F

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U


department-logo

FEDERAL DESIGN IMPROVMENT PROGRAM

U maju 1974. godine pokrenuta je snažna inicijativa pod vođstvom Džeroma Perlmutera, u to doba čelnika GIP (Graphics Improvment Program). Cilj je bio unapređenje kvaliteta vizualne komunikacije i sposobnosti vladinih agencija da efikasnije komuniciraju sa građanstvom. Prototip federalnog grafičkog korporativnog standarda dizajnirao je Džon Mejsi za potrebe Ministarstva rada. Sastavljen od dva međusobno preklapajuća slova L logotip dobija konfiguraciju dijamanta koji okružuje zvezdu. Dodavanjem pruga slovima L jasno je iskazana veza sa američkom zastavom.

fedex-logo-dizajnISTORIJA DIZAJNA FEDEX KORPORATIVNOG LOGOTIPA

Originalni Federal Express logotip dizajnersko je ostvarenje Ričarda Rajana iz 1973. Novi FedEx logotip je jedan od najprepoznatljivijih na planeti, usled kompanijine sveprisutnosti širom sveta. Logotip je kreiran 1994 u pogonima Landor Associates u San Francisku. Potpisuje ga Lindon Lider, Senior Design Director u toj agenciji. Iste godine Rolling Stone magazin ga proglašava jednim od osam najboljih logotipa nastalih u prethodnih trideset pet godina, rame uz rame sa Apple, Coca Cola, Nike, IBM, Starbucks, McDonalds i Playboy obeležjima. FedEx je skraćenica nastala od punog kompanijinog imena: Federal Express. Na prvi pogled korporativni logo izgleda jednostavno običan. Ipak detalj, jednom primećen, čini da promenimo ukupni doživljaj: strelica koja pokazuje na desno smeštena je u prostoru između slova E i x. Iako strelica postaje sasvim vidljiva kada ukažemo na nju, većina ljudi je uopšte ne primećuje. Strelica je često korišćeni alat u mekšim formama subliminalnog advertajzinga. Njeno prisustvo ukazuje na pomeranje unapred i promišljenost.

FEODORA LOGOTIP

Fine kvalitetne čokolade i praline su proizvodi kojima se ova kompanija ponosi već duže od jednog veka. Potpis Princeze Feodore, sestre poslednje carice Nemačke, u uporebi je kao kompanijski logotip još od 1910. godine. Sve je počelo na dobrotvornom balu kome je princeza prisustvovala. Pošto je probala kompanijine specijalitete bila je toliko ushićena kvalitetom da im je dozvolila korišćenje svog kraljevskog imena na proizvodima. Grb čije prisustvo je uočljivo u gornjem levom uglu logotipa predstavlja porodični grb osnivača kompanije – porodice Mejer.

SDFERARI KORPORATIVNI LOGOTIP

Kompaniju, danas uključenu u Svetski šampionat Formule 1, osnovao je italijanski automobilski zanesenjak Enco Ferari 1929. godine. Čuveni Ferarijev simbol predstavljen je crnim pastuvom koji se propinje na žutoj pozadini, obično praćen slovima S i F, za Scuderia Ferrari. Italijanski termin „Rampante Cavallo“ bismo mogli prevesti kao konj koji se šepuri, pokazuje, pravi se važan. Njegovo prisustvo na amblemu kompanije predstavlja odavanje počasti Frančesku Baraki, italijanskom letećem asu čiji život je okončan tokom bitaka Velikog rata. Takođe je prisutno verovanje prema kome prisustvo konja na haubi vodi vozača direktno u pobedu. Postoji i pretpostavka da je Baraka siluetu konja preuzeo sa aviona oborenog nemačkog pilota. Ovaj je pak na svojoj letelici imao amblem Štutgarta. Originalni naziv ovog grada bio je Stutengarten, ergela za uzgajanje pastuva, ili na italijanskom: scuderia. Ferarri je od početka kompanije koristio Rampante Cavallo-a kao svoj zaštitni znak, žuta boja pozadine dodata je u čast grada Modene, čija je to istorijska zvanična boja.

Preuzmite logo u pdf formatu

 

FIAT LOGO

FIAT je skraćenica nastala od punog kompanijskog naziva: Fabbrica Italiana Automobili Torino, osnovana 1899. Početak rada kompanije bio je obeležen posebnom proslavom, za koju je kreiran i plakat. U gornjem levom uglu tog plakata nalazio se mali dizajnirani ispis imena kompanije. Ovaj detalj postao je prvi zvanični logotip kompanije. Posle nekoliko redizajna FIAT logotip je pojednostavljen, dobio je kružnu formu sa crvenim imenom na beloj pozadini. Stilizovani lovorov venac na spoljašnjem obodu slavi učešće i pobede FIAT-ovih vozila na prvim automobilskim trkama. Od početka 1968. u upotrebi je korporativni logotip sa četiri plava romba. Pred kraj XX veka kompanija odlučuje da logotip vrati korenima. To je dovelo do predstavljanja novog FIAT logotipa iz 2006. godine. Prvi model koji ga je poneo bio je Bravo, a od tada je u upotrebi na svim njihovim vozilima. „FIAT je firma ponosna na svoj istorijski identitet. Takođe smo i brend fokusiran na izazove budućnosti. Novi logotip predstavlja FIAT današnjice, to je prošlost ponovo ispisana u modernom stilu oslikavajući sprovođenje stalnih i neminovnih promena“, reči su kojima su u Torinu objasnili razloge promene logotipa. Novi logotip dizajniran je tako da sumira misiju italijanske firme koja već duže od jednog stoleća proizvodi dostupne automobile koji dobro izgledaju i sposobni su da garantuju najbolje od svakodnevnog života.

 

 

 

fifa-logo-dizajnFIFA 2010

FIFA World Cup je, pored Olimpijskih igara, najveći sportski događaj na planeti. Takmičenje se održava svake četvrte godine, a 2010. se po prvi put odigralo na teritoriji afričkog kontinenta. Duh i suština Afrike su izgleda uspešno uhvaćeni u logotipu Svetskog prvenstva 2010. godine. Dizajniran sa dosta dinamike i pokreta logo predstavlja obrise Afrike preko kojih se pružaju plave, zelene, crvene, žute, crne i bele pruge, što su boje zastave zemlje domaćina  – Južnoafričke Republike. Potezi oličavaju plahovitu strast, energiju i različitost Afrike, simbolišući uspon nacije duge. Dizajn logotipa ovog prvenstva je jedinstven, dinamičan i vibrantan, i grafički obuhvata srž afričkog kontinenta. Energetična lucidna figura koja izvodi udarac „makazice“ predstavlja činjenicu da ovo takmičenje nije nešto što se tiče samo Južne Afrike, već i celog kontinenta, u stvari cele planete. Font je izabran tako da oslikava slobodu duha i razigranost. Kreiran je da pokaže sve osobenosti afričkog duha, kao i da ponovo naglasi da se u Južnoj Africi sve radi na specifičan način.

 

FORD – ISTORIJA IDENTITETA

Ovalni zaštitni znak sa ispisom Ford je verovatno jedan od najpoznatijih korporativnih simbola na svetu. Ford je tokom istorije koristio obilje različitih logotipa. Danas svi prepoznajemo čuveni plavi oval, ali nije uvek bilo tako. Na samom početku jedan od inžinjera koji su asistirali Henriju Fordu razvio je poprilično komplikovan crnobeli dizajn. Plavi oval pojavio se 1928. godine i tokom godina je prolazio kroz različite faze, da bi poslednja verzija bila obelodanjena 2003. u čast stogodišnjice kompanije. Moćni simbol označava kompaniju koja širom sveta prodaje svoje pouzdane proizvode, a plavi oval se nalazi na haubi svih Fordovih vozila od 1976. Fordov logotip se tokom godina pokazao kao vredno preimućstvo. 2006. je bila jedna od najgorih u istoriji firme Ford Motor Co. a upravo je vrednost plavog ovalnog logotipa iskorišćena kao kolateralna kompanijska garancija pri zaključivanju 25,5 milijardi dolara vrednog plana za oporavak.

Pin It