T

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U

Tchibo Business logotip

 

 

tchibo-logoOvaj međunarodno prepoznatljiv brend je nastao 1949. godine i kreirao ga je Karl Čiling Hirijan, koji je inicijalno poštom poslao paket sa prženim zrnima kafe svojim mušterijama. Usledio je brz uspeh, a od 1995. do danas ovaj biznis je otvorio više od 850 ogranaka za prodaju kafe i proizvoda od nje. Logo i samo ime biznisa su nastali od početnih slova prezimena osnivača (Tchilling Hiryan) i reči za zrno kafe – „bean“, udruženih u kovanicu Tchibo.

 

Texaco logo

 

 

texaco

Texaco je američki brend specijalizovan za trgovinu naftom i njenim derivatima i predstavlja lidera na tržištu u ovoj oblasti. Danas je poznat kao jedan od najikoničnijih brendova na celoj planeti. Originalni kompanijski logo kreiran je davne 1903. Prvi trademark logo nastao je 1909. i uključivao je crvenu zvezdu (referenca na „Lone star of Texas“) što je vodilo ka rimovanom reklamnom džinglu „You can trust your car to the man who wears the star“ (možeš da poveriš svoj auto čoveku koji nosi zvezdu) i ka zelenom slovu T koje širom sveta označava superiorni kvalitet. Glavne identifikacione oznake brenda su simbol zvezde i Texaco logotip. Logo iz 1909. dizajnirao je Romeo Miglietta, čiji rad je zasnovan na bojama koje su direktna asocijacija na italijansku zastavu. Logotip je apdejtovan već 1913. Krug je zamenjen šestougaonikom tokom 1963, kada je urađen prvi kompanijski korporativni identifikacioni sistem. Izmene na simbolu zvezde izvedene su 1981. zajedno sa pojavom novih System 2000 benzinskih stanica. Poslednja izmena desila se 2000. godine kada je kompanija zaključila da nema potrebe da uz simbol zvezde stoji i ispis Texaco.

 

 

Texas Instruments (TI) logotip

 

 

texas-instruments-logoKompaniju su napravili Džon Klarens „Dok“ Karšer i Judžin MekDermot davne 1930. Prvobitna namena joj je bila da služi kao geografski servis koji koristi seizmologiju. Vremenom se fokus kompanije pomerio prema proizvodnji tranzistora i drugih instrumenata, zbog čega je kompanija 1951. godine dobila ime Texas Instruments. Logo opisuje liniju koja oivičava državu Teksas, kao i inicijale imena kompanije.

 

 

3M biznis identitet

 

 

3M-logoInovativna pionirska američka kompanija nastala je kao plod razmišljanja petorice uspešnih biznismena tokom 1902. Oni su inicijalno oformili „Minnesota Mining and Manufacturing Co.“ da bi, kada se rudarstvo pokazalo nedovoljno isplativim, počeli da istražuju druge mogućnosti. Nakon određenog lutanja u potrazi za novim proizvodima jedan od osnivača je slučajno došao do ideje o šmirgl papiru. Ostale genijalne ideje ove kompanije donele su nam samolepivu traku i papiriće za poruke. Neki kažu da je „jednostavno = pametno“. To je jedna od ključnih stavki u uspehu logotipa 3M kompanije. 3M crvena je smela vibrantna boja koja logotip čini prepoznatljivim i nezaboravnim. Tokom vremena 3M logo je stekao prisutnost i familijarnost na svakom ćošku širom sveta; postao je simbol za inovativne proizvode i usluge kojima se veruje. Ali nije sve uvek bilo tako jednostavno. Tri slova M potiču od imena „Minnesota Mining and Manufacturing Co.“ Tokom prvih 50 godina rasta kompanije logotipi su se ubrzano menjali. Prvi, složenog dizajna, se pojavio 1906. Puno ime kompanije sa navedenim sedištem, dodatno je okruženo dijamantima i ispisom „3M Co.“. Nakon ovoga usledile su brojne promene, okružujući oval je u jednom trenutku potpuno izbačen, ostavljajući jednostavno samostojeće 3M. Važna faza u evoluciji logotipa počela je šezdesetih, kada je kompanija unajmila dizajnersku firmu iz Njujorka – Gerald Stahl & Associates. Oni su za zadatak dobili kreiranje logotipa koji bi objedinio sve korporativne poslove pod jednim znakom. Rezultat je bio kockasti 3M logotip sa prepoznatljivim industrijskim izgledom. Stvari su se promenile tokom sedamdesetih kada je težište poslovnih aktivnosti kompanije sa industrije prebačeno na proizvode za šire potrošačko tržište. Rezultat je bio novi „simple and smart“ 3M logotip: crveno 3 i M koji se dodiruju. Novi vibrantni logo prihvaćen je brzinom kojom se širi šumski požar.

 

 

ThyssenKrupp logotip

 

 

ThysenKruppAktuelni ThyssenKrupp logotip predstavlja spajanje dve dinastije proizvođača čelika – familija Krup i Tisen. Tokom 1811. dva partnera su otvorila fabriku za izradu livenog gvožđa engleskog kvaliteta. Radili su i zajedno i odvojeno, uključujući i 1871. kada je Tisen napustio posao da bi se bavio proizvodnjom valjanog gvožđa. Nakon turbulentnih decenija i svetskih ratova kompanije su nastavile da rade zajedno. Novi logotip je predstavljen 1920. i bio je zasnovan na kombinaciji kruga, mnogougaonika i slova. Od početnog slova „suptilno T“ je razvijeno tako da se kombinuje sa tradicionalnim karakterima biznisa koji su se spojili. Diskusija u menadžmentu tokom 1976. je za posledicu imala uvođenje „čeličnog lakta“ koji sada vidimo. Dizajniran da bude korišćen kao uniformni simbol za sve poslovne aktivnosti ovaj detalj je bio poznat i kao „žuti potpis“. Kako je posao rastao „žuti potpis“ je zamenjen „plavim potpisom“ a boje žuta i plava su izabrane kao korporativna obeležja. Tri prstena su uvedena 1875. i predstavljaju doba kada je Alfred Krup izumeo tehnologiju izrade železničkih točkova, patentiranu u Pruskoj 1853. Proizvodnja je uključivala postavljanje tri sloja, jednog iznad drugog. Zakon o zaštiti žigova je Krupu omogućio da razvije sopstveni logo. Piramidalno naređani prstenovi svojim stepenastim sužavanjem podsećaju na točak vagona i u upotrebi su od 1875. Originalna forma logotipa je definitivno napuštena 1994. od kada je u upotrebi modernija verzija sa crnim prstenovima. Novi logotip nije u potpunosti zamenio stari, već je pre skup svih prethodnih izdanja kompanijskog logotipa. Nedavno su svi zaposleni u kompaniji pozvani da predlože svoje sugestije za razvoj logotipa, i tada je prikupljeno preko 5000 predloga. Ovo je kompaniji pružilo snažan pokazatelj o nivou posvećenosti njenih zaposlenih.

 

 

Toyota korporativni logo

 

 

Toyota-LogoTojotin logotip, kao i sama kompanija, nailazi na široko prepoznavanje usled svoje originalnosti i jednostavnosti. Postao je simbol za pionirske korake u svetu automobilizma, kao i u brojnim drugim granama proizvoda i usluga. Tojotin logo nosi prepoznatljiv vizuelni identitet sa snažnim vizuelnim uticajem. Simboliše energičnu transformaciju porodičnog biznisa u svetski poznatu kompaniju. Kada je 1936. Toyoda Automatic Loom Works Ltd. predstavila svoj prvi putnički automobil bio im je potreban novi znak za tu promociju. Napravljeno je takmičenje a zahtevi za dizajn su uključivali i „osećaj brzine“. Stoga je došlo i do promene slova (Toyoda u Toyota). Japanski ispis za Toyota je imao glatkiji izgled a od značaja je bilo i samo značenje reči Toyota (osam), što prema njihovim verovanjima donosi sreću i napredak. Iako ga više ne koriste na proiz6vodima, originalni Toyota logotip je još uvek u upotrebi kao kompanijski amblem. Trenutni Toyota logotip sastoji se od tri ovala: dva perpendikularna centralna ovala čine slovo T, dok onaj koji ih okružuje predstavlja globalno širenje Toyotine tehnologije i neograničene potencijale za budućnost.

 

 

Trumpf Company logo

 

Trumpf-LogoDobro poznati brend potiče još iz 1923. kada je Kristijan Trumf sa dvojicom partnera otvorio mehaničarsku radionicu. Tokom godina biznis je rastao tako da us 1948. rešili da kompaniju nazovu po jednom od osnivača, a logotipu je pridodat i pik iz špila karata.