N

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U


logo-dizajn-nestleNestle logo

Diplomirani farmaceut Hajnrih Nestle rođen je 1814. u Frankfurtu, a u Švajcarsku se preselio 1843. Tamo je otvorio sopstvenu apoteku u kojoj je prodavao širok asortiman proizvoda, od lekovitih supstanci, preko đubriva do senfa. Zvanični jezik u Ženevi bio je francuski, tako da je rešio da svoje ime promeni u Anri (Henri Nestle). Proizvodnju i prodaju mleka namenjenog majkama sa malom decom započeo je 1867. Mlečne čokolade postale su deo ponude 1904. Ptičija familija upotrebljena u Nestle logotipu vuče korene iz porodičnog grba, i simbolizuje značenje prezimena Nestle – gnezdašce.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-nikeNike logotip

Šezdesetih godina prošlog veka Fil Najt je osnovao kompaniju „Blue Ribbon Sports“. Firma je novo ime dobila 1971. zajedno sa zaštitnim „swoosh“ znakom. Ime „Nike“ preuzeto je iz grčke mitologije, konkretno od boginje pobede. Bio je to logičan izbor i veoma snažna asocijacija, budući da je kompanija proizvodila sportsku opremu. Na taj način su se pozicionirali kao firma koja je lider u oblasti sportske obuće. U advertajzing kampanjama su često koristili najveće sportiste i njihove rekordne rezultate. Nike znak razvila je Karolin Dejvidson, 1971. godine. Njeno rešenje izabrano je između radova 35 dizajnera angažovanih na istom zadatku. Vlasnici su prihvatili njeno konceptualno objašnjenje „swoosh“ znaka prema kome je to u stvari krilo grčke boginje. Dejvidson se seća da je Fil Najt tražio znak koji asocira na pokret, te da mu se njen rad nije dopao. Ipak stešnjen vremenskim rokovima on je prihvatio novi znak uz komentar: „Ne sviđa mi se, ali prirašće mi za srce vremenom“. Kako je vreme prolazilo Swoosh znak je postao sinonim za kompaniju. Zajedno sa „Just Do It“ sloganom on savršeno oslikava Nike brend i njegovu filozofiju. Oni pokazuju ljudima put ka odlučnosti, potrebnoj za dostizanje cilja zacrtanog u njihovim sportskim aktivnostima. Odlično izražavaju ambiciju i volju za pobedom, koje je Nike kompanija učinila delom svog brand imidža i korporativne kulture.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-niveaNivea logo

Dobro poznat i visoko cenjen proizvod pojavio se u Nemačkoj 1911. Ime potiče od latinskog niveus/nivea/niveum, sa značenjem snežno belo. Iz istog razloga, predstavljajući svežinu i čistotu, dizajneri su upotrebil plavu. U vreme kada je plava predstavljena kao deo dizajna 1925. bila je društveno veoma prihvatljiva budući da nije budila asocijacije na bilo koju od tada aktivnih političkih partija.

Preuzmite logo u pdf formatu

Pin It