J

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U


logo-dizajn-jaggermeisterJagermeister

Logotip omiljenog i dobro poznatog alkoholnog napitka svoje korene vuče iz vremena plemenite gospode, lovaca i Svetog Huberta. Legendu o sv. Hubertu zapisao je Otac D. H. Klajn. Ova pripovetka govori o lovcu upozorenom da ne lovi u šumi i na livadama, kao i o sudbini koju doživljava prilikom susreta sa divljom životinjom. Jelen se suočen sa lovcem okrenuo prema njemu, a između rogova mu se čudesno pojavio krst. Simbolično je lovcu ponuđen oproštaj u zamenu za jelenovu slobodu.

logo-dizajn-jaguarJaguar logotip

Ovaj brend predstavlja proizvođače automobila vrhunskog kvaliteta. Priča počinje u čuvenom engleskom morskom odmaralištu Blekpulu, gde su Bil Valmzli i Vilijam Lajons pokrenuli proizvodnju automobila, često pravljenih i prikazivanih na, u to doba popularnim, revijama motora sa prikolicama. Swallow Sidecar Company je firma nastala 1922. kao posledica njihove saradnje, a proizvodila je motore sa prikolicama i ostala mala vozila. Montaža motora i šasija u kombinaciji sa malim sportskim karoserijama počela je 1931. i ta vozila su nazvana S.S. skraćeno od „Standard Swalow“. Zatim je usledila sopstvena proizvodnja motora i šasija tokom tridesetih godina. Prva pojava dizajniranog Jaguar logotipa zabeležena je 1935. na novom automobilu tipa sedan, koji je nosio oznaku S.S. 100 Jaguar. Upotreba S.S. skraćenice u označavanju modela je nastavljena do današnjih dana, kao i upotreba slike Jaguara.

 

logo-dizajn-jeepDizajn Jeep logotipa

Prva vozila pod ovim brendom proizvedena su 1941. za vojne potrebe. Od tada su Jeep četvorotočkaši uspešno izgradili neprikosnovenu reputaciju kao uzor u svetu offroad vozila, namenjenih vojnoj i civilnoj upotrebi. Trenutni Jeep logotip predstavlja pogled na čeonu stranu vozila. Logo se sastoji od kružnica i vertikalnih crta koje predstavljaju farove i rešetku ikoničnog kompanijskog modela Wrangler. Preteča ovog logoa je rešenje iz 1963. koje se pojaviljivalo na volanu modela Wagoneer i Gladiator, kao i na ratkapnama. Ovaj logo sadržao je dve kružnice i dve crvene četvrtine, dve zlatne četvrtine i reč „Jeep“ ispisanu na srednjoj poziciji. Poreklo samog naziva ostaje misterija. Jedno od tumačenja zastupa teoriju da je ime nastalo od izgovora skraćenice za „General Purpose“ – GP. Druga strana tvrdi da je u pitanju pozajmljeno ime jednog od likova iz stripa o Popaju. Interesantna pojedinost vezana za Jeep logotip je da se on nikada ne pojavljuje na samom vozilu. Tu stoji samo ispis Jeep, dok je upotreba logotipa rezervisana za marketing i oglašavanje.

logo-dizajn-johny-walkerJohnnie Walker

Mladi Džoni Voker je imao samo 15 godina kada je sa neizmernim entuzijazmom pristupio proizvodnji viskija visokog kvaliteta. Sve se događalo u okviru radnje njegove majke u malenom gradu Kilmarnok. Kada je napustio svet 1857. godine za sobom je ostavio dva sina i najpoznatiji viski u zapadnoj Škotskoj. Njegov sin Aleksandar je uspeo da zaštiti ime 1867. a takođe je zaštitio i naziv „old Highland Whisky“. Drugi brat, Džordž, je u proizvodnju uveo „talk label“ i „black label“ kategorizaciju. Zajedičkim snagama braća su radila na pronalaženju rešenja za logotip koji bi odgovarao kompanijskom duhu. Tokom ručka sa crtačem Tomom Braunom stvorem je koncept popularnog „šetača“. Na to je dodat ispis „Founded 1820 – Still Going Strong“ (Osnovano 1820 – još uvek korača snažno). Veruje se da je crtež inspirisan likom osnivača firme, Džonija Vokera, premda postoje struje u medijima koje to osporavaju. Braunov profesionalni dizajn je odlično prihvaćen a braća su dodala još jedan slogan „Johnny Walker – Keep On Walking“ (Džoni Voker – nastavlja da korača). Varijacije na ovu temu koriste se do današnjih dana.

logo-dizajn-junghansJughans logotip

Izumi i unapređenja u proizvodnji satova napravili su od ove nemačke kompanje lidera u svetu horologije. Sve je počelo 1861. u Švarcvaldu kada su Fon Erhard, Franc Ksaver i Hansin Šramberg udruženo pokrenuli proizvodnju delova za satne mehanizme. Posao je toliko dobro napredovao da su ubrzo rešili da se upuste u poduhvat proizvodnje sopstvenih visokokvalitetnih časovnika. Prvi proizvodi pod imenom Junghans ugledali su svetlost dana 1866. logotip koji prikazuje zupčanik i ime kompanije nastao je četvrt veka kasnije. Od toga momenta je u upotrebi bez ikakvih izmena.

Preuzmite logo u pdf formatu

Pin It