Koji će fontovi biti u trendu 2022?

19 January 2022 | tipografija

Svake godine novi trendovi u grafičkom dizajnu dolaze do nas i mi ih sa velikim interesovanjem proučavamo. Ono što nas posebno raduje su nove tendencije u primeni fontova, jer oni ponekad čine srce koncepta logo dizajna i jako je važno da donesu nešto novo i inovativno. Fontovi su ono što rečima daje karakter, pa je svež pristup tipografiji svake godine nešto što je potrebno kako bi najbrilijantnije poruke stizale do kupaca i ostale u njihovom sećanju. Ako se pitate koji će fontovi biti u trendu 2022, nastavite da čitate naš blog i mi ćemo vam predstaviti nekoliko najznačajnijih.

 

Čak i kada pomislimo da dizajneri više ne mogu da smisle ništa novo i da će im ponestati ideja da osmisle isto slovo ili simbol na drugačiji način, oni nekako uspeju da nas iznenade i uvere u suprotno. Tako su za 2022. osmislili da će u trendu biti najrazličitiji fontovi – od onih sa mekšim ivicama do onih sa oštrim, preko nostalgičnih, pa sve do eksperimentalnih. Različitost u idejama i fontovima u najnovijem trend izveštaju će vas oduševiti, zato krećemo sa predstavljanjem.

Trend broj 1: Super upadljiva slova

 

Iako je tipografija obično igrač iz pozadine i mnogi i ne obrate pažnju na nju, čini se da će u 2022. biti u prvom planu, posebno ako dizajneri budu pratili prvi trend sa naše liste. Ovim trendom dizajneri će pokušati da privuku pažnju kupaca i ciljne javnosti širokim i podebljanim slovima. Ovi ogromni fontovi uspevaju da postignu nekoliko stvari od jednom – pre svega služe za naglašavanje, pa su onima koji ih čitaju lagani za razumevanje, jasni i vidljivi. Linija između praznog prostora i forme slova nije više tako jasna i stvaraju se novi oblici slova, na iznenađenje svih koji ih posmatraju.

Trend broj 2: Autentičan rukopis

 

Različite vrste fontova komuniciraju na različite načine sa ciljnim grupama. Međutim, rukom pisani sadržaj nekako uvek koristimo za one situacije kada je potrebno postići veću bliskost između brenda i kupca. Takođe, ovi “nesavršeni” fontovi pričaju priču i donose nešto autentično, što će mnogi zapamtiti u odnosu na generičke fontove koje svi već znaju. U 2022. rukom pisani fontovi biće dominantni i vraćaju se u velikom stilu. Čini se da je deviza ove godine “što neurednije, to bolje”, pa kada vidite neke od rukopisa na logoima nećete više smatrati da ste u školi bili dobar primer deteta koje piše šrakopis. Osim što izgleda zabavno i donosi grandž estetiku sa sobom, ovi fontovi imaju i neophodnu dozu realizma koja treba da uspostavi emotivan i ljudski odnos sa posmatračem koji će ih videti.

Trend broj 3: Zaokrugljeni fontovi

 

Godinam su fontovi koji svojim izgledom podsećaju na balone, povezivani sa dečijim dizajnerskim projektima i brendovima, baš zbog njihovog izgleda. 2022. ovo se menja i oni iskaču sa pozivnica za rođendane pravo u projekte namenjene odraslima. Iako nekima izgledaju detinjasto, oni su daleko od toga i mogu poslužiti se da postigne efekat animacije. Dizajneri će to postići ako zaokrugljena slova razvuku, zatim ih upare sa nekoliko jarkih boja, čime će postići efekat energičnosti i dinamike. Određene ciljne grupe će ih obožavati zbog njihove razigranosti, mladoh duha koji nose sa sobom i opšteg osećaja zadovoljstva pri svakom gledanju u njih.

Trend broj 4: Zaoštreni fontovi

 

Da li stara izreka da je olovka moćnija od mača tačna? To ćemo ostaviti vama da procenite, ali nam se čini da je zaoštravanje olovaka počelo već početkom 2022. kako bi dizajneri nacrtali fontove koji imaju prilično oštar oblik. Eto inspiracije za dizajnere u ovoj poslovici, a šta podrazumeva ovaj trend? Ovaj trend se ispoljava kroz ivice slova, koje izgledaju kao isklesane, uglovi su prilično oštri, a forme kose. Oštri fontovi su dizajnirani tako da privlače pažnju i izgledaju prilično dramatično. Ovi fontovi mogu iskoristiti prednosti i nekih klasičnih tipografskih formi, kao što su oni koji pripadaju italic stilovima, ali mogu doneti i dašak srednjovekovnih kraljevskih gravura.

Trend broj 5: Retro krivine

 

Teško da bi ovo mogla da bude lista trendova, bez da se osvrnemo i na neki retro trend koji nas podseća na neka davna vremena. Ove godine se vraćamo dizajnerskim trendovima ’70 godina prošlog veka, kada su dominirale razne zakrivljene forme. Ovaj trend sa sobom donosi veseo duh sedamdesetih, koji nas podseća na seriju sličnog naziva, gde smo viđali iz današnje perspektive krajnje diskutabilne frizure i proizvode za njihovo postizanje. Kako su frizure bile velike i visoke, tako su i fontovi postali izduženi, sa krivinama i karakterističnim izgledom. Kada ugledamo logo na kome se prepliću elementi i slova koja kao da su izašla sa vinil ploča, ne možemo a da se ne nasmejemo i zauzmemo pozu da otplešemo jedan hit iz ovog perioda.

Trend broj 6: Eksperimentalni fontovi

 

Kada je tipografija u pitanju, najvažniji je red. Jedno slovo prati drugo u vrlo predvidljivom redu i postoje stroga pravila koja diktiraju koje veličine treba da budu slova. No, iako nas od malena uče da slova treba da budu poređana po određenom redosledu, inače neće biti moguće da ih pročitamo, dizajneri u 2022. razmišljaju drugačije. Za njih je to potcenjivanje inteligencije kupaca i svakog ko pogleda takav logo, pa su odličili da ne prate pravila i da ih prekrše.

 

U ovoj godini, očekujemo da ćemo videti mnogo više tipografskih projekata u kojima će dizajneri eksperimentisati sa kompozicijom slova do krajnjih granica mogućeg. I još važnije do krajnih granica čitljivosti. U odnosu na to koja pravila dizajner želi da prekrši, izgled slova može da se razlikuje, pa tako možemo očekivati slova čudnog oblika, razbacana slova svuda po kompoziciji ili čak redifiniciju oblika slova u potpunosti. Neki od ovih eksperimenata mogu izgledati više kao umetnost, a manje kao nešto što bi bilo pogodno koristiti u komercijalne svrhe.

Da li ste spremni za nove fontove u 2022?

 

Nemojte da vas ova lista zavara i da pomislite da je ovo sve što ćete videti u 2022. jer smo sigurni da će još mnogo tipografskih trendova biti popularno u ovoj godini. Nama su se dopali ovi i sigurni smo da ćemo neke od njih rado isprobati već u februaru. Ako nam ovaj trend izveštaj nešto pokazuje to je da je inspiracija u grafičkom i logo dizajnu nepresušna i da će uvek biti mesta za redefinicije do sada poznatog.

 

Ako ste ljubitelji grafičkog i logo dizajna, onda će vas svakako interesovati najbolji primeri redizajna logoa u 2021. Za sve ljubitelje fontova, na našem blogu smo pisali  i o 10 fontova koje koriste poznati brendovi, pa obavezno bacite pogled i na taj tekst i podelite ga sa svojim kolegama i prijateljima.

 

Pin It

Comments are closed.