Adidas logo: koliko logoa je dovoljno i zašto je jedan malo?

21 February 2022 | brendiranje

Od malog porodičnog biznisa, do drugog najprodavanijeg sportskog brenda na svetu, Adidas je stigao mudrom i pametnom brend strategijom. Adidas koristi, sada već širom sveta prepoznatljive, tri pruge na logou kako bi sebe predstavio kupcima na brojnim proizvodima.

Ipak, tri linije iako jesu najprepoznatljiviji logo prikaz Adidasa, nije i jedini. U ovom blogu se bavimo pitanjem zbog čega Adidas bira nekoliko vrsta logoa da prikaže svoj brend kupcima i koji je najnoviji, odnosno za koju priliku ga spremaju.

 

Kako i zašto se menjao logo Adidasa?

Promene logoa obično prate napredak i razvitak brenda, pa je redizajn normalna praksa tokom godina. Kako je Adidas rastao i razvijao se kao brend, menjao svoju filozofiju, u kompaniji su shvatili da je potrebno da tu promenu prati i drugačiji logo.

Kao što smo naglasili Adidas svi povezuju sa tri linije, što ne čudi s obzirom na činjenicu da su se linije našle i na prvom logou iz 1949. Pored tri linije, na prvom logou se našla i patika, a tek je 1971. usledio redizajn logoa, na kome su se našle tri linije i isto toliko listova. Zatim, 1991. je usledio novi redizajn, gde su se ponovo pojavile tri linije, ali u obliku planina. Početkom 2000. pojavio se logo, koji nam je i danas poznat, krug preko koga se pojavljuju tri linije.

Značenje Adidas logoa

Da li ste znali da je Adidas prvobitno stavio tri pruge na svoje patike za trčanje kako bi ih učinio jačim i izdržljivijim? I da je trkač Jesse Owens je 1933. osvojio Olimpijsko zlato noseći Adidas patike? Da, da jačina brenda je tada postala još veća. Provobitni logo je vrlo jasan i njegova namera da objasni čemu je namenjen proizvod bila je vrlo lako uočljiva. Osim patike, tu je i ime osnivača brenda kao i natpis koji objašnjava da se radi o sportskoj obući.

Sledeći logo iz 1971. odnosno linije na amblemu sa trolistom, simbolizuje težnju kompanije za raznolikošću. Pored toga, trolist predstavlja delove sveta u kojima je brend u to vreme bio prisutan- severna Amerika, Evropa i Azija. U osnovi, trolisti logo je bio tu da prikaže raznovrsnost brenda i bogatstvo duha koji nosi.

1991. godine Adidas je premijerno predstavio novi logo, koji je danas poznat kao „planinski“. Ovaj logo treba da predstavi težnju ka prevazilaženju prepreka, baš kao što planinarenje i penjenje na vrh simbolizuju uspeh i uspešno savladavanje prepreka na putu. Ovaj logo se i danas smatra zvaničnim logoom Adidasa. Međutim, Adidas ipak voli da koristi ne samo jedan logo, o čemu ćemo pisati u nastavku.

Pre toga, još jedan logo je poznat u široj javnosti kao logo Adidasa, a to je njegova okrugla verzija. Krug predstavlja našu planetu i globalni karakter brenda, dok su linije na ovom logou sada nešto drugačijeg oblika i treba da simbolizuju brzo prilagođavanje promenama.

I još jedna zanimljivost- ime brenda na logou se piše početnik malim slovom A, kako bi pokazali da su dostupni svima i da proizvode casual patike za svakoga. Opuštenost i pristupačnost brenda ovekovečena je na ovaj način.

Zbog čega Adidas ima nekoliko logoa?

Jedinstvena odluka Adidasa je da nikada ne odustaje od starijih verzija logoa. Umesto potpune promene i zamene nove verzije starom, oni samo dodaju nove verzije. Kompanija koristi sve najpoznatije verzije i danas, samo ih stavlja na različite kolekcije ili linije proizvoda. Trolist se koristi za Adidas Originals liniju proizvoda, dok se „planinski“ logo koristi za proizvode modernog dizajna namenjene profesionalnim sportistima. Okrugli logo je u upotrebi za Style kolekciju koja se stvara u saradnji sa poznatim dizajnerima.

Osnovna podela na Originals kolekciju sa trolistim logoom, koja sa sobom donosi retro vibracije i na kolekciju na kojoj viđamo „planinski“ logo sa modernim modelima – jedna je od onih na osnovu kojih se dele i fanovi brenda. Bilo da kupac bira patike sa retro prizvukom ili ultra moderne modele neobičnog oblika, na odabir patika svakako utiče i prepoznatljivi logo.

Patike na kojima se nalazi logo trolista iz 1971. same po sebi imaju retro izgled i idu uz životni stil ljudi koji vole opušteniji izgled i hipstersku kulturu. Do današnjeg dana, muzičari, glumci i danas mnogo više influenseri nose sa zadovoljstvom trolisti logo na svojim patikama.

U međuvremenu, „planinski“ logo se nalazi na modernijim modelima i popularni su među sportistima, posebno košarkašima. Poslednji okrugli logo, nastao početkom 2000. danas se retko viđa, sem kada su u pitanju saradnje brenda sa poznatim dizajnerima u pitanju. No i ovaj logo ima svoju svrhu- da privuče onaj deo kupaca koji vole sportsku odeću, ali žele od nje nešto više. To više je da ona bude i lepa i funkcionalna, zbog čega je saradnja sa modnim dizajnerima vrlo poželjna. Ovaj logo je tu da prikaže kako brend može jednako brzo da prati modne trendove kao što prati i sve druge.

Nove promene logoa u 2022.

Promena je jedina konstanta u životu, pa tako i Adidas smatra da još jedna mala promena može samo doneti dobro brendu. Od početka ove godine, Adidas je napravio promenu logoa na fudbalskoj opremi, koja je deo njihove Performance kolekcije. Kako nam u drugoj polovini godine dolazi Svetsko fudbalsko prvenstvo, ovo je odlična prilika da se ova nova mala promena promoviše i veže za određeni datum. Promena je mala, jer podrazumeva da je standardni „planinski“ logo neznatno izmenjen. Umesto njega i naziva brenda, na novoj opremi će samo stajati logo, bez imena.

Tajna Adidasovog vizuelnog identiteta

Iako smo mogli da uočimo da se Adidas stalno menja i da teži konstantnom redizajnu logoa, on ipak kao brend ostaje veran svojoj privobitnoj vizuelnoj strategiji. Upravo je ta konstanta učinila brend prepoznatljivim kod kupaca i oni ga bez greške prepoznaju u bilo kojoj logo varijaciji. Zbog čega je to tako?

  • Jednostavan dizajn – svi logoi su minimalistički, a naziv brenda se lako čita,
  • Prilagodljiv – iako je primarna boja logoa crna, Adidas logo se tokom godina pojavljivao i u beloj, crvenoj i zelenoj boji; obavezno pročitajte naš blog o skrivenom značenju boja na logoima poznatih brendova gde smo pisali o crnoj boji i Adidasu,
  • Snažna poruka – kroz logo Adidas komunicira i vrednosti brenda poput snage i kvaliteta,
  • Awareness – mnogi poznati sportisti, pevači i druge javne ličnosti nose odevne predmete ovog brenda na različitim događajima. Na taj način još više podižu svest kupaca o brendu i dodatno ih podstiču da i oni kupuju proizvode Adidasa.

Ako vam se dopao ovaj blog i volite da čitate o logo dizajnu, obavezno bacite pogled i na naš tekst o logo dizajn trendovima za 2022. kao i o fontovima koji će biti u trendu u ovoj godini.

Pin It

Comments are closed.