Nedavno redizajnirani logoi- šta nam se dopalo, a šta ne!

14 June 2022 | brendiranje,logo dizajn

Promena logoa za svaku kompaju je veliki skok- često u nepoznato, jer ne znaju kakav će biti ishod. Ako je redizajn urađen dobro, on može privući nove kupce i povećati prodaju, ali i doneti novi život brendu.

Međutim, ukoliko redizajn nije urađen najbolje, to može biti vrlo štetno po kompaniju i brend. I naravno da, pored toga, veliki brendovi rade redizajn svojih logoa često, nadajući se da će oni završiti u kategoriji uspešno izvedenog redizajna logoa.

 

U poslednje vreme nekoliko svetski poznatih brendova se odlučilo na promenu svojih logoa, a nama se učinilo važnim da to prokomentarišemo u jednom od naših blogova. Hajde da vidimo ko je dobar primer redizajna i zaslužuje ocenu 5, a ko lošeg pa se može nadati dovoljnom ili dobrom uspehu.

M&M‘s pogađaju pravo u centar sa promenom svog identiteta

 

Omiljeni slatki „dugmići“ koje rado jedemo, rešili su da načine promene u svom vizuelnom identitetu i promenili su boje na svom dobro poznatom brendingu. Četiri jarke i smele boje koje su se našle na novom izgledu su: crvena, žuta, zelena i plava. Baš kao kada otvorimo kesicu ovih bombona i zasuju nas jarke boje, tako je sada i kada pogledamo njihov vizuelni identitet.

 

Glavna ideja, koja stoji iza ovog redizajnerskog poduhvata, je inkluzivnost i želja da se pokaže kako je naša planeta mesto na kome ima mesta za svakoga. Uz M&M‘s, svako može da oseti pripadnost i zato su nove boje tu da prikažu pun spekatar svih kultura, rasa i etničkih grupacija širom sveta.

 

A kako su oni došli na tu ideju? Na osnovu istraživanja, koja su pokazala da je naša želja za pripadanjem, jednako jaka kao i želja da budemo voljeni. Obe ove potrebe svojstvene su svim ljudima na našoj planeti, bez obzira na njihovu boju kože, na kojoj talasnoj dužini žive ili kojoj kulturi pripadaju.

 

Osim što su menjali boje i modernizovali njihove simpatične maskote, M&M‘s su kreirali i svoj jedinstveni font. „All Together Serif“ je njegov naziv i sasvim sigurno predstavlja jedan od najvažnijih elemenata u ovom procesu rebrandinga. Vibe koji osećamo dok gledamo u njega podstiče kod nas osećaj zajedništva, ali i zabave.

 

Sve u svemu, 5 za redizajn logoa, maskote, fonta i drugih elemenata najslađeg brenda M&M‘s.

Visa želi da bude „više od kartice“. Da li su uspeli?

 

Za velike i dobro poznate brendove, može biti pravi izazov kreiranje novog logoa i brend identiteta. No, neka mora i time da se bavi, pa je ovaj zadatak u slučaju Vise preuzeo međunarodni dizajnerski studio Mucho. Oni su uspeli da kreiraju novi brend identitet ovog internacionalnog brenda, koji treba da ih odvede u budućnost.

 

Po njihovim rečima, ovaj identitet je kreiran za digitalnu budućnost i brendu donosi novo lice. Kako većina ljudi, još uvek, finansijski brend Visa percipira samo kao nekog ko proizvodi kreditne i debitne kartice- vreme je za rebrendiranje i novo doba.

 

Novi logo je zadržao prepoznatljive boje brenda Visa– žutu, belu i plavu, raspoređene u jednaka polja. Ovaj način raspoređivanja boja treba da ukaže na jednakost svih ljudi na planeti i njihovo ujedinjenje. U Visi kažu da novi identitet „nosi u sebi snagu i nasleđe, dok istovremeno priča novu priču i otvara novo poglavlje o brendu.“

 

Kako bi dodatno podržao rebranding i dodao neke nove simbole, koji će se odlično uklopiti u digitalno okruženje, dizajneri iz studija Mucho su kreirali i kolekciju novih elemenata. Pored njih, tu se može pronaći i nova tipografija, ponovo kreirana posebno za potrebe brenda i njihovog cilja da se integrišu u digitalnu zajednicu što uspešnije. Ovi simboli će klijentima brenda ponuditi sasvim novo, interaktivno iskustvo.

 

I za Visu jedna petica, jer se dobro prilagođavaju novom, digitalnom dobu, što je uvek lepo videti. Volimo kada brendovi, na vreme, shvate u kom pravcu se treba kretati i donesu inovacije kao primer drugima u svojoj, ali i drugim industrijama.

 

Pringles je podelio internet, a i mi se nalazimo tu negde

 

Ima jedna pametna, stara poslovica koja ovako nekako kaže: ako nije pokvareno, ne treba ga popravljati. Ali, valjda su nakon 20 godina u Pringlesu pomislili da možda ne bi bilo loše nešto promeniti, pa su krenuli u proces redizajna njihove maskote, koja se nalazi na logou. Inače, ako želite da znate više o kategorijama logoa, među kojima se nalazi i maskota, obavezno pročitajte naš blog o 7 kategorija logoa.

 

I u kom pravcu je otišla priča o redizajnu izgleda Mr. P-a? Po reakcijama internet, ali i dizajnerske zajednice, u ne baš tako dobrom pravcu. Naime, dizajner koji je radio ovaj redizajn imao je viziju da pojednostavi izgled čuvenog dobroćudnog čikice. Zbog čega je mislio da je dobra ideja da mu doda obrve, a učini ga ćelavim i skine mu leptir-mašnu- verovatno nećemo saznati.

 

Dodatno, prebacujući maskotu iz braon-belo-crveno-žute kombinacije u crno-belu sa dominantnim uticajem crvene, pokušao je da pojednostavi vizuelnu pojavu, ali je izgubio onu crtu ljudskosti koju je Mr. P imao dok je nosio braon brkove i kosu, prošarane jasnim crnim linijama. A da i ne pominjemo skidanje leptir-mašne, koja je bila lep element u prethodnoj verziji, dok sada glava Mr. P-a, kao da visi u vazduhu iznad naziva brenda koji je uokviren u leptir-mašnu. Dosta je to nevešto izvedeno i potpuno bez potrebe.

 

Jasno nam je da je dizajner hteo da maskotu Pringlesa učini modernijim, odnosno da bude pogodniji za digitalne medije. Valjda je inspiraciju našao u emoji ikonicama, što je i prilično uočljivo. Čak su i napravili čitavu kolekciju Pringles emojija sa novim Mr. P-jem, ali teško je prilagoditi se i njima i gledati ih kao dobru, unapređenu verziju stare maskote.

 

Iako se nekima ovaj novi dizajn dopada, mi se ipak nismo pronašli u njemu. Zbog toga, za trud i ideju, novi Mr. P od nas dobija 4, ali za realizaciju može da dobije jedino jednu trojku.

 

Mi znamo kako da napravimo logo za čistu peticu

 

Ako vam se dopala ova naša kratka analiza poslednjih nekoliko primera redizajna logoa svetskih brendova, onda obavezno pročitajte i naš blog o najboljim primerima iz 2021. A ukoliko je vašoj kompaniji potreban dizajn ili redizajn logoa, naši dizajneri imaju mnoštvo kreativnih ideja i jedistvenih rešenja za vas.

 

Pin It

Comments are closed.