10 fontova koje koriste poznati brendovi

20 February 2021 | logo dizajn

Svi znamo koliko su fontovi važni za vizuelni identitet brenda i kako im daju poseban karakter i prepoznatljivost. Određene brendove prepoznajemo upravo po njihovim specifičnim fontovima i to je karakteristika koja ih izdvaja od drugih i donosi im raspoznavanje među 1000 drugih brendova. Psihologija fontova u dizajniranju logoa je vrlo važna, jer na osnovu nje saznajemo precizno koja je namena određenog fonta i na koji način će ona uticati na karakter logoa i njegovu prepoznatljivost.

Čitljivost fontova i relevantnost za određenu nišu (a ovo saznajemo ako se udubimo u psihološku analizu fontova), samo su dva osnovna kriterijuma na osnovu kojih dizajneri biraju koji će font upotrebiti za kreiranje određenog logoa. Mnogo je drugih faktora koji utiču na donošenje ovako važne odluke, a tim dizajnera naše agencije vam može pomoći u tome da vaš brend dobije najbolji logo po kojem će ga svi prepoznati.

Ako ste u potrazi za fontom, koji će biti deo vašeg vizuelnog identiteta, onda nastavite da čitate ovaj blog i saznajte koji su to fontovi doneli prepoznatljivost najpoznatijim brendovima današnjice.

Šampion u popularnosti

Šta je zajedničko ovim logoima? Nekako nam se, na prvi pogled, čine vrlo različitim, ali jedna sličnost ih ipak spaja – isti font. Svi su oni inspirisani istim fontom, a to je Helvetica,koju smatraju šampionom u popularnosti među fontovima, jer se najčešće koristi za kreiranje brend identiteta.

Ovo je uobičajena situacija, kada je kreiranje vizuelnog identiteta u pitanju, pa tako mnoge kompanije biraju istu tipografiju. No, uz pomoć drugih elemenata uspevaju da dobiju jedinstven izgled logoa, pa tako specifična kolor paleta pomaže u tome, kao i kombinacija elemenata u njemu.

Prepoznatljivi fontovi – gde ih možemo sresti?

Inspiracija je svuda oko nas, samo treba znati gde tačno gledati. Zato mi, u nastavku teksta, delimo sa vama neke od najinspirativnijih fontova koje koriste poznati brendovi.

1.Bodoni

Ako se vratimo u 18. vek, tamo ćemo sresti poznatog italijanskog izdavača Đanbatistu Bodonija, koji je zaslužan za nastanak ove vrste fonta. Zahvaljujući kombinaciji debelih i

tankih linija, oštrih vertikalnih serif elemenata, Bodoni ima vrlo dramatičan izgled. Najbolje izgleda na velikim formatima, kao što je npr. časopis Vogue.

2.Choplin

Ovo je jedan vrlo precizno osmišljen font, sa geometrijski jasnim linijama, koji je osmislio nemački dizajner Rene Beider. Okrugla slova sa urednim serif elementima, izgledaju jasno i lako ih je čitati. Ovaj font se ipak ne koristi toliko često za logoe, već za štampane marketinške materijale.

3.Garamond

Ovo je jedan od najstarijih fontova koji je razvijen još u 16. veku u Francuskoj i njega je razvio Klod Garamon. Danas, Garamon je porodica nekoliko različitih fontova, koja je poznata po malim serif, umereno kontrastnim i okruglim oblicima. Ovaj font se često bira za novine, magazine i knjige (pronađite američko izdanje Hari Potera). A u marketinške svrhe ga biraju brendovi koji žele da pokažu svoju prefinjenost i eleganciju, kao i to da ne jure trendove. Jedan od takvih je i Abercrombie & Fitch.

4.Didot

Naziv je dobio po francuskoj porodici Dido, koja je radila u izdavačkoj industriji tokom 18. i 19. veka. Okruglaste linije, kontrasti, i mali serifi čine da ovaj font izgleda šik i da brend koji ga koristi odaje utisak skupocenog. Kao i prvi font sa naše liste, Dido je poznat u modnom svetu, pa ga koriste brendovi poput Zare, Armanija i dr.

5.Baltica

Evo jednog fonta koji ne dolazi iz Francuske, već su ga razvili sovjetski dizajneri u ranim pedesetim godinama prošlog veka. Iako je vrlo sličan slab serif fontu, ono što ih čini drugačijim su tanki i direktni serifi. Zahvaljujući tome što je lak za čitanje, ovaj font se često koristi za kreiranje vizuala koji se prikazuju u medijima i priliči brendovima koji žele klasičan stil.

6.Futura

Ovaj font se pojavio ranih dvadesetih godina prošlog veka u Nemačkoj, kada se dosta eksperimentisalo o okviru Bauhaus umetničkog pravca. Danas, Futura je klasični font koji ne sadrži serif elemente. Zbog svog geometrijskog oblika, slova izgledaju jednostavno, pročišćeno, moderno i lako se čitaju na bilo kojoj površini. Mnogi poznati brendovi ga koriste, pa tako ćete ga lako uočiti kada kupujete Nike patike, plaćate PayPal aplikacijom ili gledate Omega satove. Brendovi koji biraju ovaj font vole da se izdvajaju iz mase drugih i da pokažu svoju kreativnost. Jedan od njih je i modni brend Dolce & Gabbana.

7.Univers

Ovaj font je kreirao švajcarski dizajner Adrian Frutiger u pedesetim godinama prošlog veka. Želeo je da izbegne savršenu geometriju, pa je zadržao ‘vizuelnu osetljivost između tankih i debljih linija’. Mnogi poznati brendovi ga koriste i ovo je još jedan font koji ne sadrži serif. Među najpoznatijim brendovima, koji su izabrali ovaj font, ističu se Swiss International Airlines, Unicef, Western Union, Ebay i mnogi drugi. Ovo je font koji obično biraju brendovi koji žele raznolikost, čitljivost i jednostavnost.

8.Pico

Razigrani Pico font nije napravljen pre nekoliko vekova, već je kreiran početkom dvehiljaditih. Njega je osmislila japanska kompanija Maniackers Design. Lako ga je prepoznati po zaokrugljenim, mekanim linijama. Možemo ga primetiti na Twitter logou i tu je da istakne prijateljski karakter ovog brenda.

9.Myriad

Još jedan font koji je napravljen nedavno, doduše malo je stariji od Pico fonta. Kreirali su ga Robert Slimbah i Karol Tvombli za Adobe 1992. godine. Jednostavan i pročišćen format, bez serifa, uz lepo osmišljene proporcije slova, čine ga univerzalnim i čitljivim. Do 2017. smo ovaj font viđali na Apple vizualnom identitetu, a danas je još uvek prisutan na logou poslovne društvene mreže LinkedIn.

10Proxima Nova

Počeli smo ovaj blog Helvetica fontom, pa želimo da završimo jednim koji nazivaju novom helvetikom zbog svog modernog izgleda. Dizajner Mark Simonson, koji je 2005. kreirao ovaj font, negde je izjavio da je “samo pokušao da napravi slova čiji će oblik biti jednostavan i jasan“. Kombinacija klasične geometrije i modernih proporcija, učinila je ovu grupaciju fontova od 48 fontova vrlo popularnom. Danas ove fontove koriste poznati sajtovi kao što su BuzzFeed, Mashable i NBC News.

Umesto zaključka

Ne znate koji font da izaberete za svoj vizuelni identitet? Držite se ovih pravila:

  • Odlučite koja je priroda vašeg brenda i koja osećanja želite da probudite kod svoje ciljne javnosti.
  • Izaberite nekoliko fontova poznatih brendova i razmislite kako bi oni izgledali na vašem logou. Malo istraživanje ili čitanje našeg teksta vam mogu pomoći.
  • Obavezno testirajte fontove kod svoje ciljne grupe i vidite kako će oni reagovati. To možete uraditi neposredno na društvenim mrežama ili kroz razgovor u fokus grupi.

Ukoliko ipak mislite da je ovo sve previše komplikovano, kontaktirajte našu agenciju i mi ćemo vam predstaviti najbolju opciju za vas.

Ako vas zanima logo dizajn i volite poznate brendove, obavezno pročitajte naš tekst o skrivenim značenjima koja stoja iza logoa pojedinih brendova

Pin It

Comments are closed.