vozila dodatno učini važnom, plasirajući u javnost izgled novog logoa.

 

Uz logo je došao i novi slogan koji naglašava ekološku opredeljenost kompanije- Čisto nebo i budućnost bez štetnih emisija. Upravo na osnovu ovog slogana, dizajneri nalaze inspiraciju za novi logo, oslikavajući plavo nebo kroz gradijent ove boje.

 

Biraju potpuno drugačiji font i koriste mala slova za inicijale kompanije, dok liniju ispod slova ‘M’ zadržavaju iz prethodne verzije logoa. Možda kombinacija te linije i praznine, koju stvara bela boja, mogu da nas podsete na utičnicu putem koje se puni električni auto.

 

Ipak, na kraju kada se pogleda celina, logo ne ostavlja neki poseban utisak, već deluje prilično neinteresantno i generički. Gradijent, kao što smo pomenuli, više nije toliko u trendu, pa logo iako treba da predstavlja najnovije tendencije, može pomalo da izgleda zastarelo. Pored toga gradijenti nisu najsrećnije rešenje ni za digitalne platforme. Font takođe doprinosi utisku generičkog logoa, pa bi ipak trebalo poraditi na tome da bude malo unikatniji.

 

Za kraj, ako volite temu logo dizajna, onda na našem blogu možete pronaći mnogo zanimljivih tekstova o tome, a posebno preporučujemo dva najčitanija teksta: 7 kategorija logoa i skriveno značenje boja na logoima poznatih brendova

Pin It

Comments are closed.