L

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U


logo-dizajn-lacoste

Lacoste logotip

Ovaj logo predstavlja krokodila i vraća nas u dane kada je Rene Lacoste osvojio vimbldonske pehare, 1925. i 1928. godine. U to doba su igrači još uvek bili u obavezi da se na turniru takmiče u belim košuljama sa uštirkanim kragnama. Ovo nije bila baš najudobnija garderoba za sportiste, pa se tražilo povoljnije rešenje. Nove kragne i košulje bile su proizvedene od poliestera, što ih je činilo mekšim i udobnijim tokom trčanja i istezanja. Rene Lacoste je u svojim sećanjima rekao: „Američka štampa mi je dala nadimak Krokodil nakon opklade koju sam imao sa kapitenom francuskog Dejvis Kup tima. Tada mi je obećao kofer od krokodilske kože ukoliko pobedim u meču veoma važnom za naš tim. Američka publika je prihvatila ovaj nadimak, koji je odražavao moju odlučnost na terenu i osobinu da nikada ne odustajem od svog plena. Moj prijatelj Robert Džordž nacrtao je krokodila, zatim smo ga izvezli na odeći koju sam nosio na terenu.“ Krokodil je prisutan na svim kompanijskim proizvodima do danas.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-ladaLada, korporativni identitet

Ovaj logotip predstavlja grb ruskog proizvođača automobila Auto VAZ, najvećeg u Rusiji i Istočnoj Evropi, u svetu poznatijeg kao LADA. Kompanija je osnovana 1966. u saradnji sa FIAT-om, i uspešno je proizvodila različite automobile, uključujući čuvene Volge. Sedište kompanije smešteno je u novom naselju izgrađenom oko fabrike, Toljatigradu, nazvanom tako po italijanskom komunisti Palmiru Toljatiju. Lada je projektovana da preuzme ulogu narodnog automobila, tako da je Fiat 124 prilagođen oštrim uslovima vožnje po ruskim putevima. Iako su Lade, sve redom, bile smatrane za grube automobile, bez mnogih dodataka dostupnih u modernim vozilima, ipak su bile veoma uspešne zbog svoje dostupnosti. Danas se ruska kompanija bori sa surovom konkurencijom na svetskom tržištu proizvođača automobila. Pre nekoliko vekova Lada je bilo ime malih jedrenjaka tipičnih za reku Volgu. Ovi brodići su bili posebno omiljeni kod rečnih pirata i obilato su korišćeni prilikom pljački trgovačkih brodova. Istovremeno Lada na ruskom označava termin za ljupku, dragu žensku osobu. Mali brod nacrtan na logotipu označava snagu i moć prilagođavanja surovim ruskim uslovima, dok prisustvo same reči pokazuje želju proizvođača da njegovi automobili budu omiljeni kod naroda.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-lamborginiLamborgini logo

Dobro poznati logotip danas pripada Volkswagen grupaciji, a nacrtao ga je Feručio Lamborgini. Prvi spiskovi sa Lamborginijevim proizvodima nisu pominjali automobile, ali je zato bilo prisutnih traktora, grejalica, klima uređaja. Automobilima se kompanija okrenula 1963. kada je proizveden i prodat prvi model. Bik iskorišćen u dizajnu oslikava snagu i kompanije i vozila. Logo je u nepromenjenom obliku još uvek u upotrebi.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

 

 

logo-dizajn-legoLego korporativni logo

LEGO grupu je osnovao 1932. godine Ole Kirk Kristijansen, danski stolar. Njegova inovativna biznis ideja izrasla je u jednu od svetskih najuspešnijih kompanija za proizvodnju igračaka. Firma je u porodičnom vlasništvu, trenutno je na čeonoj poziciji Kjeld Kirk Kristijansen, unuk osnivača. U samom početku kompanija je proizvodila drvene igračke, daske za peglanje, merdevine, kasice prasice i automobile. Ime LEGO usvojeno je 1934. a došlo je kao skraćenica od danskog „Leg godt“ – igraj se lepo. Ulazak na tržište SAD ostvaren je 1962. sa prepoznatljivim kompletom LEGO kockica. Od 1966. kompleti omogućavaju sklapanje kamiona, zgrada, brodova i aviona. Novi LEGO logotip je 1973. zamenio razne varijante do tada korišćenih znakova, simbolišućći ono što ljudi očekuju od ove kompanije. Logo poznat kao „brick logotype“ predstavljen je 1987. Najnovija verzija u upotrebi je od 1998. i objedinjuje sve kompanijine proizvode pod jednom zastavom.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

logo-dizajn-lotusLotus, dizajn logotipa

Ovaj logotip je prvi put upotrebljen 1952. Osnivač firme, engleski vozač trkačkih automobila Kolin Čepmen je upotrebio reč lotos da bi oslikao strast i zanos sa kojom je kompanija razvijana i vođena. Logotip je u upotrebi na svim kompanijskim proizvodima od prvog dana do sadašnjeg vremena.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

 

 

 

logo-dizajn-lufthansaLufthansa program korporativnog identiteta

Pokretačke sile International Typographic Style-a i pokreta za vizuelni identitet sjedinile su se tokom šezdesetih godina XX veka na razvoju visoko sistematičnog dizajn programa, čiji cilj je bio kombinovanje složenih i razdvojenih delova u jedinstvenu celinu. Lufthansa German Airlines identifikacijski sistem iz 1962. godine, sproveden i stvoren na Institutu za dizajn u Ulmu, bio je prototip ovih stremljenja. Principi International Typographic Style-a primenjeni su na program korporativnog identiteta, uzimajući u obzir sve potrebe za vizuelnom komunikacijom koje velika korporacija može da ima. Ovaj program dizajnirali su Oto Ajher, Tomas Gonda, Fric Kuerengaser i Nik Roerih. Polazna radna premisa bila je da složena organizacija može da postigne uniforman, a tim i značajan, korporativni imidž korišćenjem sistematski aranžiranih konstantnih elemenata. Slika ždrala u letu bila je u upotrebi još od tridesetih godina. Zadržana je, ali uz dodatak kružnice koja je obuhvata, u maniru podređenom imenu Lufthansa, uz dosledan razmak između slova. Teretni saobraćaj kombinovao je sliku ždrala sa izometrijskim ctrežom paketa i podebljanim linijama, da bi formirao konfiguraciju strele. Standardizacija je umanjila papirne formate na ekonomski isplativ nivo. Mrežni sistem i detaljne tipografske specifikacije su razrađene tako da odgovore na sve kompanijske potrebe, od keteringa do reda letenja i oznaka na letelicama. Plavožuta kolorna šema je svuda dosledno primenjivana. Uniforme, pakovanje, karakter fotografija korišćenih za reklame i postere, enterijer i spoljni izgled aviona, sve je bilo obuhvaćeno ovim masivnim sistemom. Lufthansa program korporativnog identiteta postao je međunarodni prototip za zatvoren sistem identiteta, u kome je svaki detalj definisan u cilju potpune uniformnosti.

 

 

 

logo-dizajn-louisvuittonLuj Viton logotip

Luj Viton Maletije, uobičajeno skraćeno na LV, je francuski modni brend posvećen kožnoj galanteriji i predstavlja jedno od glavnih odeljenja LVMH, najvećeg planetarnog konglomerata za proizvodnju luksuzne robe. Luj Viton logo je prvi put predstavljen 1896. i od tada je sinonim za luksuz. Čuveni potpis kreiran je u cilju osujećivanja falsifikatora. Ironično je to što je ovaj brend danas poznat kao najkrivotvoreniji brend u modnoj istoriji. Procenjuje se da je samo 1% proizvoda prodatih pod ovim imenom autentično. Kompanijski grafički simboli kao što su cvetovi (korišćeni uz čuveni monogram) zasnovani su na tradiciji korišćenja orijentalnih i japanskih motiva u dizajnu tokom sredine XIX veka. Novi art direktor kompanije, Mark Džejkobs, rešio je da 2001. godine pozove devet dizajnera, arhitekata i umetnika, da daju svoje viđenje vizuelnog unapređenja brenda. Saradnja je uključivala Takaši Murakamijev dizajn trešnjinog cveta ko i grafiti logo S. Sprausa. Svi radovi izloženi su u posebnom galerijskom prostoru u okviru Luj Viton radnje u Parizu. U današnjem svetu pomen imena Luj Viton neminovno asocira na ekstravagantni svet slavnih osoba, čije je pojavljivanje u javnosti obavezno praćeno nekom od tašni ili torbica sa poznatim znakom.