H

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U


logo-dizajn-harleydavidsonHARLEY DAVIDSON LOGOTIP I BREND IDENTITET

Harley Davidson nije samo ime, u pitanju je legenda. Ono doziva slike dugačkih autoputeva kroz američke klasične pejzaže, zvuk grmljavine motora oponaša oluje dok ispolirani hrom  neodoljivo podseća na blesak munje. Istorija ovih motora počinje 1902. godine u Milvokiju kada je 21godišnji William S Harley napravio dizajn za jednocilindrični motocikl. Godinu dana kasnije otpočinje partnerstvo sa dvadesetogodišnjim momkom po imenu Arthur Davidson, što rezultira sklapanjem prvog Harley Davidson motocikla u istoriji, kao i promenom istorije kao takve. Jedinstvenost u dizajnu obezbeđuje im visoko lojalne kupce, a u poređenju sa drugim vozilima odlično drže cenu bez obzira na godište i stanje. Dobro održavan Harley ne može da izgubi na vrednosti. Logotip poznat kao „Bar and Shield“ nastao je 1910. godine. Postao je poznat i zahvaljujući činjenici da kompanija prihoduje značajna sredstva (41 milion dolara tokom 2004.) od prodaje raznih licenciranih proizvoda. Interesantno je da svaki autorizovani prodavac ovih motora ima sopstveni logotip koji ga čini različitim od svih ostalih zastupnika brenda na planeti.

 

 

 

 

logo-dizajn-hoechstHOECHST LOGOTIP

Ovaj logotip je u upotrebi od kraja 1999. nakon spajanja kompanije Rhone Poulenc sa kompanijom Aventis, i potonjeg pripajanja Sanofija čime je nastala Sanofi Aventis kompanija. Prvi logotip prikazivao je ležećeg lava koji u desnoj šapi drži grb sa inicijalima MLB. Masters Lucius and Bruening bili su originalni osnivači i vlasnici kompanije. Kružni znak sa prikazanom kulom i mostom bio je u upotrebi od 1947. godine. Ovaj logotip je svojim dizajnom jasno pokazivao utemeljenost kompanije u bogato istorijsko nasleđe. Kreirao ga je čuveni Peter Berens uz aktivne konsultacije sa predstavnicima biznisa. Logotip je opet prerađen tokom 1951. što je rezultiralo pomeranjem kule na gornju levu stranu, dok je most pomeren ka desnoj strani, čineći tako sam ispis vidljivijim. Dalje promene nastupile su 1960. kada je zaključeno da jednostavnna kružnica ne ističe logotip u dovoljnoj meri. Tad je dodata i „kutija“. Finalna i najskorija promena desila se 1997. kada je logotip postao apstraktniji sa jednostavnom plavom tipografijom upotrebljenom za ispis imena biznisa, što je praćeno običnim istobojnim kvadratom u gornjem desnom uglu. Zaključeno je da ovaj logotip daleko bolje oslikava hrabre i pouzdane izjave koje je kompanija želela da istakne kada su u pitanju standardi kvaliteta, inovacije, napredak i rast, nasuprot nekonvencionalnoj i često loše tumačenoj slici na koju je prethodni navodio.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-hummerHUMMER LOGOTIP

Kompanija General Motors, do 1999. poznata pod punim imenom AM General Corporation, je proizvođač SUV (sport utility vehicles) vozila H2, H3 kao i velikog off-road vozila H1. Hameri su originalno bili namenjeni vojnoj upotrebi. Ovi veliki 4×4 monstrumi su proveli pod reflektorima više vremena nego na bojnom polju i uskoro su postali znak prestiža. AM General je 1992 ponudio tržištu civilnu verziju M998 Hum-Vee, ili HMMWV vozilo, pod imenom „Hummer“. Prva dva modela Hamera bila su teška velika vozila sa složenim upravljanjem i moćnim motorima. H3 je manji i više je okrenut ljudima koji su želeli ekonomičniji SUV. Zastupništva Hamera su pravljena oko velikog slova H, vidljivog sa autoputa. Najbolji Hamer logotip delo je potpisano imenom Horch. Njegovo H formirano je tako da predstavlja kapiju zamka ili grada, što je slika sa žilavom tradicijom. General Motors je bio veoma uspešan u prodaji licenciranih proizvoda. Veliki broj kompanija platio je da bi proizvodio baterijske lampe, parfeme, bicikle, jakne, cipele, skejtborde, šešire, laptopovr, nakit, odeću, CD plejere i razne druge stvari označene ovim logotipom.

 

logo-dizajn-hyundaiHYUNDAI MOTOR COMPANY

Hyundai Motor Company je proizvođač automobila stacioniran u Južnoj Koreji. Njihova vozila dostupna su u mnogim zemljama širom planete. Tokom 2003 godine bili su sedmi po veličini proizvođač automobila na svetu, i svakako najveći u svojoj zemlji. Kompaniju je 1947. godine osnovao Čung Ju-jung. Modele zasnovane na sopstvenoj tehnologiji kompanija je počela da proizvodi 1988. Do tada su ih često doživljavali kao nepouzdane, teške za vožnju, lošeg proizvodnog kvaliteta. Kompanija je uložila dosta novca i rada u pokušaju da tu sliku promeni. Trenutno se nalaze na listi 100 najpouzdanijih brendova na svetu, što pokazuje da se investicija isplatila. Logotip kompanije je ovalno oblikovano slovo H. Elipsasti outline simbolizuje globalno širenje kompanije, dok slovo H predstavlja dve strane u poslu, prodavca i kupca, kako se rukuju. Boja logotipa poznata je kao HMC Blue. U upotrebi su i sledeće nijanse: HMC Gold, HMC Silver, HMC Dark Gray i HMC Light Gray.