Skriveno značenje boja na logoima poznatih brendova

06 July 2021 | logo dizajn

Logo brenda je njegov najvažniji element, zato što predstavlja vizuelnu manifestaciju njegovih vrednosti i grafički prikaz kompanije koja stoji iza njega. Mnogo odluka treba doneti kada se kreira logo, mnogo pitanja postaviti i dobro o svakom elementu razmisliti, ali najvažnija među svim odlukama je ona o bojama. Možda se nekome to čini kao jednostavna odluka, međutim upravo boje mogu biti ključan faktor na osnovu koga će kupci zapaziti određeni brend i zauvek ga zapamtiti. Uvek volimo da zavirimo dublje u ideju koja stoji iza određenog dizajna, pa tako ćemo se i sada pozabaviti skrivenim značenjem boja na logoima poznatih brendova, koje su upravo boje proslavile i učinile ih prepoznatljivim.

Ako volite da čitate o logo dizajnu i skrivenim značenjima koja stoje iza logoa poznatih brendova, onda sasvim sigurno ne smete da preskočite blog koji smo napisali na tu temu prošle godine. Bacite pogled na 7 logoa poznatih brendova koji imaju skriveno značenje i otkrijte njihovu tajnu. A pre toga, vratimo se bojama i njihovom značaju za logo dizajn.

 

Istraživanja su pokazala da određene odluke, ocene drugih i okoline dolaze iz nesvesnog dela naše svesti i da podsvest igra veliku ulogu u tom procesu. Takve odluke smo u stanju da donesemo nakon posmatranja objekta u trajanju od svega 90 sekundi. Između 60% i 90% takvih procena i odluka se donosi samo na osnovu posmatranja boja. Ovi podaci nam jasno govore da boja logoa može ili da se dopadne kupcu ili da ga potpuno odvrati od kupovine.

 

Za svakog vlasnika kompanije koja pokreće novi brend ili osmišljava novi vizuelni identitet za već postojeći proizvod, vrlo je važno donošenje odluke o boji ili bojama koje će dominirati na logou. Svaka boja nosi sa sobom određenu simboliku, pa je zato važno dobro upoznati ciljnu grupu i vrednosti kojima je ona naklonjena. Svaka od tih vrednosti može biti predstavljena kroz određeni simbol i boju.

 

Ako ste se ikada zapitali zašto je logo Coca-Cole crven i zašto mu se svi dive više od jednog veka, zašto je Starbuck izabrao zelenu boju za logo ili zašto je Twitter baš plav, onda bi ovaj blog mogao da bude za vas, jer ćemo u nastavku otkriti značenje najvažnijih boja koje se pojavljuju na svetski poznatim logoima. Izaberite boju i saznajte šta ona govori o brendu koji je koristi u svom logou.

 

Crvena – snaga, samopouzdanje, energija

Ova boja privlači pažnju i budi snažne emocije kod kupaca i svakog ko je ugleda. Univerzalni je simbol za ljubav, pa je često koriste za proizvode koji treba da probude takve emocije. Takođe, crvena je poznata po tome da od nje srce jače kuca i da se puls ubrzava, ali i po tome da povećava apetit, pa ne čudi što brendovi koji proizvode hranu ili je služe u svojim restoranima, vrlo često biraju crvenu boju.

 

Šta crvena boja govori o brendu?

 

Sasvim jasno i nedvosmisleno, crvena govori o brendu da je moćan, snažan i da nosi poseban boost energije sa sobom. Ako birate crvenu zbog toga što otvarate restoran, onda je to odličan izbor, jer će vaši kupci osećati glad za ukusnim jelima čim vide logo vašeg restorana. Svi oni koji žele da stvore osećaj hitnosti kod kupca, kada je npr. neka rasprodaja u toku, treba da koriste crvenu boju, jer je ona univerzalni simbol za hitnost i važnost.

 

Primer: Coca-Cola, Netflix.

 

 Žuta – sreća, optimizam, druželjubivost

 

Ovu boju povezujemo se srećom i optimizmom, zato što je sunce žuto, ali i zato što je smajli takođe ove boje. Žutu pored toga, vidimo i kao toplu boju, koja nas greje i podstiče ljude na komunikaciju. Međutim, ovo nisu jedine asocijacije koje imamo kada vidimo ovu boju. Ponekad, žuta može da predstavlja i oprez (svi znamo za žute uzvičnike koji se povremeno pojave kada nam određeni program na računaru šalje upozorenje ili kada pored puta vidimo znak sa ovom bojom koji nas upozorava na nešto).

 

Šta žuta govori o brendu?

 

Žuti logo o kompaniji govori da je pozitivna, da takav stav gradi kako prema kupcima, tako i prema zaposlenima. Takođe, kompanija sa žutim loogom bi trebalo da ima prijatan, opušten, pozitivan i prijateljski odnos prema kupcima. Žutu bi trebalo koristiti i za skretanje pažnje na izlozima prodavnica, kao i onda kada brend želi da izazove osećaj sreće kod kupaca, kada ih preplavi sreća i pozitivna energija, jer su recimo u sred zime videli žuti logo i osetili da ih je ugrejalo sunce.

 

Primer: CAT, Nikon.

 

Zelena – mladost, zdravlje, svežina

 

Zelena predstavlja rast, napredak, pa je koristimo na primer onda kada želimo da ukažemo na mlad brend, koji tek očekuje rast. Pored toga, ona predstavlja i bogatstvo , ne samo u materijalnom smislu, već i u duhovnom. Naravno, zelena je i boja američkih dolara, pa je zato vezujemo i za novac. I još uz sve to, priroda, zelenilo, zdrava životna sredina – sve su ovo asocijacije koje povezujemo sa ovom bojom i zbog toga je pogodna za sve organske proizvode.

 

 Šta zelena govori o brendu?

 

Pre svega, zelena govori o brendu da je on ekološki osvešćen i da je napravljen tako da ne šteti životnoj sredini. Verovatno zato ga biraju svi proizvođači voća, povrća i prirodnih, domaćih proizvoda, ali i oni kojima je važno da istaknu kako su njihovi proizvodi napravljeni na etičan i održiv način. I kao što smo već rekli, pošto je zelena asocijacija na novac, onda finansijski brend koji odabere ovu boju, nikako ne može da pogreši.

 

Primer: Starbucks, The Body Shop.

 

Plava – smirenost, stabilnost, miroljubivost

 

Plavu boju povezujemo sa bojom mora i okeana, pa ona kod svakog ko je ugleda izaziva osećaj smirenosti i sigurnosti. Ne znamo da li ste znali, ali dokazano je da su zaposleni najproduktivniji baš onda kada rade u kancelarijama sa plavim zidovima ili detaljima. Dakle za sve one koji osnivaju firme i žele produktivne i fokusirane radnike, plava je najbolje rešenje za boju zidova i nameštaja u prostorijama kompanije. Plava se smatra najpopularnijom bojom i među ženama i među muškarcima, sigurni smo da džins ima važnu ulogu u tome.

 

 Šta plavi logo govori o kompaniji?

 

Plavi logo govori o brendu da je profesionalan, da se na njega možemo osloniti, da donosi logične odluke, ali da nije napadan. Kod onih koji sarađuju sa kompanijom, ova boja će probuditi osećaj poverenja i sigurnosti. Kako je ovo boja koja se podjednako dopada i ženama i muškarcima, što je odlična preporuka za jedan brend, onda će je sasvim sigurno birati one kompanije koje žele oba pola u svojoj ciljnoj grupi i koji proizvode uniseks proizvode.

 

Primer: Dell, Ford.

 

Crna – sofisticiranost, elegancija, ekskluzivnost

 

Ova boja je viđena u očima kupaca kao boja koja uliva osećaj strahopoštovanja, izabrana za brend koji je ozbiljan, stabilan i prefinjen. Iako bi neki rekli da je ovo previše obična boja, zbog svoje jednostavnosti i elegancije, čest je izbor luksuznih i ekskluzivnih brendova, koji njenim korišćenjem žele da stave do znanja kupcima da vode računa o kvalitetu i da za njih proizvode samo najbolje komade odeće uz koje će vrlo lako izgledati glamurozno i elegantno. Uz to, crna je odličan izbor ukoliko brend želi da unese dozu mistike u svoje predstavljanje.

 

Šta crni logo govori o brendu?

 

Kada kompanija koristi crnu boju za svoj logo, ona to sasvim sigurno radi kako bi svima ukazala na to da je dobrostojeća, da ima snažnu reputaciju i da svojim proizvodima donosi kupcima eleganciju. Logo treba da podseća kupce na taj osećaj ekskluziviteta, pripadanja posebnoj grupi bogatih kupaca i da kupovinom tog brenda oni dobijaju statusni simbol kojim će moći da se pohvale. Brend koji koristi ovu boju, šalje jasnu poruku da nema potrebe da koristi jarke boje za prezentaciju, jer je već toliko poznat i prepoznat u široj javnosti da je jednostavnost ono čemu teži i što ga izdvaja.

 

Primer: The New York Times, Gucci.

Dozvolite da vam pomognemo u odabiru boja za vaš logo

 

Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je odabir boja važan za logo, posebno kada je u pitanju mlada kompanija koja tek stvara svoj vizuelni identitet i izlazi na tržište u potrazi za kupcima. Ono što se uradi na početku, dugo ostaje u sećanju kupaca, pa je jako važno da od početka logo bude urađen kako treba i da bojama predstavlja kompaniju i brend na najbolji način.

 

Ukoliko ste u potrazi za dizajnerom koji će kreirati neponovljiv i jedinstven logo za vas, agencija Titan dizajn vam stoji na raspolaganju, kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa nama.

 

Pin It

Comments are closed.