8 praktičnih saveta za kreiranje logoa startapova

13 April 2022 | logo dizajn

 

Startapi su temelj modernih inovacija i pružaju svim mladim kreativcima i preduzetnicima šansu da svoje inovativne ideje pretoče u stvaranje uspešnog biznisa. Poznate interent kompanije, poput Fejsbuka i Gugla počele su kao startapi. Za svaki startap važno je da ima vrlo dobro osmišljen logo, kako bi se odmah na početku, izdvojio iz mase sličnih kompanija.

Pošto su za tržište ovo nove kompanije i još uvek nedovoljno prepoznatljive, važno je da imaju upečatljiv vizuelni identitet. On treba da bude napravljen po merilima brenda, a ne na sajtovima za brzo pravljenje logoa. Iako nekima dizajniranje logoa izgleda kao nešto što svako može da uradi, ipak nije tako lako. Treba pratiti određena pravila. Pa tako, bilo da osnivate svoj startap ili još uvek razmišljate o tome, sledite neke od sledećih saveta i saznajte kako se kreira uspešan logo.

1.Definišite ciljeve vašeg brend identiteta

Pre nego što uopšte započnete da razmišljate o dizajnu logoa, treba prvo jasno sa dizajnerom da definišete koji su ciljevi vašeg brend indetiteta. Zapitajte se: kako želimo da ljudi percipiraju naš brend? Brend prvo mora da ima jasno definisan identitet, pa tek onda treba razmišljati o dizajniranju nečega što je povezano sa tim identitetom. Treba imati u glavi određenu predstavu startapa, a zatim sa dizajnerom ići ka prenošenju te slike u logo dizajn.

2.Istražite konkurenciju

Pre dizajniranja logoa, važno je da uradite još jednu stvar. Dobro istražite na koji način konkurencija pristupa pitanju brend identiteta, logo dizajna i vizuelnog identiteta uopšte. Takođe, imajte na umu da kupci već kupuju od konkurencije i dobro su im poznati njihovi logoi. Njihovi logoi su mnogo duže na tržištu od vašeg i kupci su navikli da ih viđaju na policama marketa ili na internetu. Dakle, najvažniji zadatak koji dizajner ima je da napravi logo koji na najbolji način izražava vaš brend i njegove vrednosti. Takođe, trebalo bi da to bude mnogo bolje urađeno nego kod vaših konkurenata.

3.Precizno utvrdite koja je vaša ciljna grupa

Spartap postaje uspešan onda kada precizno zna kome se obraća i kreira svoj proizvod u skladu sa tim. Ipak su kupci ti koji jedan proizvod, a zatim i brend mogu da učine uspešnim ili neuspešnim. Dakle, još u početnoj fazi formiranja startapa, treba razmisliti o definisanju ciljne grupe. To će pojednako biti važno za biznis strategiju, ali i za kreiranje logoa. Kada se budete „stavili“ sebe u cipele svojih kupaca- i kada budete zamislili kakav bi vaš brend bio kada bi bio osoba- onda ćete već biti na dobrom putu. Detaljno opisivanje idealnog kupca i svih njegovih osobina, takođe donosi odgovor na pitanje šta bi im se moglo dopasti i u vizuelnom smislu.

4.Pronalaženje inspiracije

Inspiracija je svuda oko nas i to je jako dobra vest. Dok skrolujete kroz Pinterest, TikTok ili Instagram, šetate gradom ili putujete, možete pronaći inspiraciju za vizuelni identitet vašeg spartapa. Posebno za njegov najvažniji deo- logo. Sve dok je inspirativni sadržaj koji pratite u vezi sa onim čime se vaš startap bavi, samo nastavite. Jako je važno da svoju inspiraciju beležite na jednom mestu, kako biste joj se vratili s vremena na vreme. Kada konačno donesete odluku o tome kako bi vaš logo trebalo da izgleda, obavezno pokažite dizajneru folder sa inspirativnim sadržajima. Na taj način će i njemu biti lakše da upozna vaš startap i shvati u kom pravcu razmišljate kada je vizuelni aspekt u pitanju.

5.Izbor pravog fonta

Kada biramo font za logo, to je kao kada za neki događaj obučemo svoje najbolje odelo, jer želimo da se predstavimo u najboljem svetlu. Baš kao što je važno da se lepo obučemo za neku posebnu priliku, isto važi i kada biramo font, jer on treba da bude relevantan za vaš brend identitet. Ovo su, na primer, fontovi koje koriste poznati brendovi. Puno je opcija između kojih možemo da odaberemo. Pa tako, Arial i Times New Roman, mogu da ukažu na to da vašem startapu treba verovati, ali i da je okrenut tradiciji i tradicionalnim vrednostima. Comic Sans pak može poslužiti da ukaže na smešnu stranu brenda i želju da on bude kul i pristupačan svima. Ako vas interesuje koji su fontovi u trendu 2022, obavezno pročitajte naš blog.

6.Eksperimetišite sa različitim bojama

Za logo dizajn, boje su jako važne i mogu da budu odličan način da se brend istakne.  Različite boje bude i različite osećaje kod posmatrača. Startapi, u posednje vreme, mnogo više obraćaju pažnju na značenje boja nego što su to radili pre. Pa tako, kada biraju zelenu, svesni su da se ona vezuje za sveže, organske proizvode, dok kada biraju plavu ona ima simboliku sigurnosti i poverenja. Koje značenje pojedine boje imaju za brendove, možete pročitati u našem blogu i naučiti značenje crvene, žute, crne i drugih boja.

7.Originalnost pre svega i razmišljanje o budućnosti

Autentičnost na logou govori o brendu mnogo više nego bilo šta drugo. Ako se odlučite da kopirate nečiji logo, sasvim sigurno se može desiti da vas okarakterišu kao prevaranta i kradljivca tuđih ideja. To naravno može uticati na prepoznatljivost brenda negativno i vašu reputaciju takođe. Zato, tražite inspiraciju u drugima, ali nemojte da kopirate. Pored autentičnosti, treba misliti i na budućnost. Gde startap vidite za 5 do 10 godina? Koji je pravac u kom želite da se krećete? Odgovori na ova pitanja su jako važni, jer će vam sačuvati na stotine ili čak hiljade evra za rebrending. Napravite „future proof“ logo i ne brinite.

8.Uvek izradu svog logoa poverite profesionalcima

Verovatno mislite da to i nije tako teško, da je moguće napraviti logo u Canvi, da to može da uradi i vaš drugar čiji je hobi grafički dizajn, ali naš odgovor je NE. Ukoliko mislite da gradite uspešan startap i budući prepoznatljivi brend, onda njega treba da prati isto takav logo.

Takođe, vaše vreme je jako dragoceno i važno je da se fokusirate na brojne aspekte izgradnje i ojačavanja startapa. To je mnogo važnije od trošenja vremena na izradnju logoa, koji svakako neće biti dovoljno zapažen ili autentičan, kao što će to biti ako na njemu radi profesionalni dizajner.

Dizajneri obožavaju svoj posao, posvećuju sate i sate razmišljanju o ideji kako napraviti neki logo i u tome su najbolji. Zato, bolje je da prepustite njima ovaj važan posao, jer oni prave simbol po kome će vaš startap biti prepoznatljiv u javnosti. Dopustite timu Titan dizajna da vam pokaže kako taj simbol u vašem slučaju može da izgleda. Kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa našim timom.

Pin It

Comments are closed.