Rebranding kampanja i novi logo modnog brenda Hugo Boss

11 March 2022 | brendiranje

 

Hugo Boss je jedna od najpoznatijih robnih marki i brendova našeg vremena, koji je nastao 1924. godine u Nemačkoj. U modnoj industriji se svrstava u top lidere i nudi širok asortiman proizvoda, poput odeće, obuće, cipela, parfema i modnih dodataka. Ovaj modni gigant je počeo kao mala krojačka manufaktura, da bi danas došao do brojke od preko 13.000 zaposlenih, koji svakodnevno šiju savršene ukrojene modne komade za kupce širom sveta.

 

Mlađe ciljne grupe zahtevaju drugačiji pristup

Danas, u 2022. godini, ovaj brend shvata koliko su Gen-Z, milenijalci i svi drugi digitalno osvešćeni mladi kupci važni, pa su u skladu sa tim odlučili da naprave veliku rebranding kampanju. Shvativši da su tokom godina izgubili relevantnost i da ako žele mlađe kupce, moraju da im se obrate na kanalima koji su njima važni, kreirali su kampanju koja je imala i još uvek ima jako dobar odjek u ovoj ciljnoj grupi.

Deo te kampanje i kompletnog procesa rebrendinga je i promena izgleda logoa (o čemu ćete čitati malo kasnije). Ovog puta, Hugo Boss je menjao izgled svojih BOSS i HUGO linija. Nakon skoro 50 godina od kada su širom sveta postali poznata i priznata modna marka, rebranding dolazi kao težnja da kompanija bude svrstana u top 100 modnih brendova u industriji.

Rebranding kampanja sa poznatim licima

U kampanjama za BOSS liniju učestvuju brojne poznate ličnosti kao što su Hailey Bieber, TikTok senzacija Khaby Lame (koji je pre nego što je postao poznat na ovoj društvenoj mreži bio tekstilni radnik u Hugo Boss fabrici u Italiji) i Kendall Jenner. Fokus ove kampanje će biti na Instagramu. Zvanični hešteg kampanje #BeYourOwnBoss, odlično odgovara Khabijevom životnom putu- od radnika u fabrici do TikTok zvezde i naslovnih strana.

Mlađa linija HUGO, koja je predstavljena javnosti devedesetih godina prošlog veka i koja je fokusirana na sportske komade, angažovala je još neke poznate mlade ljude za promociju- pevača Sainth Jhn, supermodela Adut Akech i druge.

HUGO i BOSS: priča o dve linije i dva zasebna brenda

Jedan od važnijih ciljeva nove kampanje Hugo Boss brenda je da kupci jasno prepoznaju HUGO i BOSS kao dve odvojene linije i dva zasebna brenda, koji imaju svako svoju priču. BOSS linija se obraća ciljnoj grupi milenijalaca, od 25 do 40 godina starosti, dok HUGO targetira Gen-Z, koji imaju do 25 godina.

Čelnici kompanije žele da BOSS liniju prepoznaju mladi ljudi od 25 do 40 godina, koji skrolujući kroz Instagram traže kvalitetne komade za svoj garderober. U kompaniji milenijalce prepoznaju kao kupce koji žele da ulože novac u nešto skuplje komade, koji će trajati mnogo godina.

Kada je HUGO linija u pitanju, ciljna grupa je nešto mlađa i to su mladi koji tek dobijaju svoje prve poslove, pa kada kupuju svoja prva odela žele nešto što je i pristupačno i kvalitetno. Ovaj brend im nudi oba, a oni će do tih komada doći gledajući svoje omiljene zvezde na TikToku. Zbog toga su svi proizvodi u ovoj liniji cenovno u nižoj kategoriji i stilski prate ono što mladi žele- smart casual poslovni stil, koji lako može da se nosi i nakon celodnevnog sedenja u kancelariji.

Updatovana verzija Hugo Boss logoa

Kao što ste u dosadašnjem delu teksta mogli da shvatite, čitava kampanja je posvećena dvema linijama modnog brenda, pa je isti slučaj i sa logoima. Kako u kompaniji kažu, logoi su redizajnirani tako da budu dobro prihvaćeni od strane mlađe ciljne grupe, čiji pripadnici ovaj brend otkrivaju kroz društvene mreže i digitalne kanale.

Izgled BOSS i HUGO logoa je sada nešto savremeniji, sadrži upečatljiv odabir fontova, a sve to sa namerom da lako upadne u oko mlađih posmatrača. Novi logoi se odlično slažu sa digitalnim kanalima, pa je redizajn odlično pogođen i prema ciljnoj grupi i prema redizajn, ali i strategiji za digitalne kanale.

Logoi BOSS i HUGO linija su pojednostavljeni, lako su pamtljivi i odlično se uklapaju u trend logomanije, koji nikako ne prolazi već nekoliko sezona. Jednostavan logo dizajn BOSS brenda se odlično uklapa sa isto takvim modelima odeća iz ove linije. Duksevi, torbe za teretanu ili svaki dan, bomber jakne na kojima jednostavno samo piše BOSS, biće pravi hit među milenijalcima, koji obožavaju smele komade odeće sa isto takvim logoima.

Što se tiče boja, ostaje neprevaziđena crno-bela klasika, jer vanvremenske kombinacije ne treba menjati. Bazična monohromatska paleta čini da logo izgleda elegantno, jednostavno i klasično. Jedino što se u tom koloritnom smislu menja je upliv crvene boje u logo HUGO linije, gde se tom bojom naglašava slovo „O“ na pojedinim odevnim predmetima. Takođe, ova boja se koristi i kao pozadina za logo u crnoj boji, ali i na etiketima. Ranije, još dve boje su uvedene u Green i Orange linije brenda, pa se narandžasta i zelena koriste kao pozadina za beli logo kompanije Hugo Boss.

Šta milenijalci i Gen-Z vole, oni to i dobiju

Iako logo Hugo Boss modnog brenda nikad nije bio naročito inspirativan za komentarisanje, jer je previše jednostavan, što nužno ne mora značiti i dosadan; ova nova promena prilagođena mlađoj ciljnoj grupi, ipak privlači pažnju. Možda su i milenijalci konačno shvatili da je ključ uspeha u jednostavnosti.

Svakako, čelnici Hugo Boss brenda su shvatili da mlade mogu privući jedino ako svoj logo dodatno učine minimalističkim. Na taj način je postao njima privlačan, jer je tako primenjljiviji za trend koji oni obožavaju- logomanija.

Pored toga, njegova jednostavnost je odlična i za digitalne kanale, pa je to još jedan plus. A mi ćemo dodati još jednu prednost. Neko je u kompaniji shvatio da mladi vole titule, pa je reč „BOSS“ iz naziva brenda dobro iskoristio za marketinšku promociju i povezivanje mladih sa brendom.

I za kraj, ako ste ljubitelji priča o logoima, baš kao i mi, a uz to volite i sportske brendove, onda obavezno pročitajte naš blog koji donosi priču o Adidas logou. A ako vas brendovi poput Hugo Bossa impresioniraju zbog upečatljive tipografije, sigurni smo da će vas zanimati koji će fontovi biti u trendu 2022.

 

 

 

 

 

Pin It

Comments are closed.