S

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U


 

logo-dizajn-saabSAAB logo

Čuveni švedski proizvođač automobila u svom logotipu ima mitološku pticu preuzetu sa zvaničnog grba Grofa fon Skane. Isto biće je i zaštitni znak švedske provincije Skane, mesta gde je kompanija SAAB formirana.

Preuzmite logo u pdf formatu

logo-dizajgn-sagrotanSagrotan

Popularni i dobro poznati proizvod za dezinfekciju je deo asortimana firme Schuelke & Mayr još od 1889. Korišćen je u borbi protiv bakterije kolere. Logo je inicijalno razvijen 1913. Kombinovanjem prvog sloga latinske reči „sanus“ – zdravlje, i ostalih slova dobijen je naziv. Slika grčke boginje Higije je takođe prisutna da bi ilustrovala dobro zdravlje.

 

logo-dizajn-shellShell logo

Kompaniju je osnovao Marcus Samuel 1897. sa ciljem ubrzanja transportnih usluga. Nazvao ju je „Shell Transport and Trading Company Ltd.“ Ljuštura školjke kapice je poslužila kao osnov logotipa koji je usvojen 1904. Osveženje je doživela 1971. radom američkog industrijskog dizajnera Raymond-a Loewy-a.

logo-dizajn-sonySONY logo dizajn

Prvi žig sa SONY logotipom smeštenim u četvrtasti boks registrovan je 1955. Od tada pa do danas logotip je doživeo seriju izmena. Tokom 1960. SONY je počeo da razvija svoj brend u inostranstvu, i logo se pojavio u neonskom izdanju u Hong Kongu i Njujorku, gde se upustio u utakmicu sa dobro poznatim vodećim kompanijama. To je bila prva japanska kompanija čiji znak je postavljen tako visoko u trgovačkoj četvrti Hong Konga. Dizajner Yasuo Kuroki modifikovao je logo koji se brzo prikazivao reklamirajući SONY minijaturne televizore. Kasnijih godina posao kreiranja politike dizajna i korporativnog identiteta preuzele su posebne firmine komisije. Brojne modifikacije su prihvatane dok se rukovodstvo nije opredelilo za aktuelni dizajn. Ova verzija je uvedena 1973. i još uvek je u upotrebi, bez obzira na povremene zahteve za promenom. SONY je 1982. izbacio slogan i dodatni logotip da bi unapredio celokupni korporativni identitet. Morita je smatrao da bi prepoznatljivi, kratki opis bio dobra dopuna „S mark“ logotipu. Ubrzo je slogan „It’s a Sony“ predstavljen javnosti. Od tada je ovaj tandem širom sveta poznat kao jedinstveno obeležje kompanije.

 

logo-dizajn-sudtirolJužni Tirol (South Tyrol)

Popularno odredište za odmor se spojilo sa nacionalnom turističkom mašinerijom u poduhvat čiji cilj je privlačenje turista i njihovog novca iz celog sveta. Logotip je dizajniran tako da naglasi vrednosti celog regiona, zbog čega je tako jak, oštrih ivica i snažnih kontrasta. Novi logo zrači strašću, energijom i pozivajućom prirodom lokaliteta, gde naročito panorama oslikava sve mogućnosti koje ovaj kraj nudi posetiocima. Izbor boja fascinira, uključujući plavu koja predstavlja svežinu mleka i zimu, zelenu za jabuke, livade i šume, crvenu za slaninu i vino, i žutu za više od 300 sunčanih dana u toku godine.

 

 

logo-dizajn-starbucksStarbucks logotip

Širom sveta raširen fenomen Starbucks kafeterija započet je 1971. otvaranjem prve radnje u budućem nizu od preko 7.500 objekata. Starbucks Coffee Houses je danas brend pod čijim okvirom godišnje bude usluženo više od 22 miliona ljudi. Njihov čuveni logo predstavlja okruženje u kome je kompanija nastala, jezersku oblast Sijetla, u državi Vašington. Ženska figura na logotipu, kao i prikazana voda, veza su sa starim danima trgovine kafom koja je obavljana zahvaljujući uslugama trgovačke pomorske flote.

Preuzmite logo u pdf formatu

logo-dizajn-sterling_savings_bankSterlingsavings bank

Ovo je logotip prve nemačke štedionice, formirane u Hamburgu 1778. Ubrzo nakon otvaranja prvog ogranka, došlo je do širenja u gradovima Oldenburg, Kiel, Antona i Baden-Wuerttemberg. Logotip je prvi put upotrebljen 1925. i na početku je predstavljao lice. Oči su iskorišćene kao slova D i G. Novi logotip je razvijen 1948. kao rezultat rada iskusnog umetnika poznatog po plakatima, Lois Gaigg-a. On je upotrebio S simbol po prvi put. Ovaj simbol je kasnije iskoristio dizajner Otl Aicher za rad na sledećoj verziji logotipa. Popularno uvreženo mišljenje je da trenutni znak podseća na upitnik okrenut naopačke.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-stussy-logoStussy

Osamdesete su iznedrile generaciju new wave beach kulture koja je tesno povezana sa ovim logotipom. Kalifornijski kultni graditelj dasaka za surf, Shawn Stussy, je u to doba rešio da svoj naškrabani logo odštampa na majice, i da ih prodaje zajedno sa daskama za jahanje talasa. Ubrzo se linija odevnih predmeta proširila, a njihova sirova estetika razvika se u međunarodno poznatu etiketu ulične odeće. Stussy je ideje dobijao iz aktuelnih promena na muzičkoj sceni i uspeo je da ih uspešno objedini u profitabilan poduhvat. Njegova odeća bila je inspirisana skejterima, DJ-evima, muzičarima i ostalim umetnicima iz tog okruženja. Danas ovaj brend postoji kao nezavisna svetska ikona čija uloga lidera u beach kulturi još uvek nije uzdrmana.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-superman-logoSuperman

Priča iza Supermen logotipa krije tone podataka iz istorije, umetnosti i nauke. Jerry Siegel je čovek koji je svoju ideju o novom junaku pokazao svom prijatelju Shuster-u, ambicioznom umetniku. Simbol „S“ koji je iskorišćen za logotip ima duboko značenje u okvirima američke kulture. S tu stoji kao znak za Supermena, Stopiranje zločina, Spasavanje života, Super pomoć, ali takođe predstavlja simbol Supermenovog doma na planeti Kripton. Potrebno je da obratimo pažnju na elemente ovog logotipa koji su često ignorisani. Dve upotrebljene boje imaju duboko značenje. Crvena i žuta su boje kriptonskog boga sunca – Rao, a SOL se odnosi na sunčevu svetlost. Na koricama Supermena br.4 iz aprila 1940. logotip je imao crnu pozadinu. Međutim kasnije tokom te godine studio je rešio da logo promeni u veći petougaonik, lakši za crtanje i bojenje. Prva nova verzija je crtačko delo Wayen Boring-a. Paul Cassidy je kasnije napravio novi dizajn koristeći veće S, tesno priljubljeno uz ivice štita. Danas su, uprkos svim promenama koje je logotip pretrpeo tokom vremena, njegovi fundamentalni detalji ostali uglavnom neizmenjeni.

Preuzmite logo u pdf formatu