M

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U


logo-dizajn-maeMae B.

Ovaj logotip kreiran je 2003. za lanac erotskih radnji Beate Uhse – Mae B. U skladu sa tim logotip se oslanja na Jin Jang simbol, koji predstavlja nežnost i mekoću ženskog, kao i snagu i grubost muškog principa. Spojeni zajedno, uz upotrebu smelih snažnih boja, ova dva pola su kroz logotip ujedinjena u strastvenu zajednicu.

 

logo-dizajn-masseratiMaserati

Logo je kreirao Mario, jedan od braće Maserati koristeći simbol trozupca. Rešenje je nastalo na osnovu sugestije porodičnog prijatelja Markiza Dijega de Sterliha i zasnovano je na Neptunovoj fontani smeštenoj na glavnom trgu u Bolonji. Neptun predstavlja snagu i pokret, a statua u fontani je karakterističan simbol Bolonje.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

 

 

logo-dizajn-mcdonaldsMcDonald´s, dizajn logotipa

McDonald´s je najveći i najpoznatiji lanac restorana brze hrane na svetu. Njihov globalni marketinški potencijal je ogroman, što je posledica postojanja više od 23000 restorana u preko 100 zemalja. Zlatni lukovi njihovog M predstavljaju jedan od najjačih i najprepoznatljivijih logotipa današnjice. Jednostavnost tog slova M i tradicionalne crvena i žuta boja zajedno označavaju najčuveniju poslovnu karakterističnost na svetu. Uz slovo M obično ide ispis McDonald´s, ili slovo stoji samo. Logotip sa zlatnim lukovima kreirao je Džim Šindler 1962. godine po ugledu na lukove postavljene na zidovima restorana. Spojivši dva luka u čuveno M stvorio je simbol prepoznatljiv širom planete. Ovaj logotip za kompaniju nije samo obično slovo M. Nazvali su ga Golden Arches (zlatni lukovi) da bi naglasili ideju po kojoj je posedovanje franšize za ovaj restoran jednako posedovanju rudnika zlata. Na sledećem nivou lukovi predstavljaju skrovište, mesto za beg. Njihova zaštita je potrebna svakome ko želi pauzu. Zajedno sa CocaCola i Nike logotipima, ovaj znak je globalno smatran simbolom kapitalizma i globalizacije, budući da se radi o najvećim američkim planetarno sveprisutnim kompanijama.

 

 

 

logo-dizajn-meissenMeissen logotip

Poljski kralj je početkom XVIII veka angažovao apotekarskog asistenta i tvorca zlata (u alhemičarskom smislu) Johana Fridriha Betgera da otkrije tajnu proizvodnje finog porcelana. Cilj projekta je bilo izbegavanje trošenja velikih svota na nabavku kineskog skupocenog posuđa. Betger je sarađivao sa fizičarem i matematičarem Erenfridom Valterom fon Širnhausom. Saradnja je urodila plodom i 1722. godine je nastala manufaktura porcelana Meissen. Johan Melkior, nadzornik proizvodnje predložio je da simbol ukrštenih mačeva bude obavezan žig na proizvedenim primercima, da bi kralj znao da u rukama drži autentičan proizvod.

 

 

logo-dizajn-mercedesMercedes Benz logotip

Ovaj logotip koristi simboliku pokazivanja u tri pravca, što predstavlja koncept Gotliba Dajmlera prema kome će proizvoditi sredstva za transport podjednako efikasna na zemlji, u vodi i u vazduhu. Srebrna boja je veoma tipična za Mercedes Benz brend, a priča o tome smeštena je u doba prve Grand Prix trke održane na Nirburgringu 1934. godine. Kada je jedan od njihovih automobila premašio dozvoljenu težinu ekipa je rešenje pronašla u uklanjanju suvišne farbe. Nakon cele noći šmirglanja i poliranja automobil je ceo bio ogoljen do boje metala. Sledećeg dana na stazi sijao je u prelepim srebrnim nijansama, te je stoga prozvan „srebrnom strelom“.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

 

logo-dizajn-michelinMichelin logo

Kompanija koja je danas među najpoznatijim proizvođačima automobilskih guma, započela je sa radom 1832. a osnovali su je Nikolas Eduard Dobre i njegov rođak. Prvobitno su proizvodili opremu za poljoprivredu, ali kada je Čarls Gudjer 1839. napravio veliko otkriće u proizvodnji gume, prešli su na proizvodnju pogonskih kaiševa, dihtunga i transportnih traka. Kada su osnivači umrli firmu su preuzela dvojica braće Michelin, Andre i Eduard. Tada dolazi i do promene imena firme u Michelin (u pitanju je 1889. godina). Firma počinje sa proizvodnjom guma za bicikle, a od 1895. osvajaju sasvim novu teritoriju sa početkom proizvodnje automobilskih guma punjenih vazduhom. Koncept čoveka-gume inspirisan je slučajno poređanom gomilom guma. Eduard Michelin je videvši gomilu zaključio da ga podseća na simpatičnog čovečuljka koga bi mogli da koriste kao maskotu. Figura je prolazila kroz razne transformacije, tako da je od prvobitnih jedanaest elemenata danas sastavljena od samo četiri. Još uvek je u širokoj upotrebi u svim marketinškim materijalima kompanije.

Preuzmite logo u pdf formatu

logo-dizajn-microsoftMicrosoft, logo dizajn

Osnovan 1975. Microsoft Inc. je svetski poznat po kreiranju i distribuciji proizvoda kao što su Office, Xbox, Windows itd. Njihov logo je dizajniran da simbolizuje kompanijinu potragu za novim u svetu napredne tehnologije. Microsoft logotip je vrhunski primer spoja stila i jednostavnosti. Logo sa svojom jednostavnom tipografijom i moćnim sloganom savršeno pokazuje kompanijinu misiju nuđenja visoko kvalitetnih proizvoda korisnicima. I logotip i kompanija su vremenom postali sinonim za inovativne ideje i najnovije kompjuterske tehnologije. Druga verzija logotipa imala je maštovito upotrebljeno slovo O. Trenutni zvanični Microsoft logo delo je Skota Bejkera i usvojen je 1987. Dizajniran uz upotrebu Helvetica italic fonta, novi logotip imao je crticu između o i s i uključivao je slogan „Gde želiš da ideš danas?“. Microsoft je od 2006. promenio taglajn ispod logotipa u „Tvoj potencijal. Naša strast.“ Uprkos krupnim transformacijama, kroz koje je Microsoft logotip prošao tokom prethodnih decenija, njegova glavna poruka je ostala u najvećoj meri očuvana.

 

logo-dizajn-minolMinol

Prvi njihov logotip dizajniran je pedesetih godina XX veka. Međutim rešenje se nije pokazalo kao najsrećnije, budući da su se vlasnici tokom vremena susreli sa mnoštvom crvenožutih logotipa na raznim benzinskim pumpama širom zemlje. Usled toga su doneli odluku da im je potreban logotip koji će se vizuelno izdvojiti iz mora sličnih, već standardnih, obeležja. Novi logotip, prvi put upotrebljen 1989. godine, delo je dizajnera Hartmuta C Andersena. Novi dizajn iskoristio je slovo M u vidu sunčanog sata, u maniru sličnom logotipima upotrebljavanim u stripovima u eri superheroja, poput Supermena i Betmena. Kombinacija magente i ljubičaste je upotrebljena jer one zajedno nude osećaj snage i poverenja (slična nijansa ljubičaste je tradicionalno u crkvenoj upotrebi iz istih razloga). Novi logotip je uspešno obavio posao, što prevedeno u rečnik prodaje znači porast od preko 30%, sa totalnim prihodom od 3,5 milijardi DM. Kompanija je tokom 1997. i 1998. preuzeta od strane veće firme i logotip od tada više nije u upotrebi.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-mitsubishiMitsubishi logotip

Logotip uspešnog japanskog proizvođača automobila sačinjen je od tri tačke koje simbolizuju odgovornost/poverenje, poštenje/integritet/etičnost i Komunikativnost/otvorenost. Logotip je zasnovan na spajanju dve stare japanske dinastije koje su na grbu koristile sličnu šaru sa dijamantima. Dodatno svemu ime Mitsubishi se prevodi kao „ tri romba“ što u tumačenju povezanom sa dinastijama znači i „tri dijamanta“.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-mobilMobil Oil, dizajn logotipa

Chermayeff & Geismar su možda najdalje u svojim korporativnim dizajn programima stigli sa rešenjem za Mobil Oil, multinacionalnu korporaciju raširenu u više od sto država. Žig izveden u elementarno geometrijskom sans serifnom fontu predstavlja vrhunac jednostavnosti. Reč „Mobil“ ispisana je koristeći pet vertikalnih poteza, jedan ugao za M i dva kruga. Ime je postalo zaštitni znak, sa svojim crvenim okruglim O koje odvaja ovu reč od vizuelnog predstavljanja drugih reči. Naglasak na kružnici je projektovan kao vizuelna tema kroz identifikacioni program i dizajn Mobil benzinskih stanica.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-montblancMontBlanc logotip

Planina MontBlanc, jedno od visokih obeležja Evrope i Francuske, poslužila je kao inspiracija za ime firme Klausu Johanes Vosu, Kristijanu Lozenu i Vilijamu Dziamboru, trojici biznismena koji su se uortačili 1910. godine. Sam logotip nastao je 1913. Upotrebljen dizajn zasnovan na maloj kružnici opisuje planinski vrh pokriven snegom, što je trebalo da ukazuje na finoću i kvalitet penkala koje su proizvodili.

Preuzmite logo u pdf formatu

logo-dizajn-mtvMTV logotip

Warner Am Ex je za sedište svog kablovskog programa MTV izabrao Njujork. Prvo emitovanje otpočelo je 1. avgusta 1981. godine. MTV prenosi različite varijante kulture mladih, pop kulture i rialiti programa namenjene mlađoj i adolescentskoj populaciji. Originalni MTV logotip vizuelno podseća na loše izveden snimak Polaroid kamerom. Na snimku je ruka koja drži zreo paradajz, što je trebalo da predstavlja muzičku notu. Međutim ovaj logotip nikada nije ugledao svetlost dana. Kreiranje TV kanala, mreže ili korporativnog identiteta je istovremeno i bezobzirna i suptilna stvar. MTV pruža savršen primer besprekorne marketinške igre izvedene uz kršenje svih pravila. U maju 1980. Fred Sajbert zaposlio je Frenka Olinskog, svog dugogodišnjeg prijatelja, na zajedničkom zadatku sa svojim timom u Manhattan Design studiu. Cilj okupljanja ekipe je bio vizuelni identitet za novi Warner kablovski kanal baziran na pop i rok muzici. Nakon odluke da je Polaroid dizajn sa ispisom „The Music Channel“ potpuna katastrofa tim je krenuo da eksperimentiše samo sa slovima MTV. Rezultat je bio prilagodljivi novi dizajn koji je i danas u funkciji. Slovo M bilo je sastavljeno od tufni, drvenih lajsni, crvenih cigli, zebrinih pruga, čak i crnožute šare sa njujorških taksija. Olinski je ostavio logotip otvoren za alteracije, bez izmene identiteta. Muzika se uvek menja, a ekipa iz Manhattan Design-a je napravila logotip stvoren za promene.