Kako do još većeg uspeha brenda u 2022. uz redizajn vašeg logoa?

16 May 2022 | brendiranje

Redizajn logoa je veliki projekat za svaki brend i svake godine mnogo njih se uradi iz najrazličitijih razloga. Pored toga što su ovakavi projekti veliki, oni su i kompleksni, jer zahtevaju mnogo promišljanja, kako od strane brenda, tako i od strane agencije. Promena na logou može biti potpuna ili samo delimična. Kako je logo ono što kupci prvo vide kada se susreću sa nekim novim proizvodom, sasvim je logično da on oslikava istoriju brenda ili njegove buduće ciljeve.

 

Mnogi svetski poznati brendovi su već napravili promene na svojim logoima, kako bi se prilagodili nadolazećim trendovima. Kao jedan od boljih primera redizajna navešćemo novi logo modnog brenda Hugo Boss, koji se prilagođava mlađim ciljnim grupama. Pored njega, odličan primer je i francuski brend automobila Reno, koji se prilagodio novim digitalnim platformama i hibridnim, odnosno električnim automobilima.

 

Kao što možemo da vidimo na ovim primerima, kako se brend menja, menjaju se i njegove potrebe, on se obraća novim ciljnim javnostima, pa i logo mora da bude prvi na čelu kolone neophodnih promena. Logo mora da bude dizajniran u skladu sa logo dizajn trendovima za tekuću godinu i mora da bude aktuelan, neponovljiv i privuče pažnju kupaca.

A koji su glavni razlozi za rebranding?

 

Mnogo je razloga zbog kojih kompanija smatra da treba biti urađen rebranding, neke od najvažnijih ćemo navesti u nastavku.

 

  • Širenje brenda i kompanije na novo tržište (bilo ono regionalno ili međunarodno),
  • Promena imidža kompanije (iz najrazličitijih razloga, bilo dobrih ili loših),
  • Neuspešna marketinška kampanja (za koju se mislilo da će doneti dobro brendu) a umesto toga ona ugrožava napredak kompanije i brenda,
  • Manjak brand awareness-a i prepoznatljivosti brenda u široj javnosti.

 

Kada se započinje proces rebrandinga, mi u agenciji preporučujemo da to bude od logoa. Kako je logo prvi simbol, koji kupci vide kada upoznaju novi proizvod na policama supermarketa, važno je da promene krenu sa njim. Logo će biti taj koji će promovisati nove proizvode, linije ili usluge ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu. Zato, ukoliko mislite da je vreme za novi logo, kontaktirajte nas i naš tim će pripremiti nekoliko predloga za vas.

Nekoliko saveta koje treba da zapamtite kada je redizajn logoa u pitanju

 

U zavisnosti od toga koji je glavni razlog za rebrendiranje, treba obratiti pažnju na elemente koji će se staviti u prvi plan kada je kreiranje novog logoa u pitanju. Ako se kompanija obraća novoj ciljnoj grupi, onda njihovu pažnju možda mogu privući novim bojama ili oblicima. Ukoliko je, sa druge strane, razlog za rebrendiranje širenje na novo tržište, onda treba da se obrati pažnja na font i odabere neki koji će biti čitljiv i razumljiv kako domaćim, tako i međunarodnim kupcima. U nastavku ćemo pomenuti određene nove tendencije iz prvih meseci 2022. godine, koje su se pokazale kao vrlo uspešne među kupcima.

Jedinstveni fontovi se ističu i privlače pažnju kupaca

 

Ako se odlučite za delimičnu promenu logoa, fontovi su najbolji saveznik, kojim može da se postigne odličan efekat. Logo ostaje, manje-više, isti, dok se slova menjaju, što ukupnom izgledu logoa donosi novi oblik. Na ovaj način ćete uspeti da privučete pažnju novih i starih kupaca, a da istovremeno zadržite svoju autentičnost i ono po čemu je brend poznat. Bilo bi dobro da vam se dopadne neki od fontova koji su u trendu 2022, kako bi logo dodatno dobio na aktuelnosti. Ovakav logo nije lako kopirati, pa je to još jedan razlog da se odlučite za manje, ali primetne promene na slovima. Ako još slova obojite u jarke boje, postaće dodatno upečatljiva, što će sasvim sigurno privući pažnju kupaca.

Sloj na sloj za sinergiju novog i starog

 

Za sve one koji šire svoj biznis i dodaju mu nove delatnosti, ovo je idealan način za izmenu logoa. Ponovo se radi o delimičnoj izmeni logoa, koja će na jednostavan način označiti novo poglavlje u vašem poslovanju. Kako se u ovom slučaju radi redizajn? Postojećem logou se dodaju novi elementi, koji će pokazati u kom pravcu se dalje kreće brend i kako će teći njegov razvoj. Istovremeno se zadržava stari deo logoa, kako bi se održao kontinuitet, jer je poznato da kupci više veruju logoima koji imaju određenu istoriju iza sebe. Jedan sloj istorije, jedan sloj novih tendencija i tako dobijamo sjajnu kombinaciju elementa koji čine novi logo.

Minimalizam za veću vidljivost na digitalnim kanalima

 

Da, da ponovo dobri, stari minimalizam, jer je ponekad stvarno „manje, više“ i to se ne može poreći. Zato, nikada nemojte da umanjujete značaj dobro kreiranog jednostavnog logoa, jer se i sa manje detalja može postići mnogo. E, sad ukoliko planirate redizajn logoa zato što se vaš biznis fokusira više na digitalne medije, onda je ovaj pristup apsolutni must za vas.

 

Logo mora da bude vidljiv i na objavi na društvenim mrežama, ali i na profilnoj sličici. Zbog toga je jednostavnost mnogo važnija od previše detalja i kitnjastih elemenata. Kako bi kupci zapamtili novi brend na društvenim mrežama, poželjno je da on ima jednostavan, ali upečatljiv logo, koji se prilagođava svim platformama. Bilo da logo stavljate na sajt ili društvene mreže, njegova jednostavnost i pročišćen dizajn će biti njegova prednost i snaga, a ne njegova slabost.

Promene su neophodne i potrebne

 

Redizajn logoa i rebranding su potrebni svakoj kompaniji, sa vremena na vreme. To rade i veliki brendovi, a neki od najboljih primera redizajna logoa na svetskom nivou za prošlu godinu, možete pogledati i nešto više o njima pročitati na našem blogu.

 

Promene logoa su nužne kako bi se kupcima nanovo skrenula pažnja na brend i ono što on nudi. Sve to doprinosi dodatnoj popularnosti brenda i većem brand awareness-u, a time i većoj prodaji i znatnom povećanju ukupnog profita kompanije.

Vreme je za promene i treba da znate da u ovom procesu možete računati na nas. Uspeh vašeg brenda zavisi samo od vas, pa je vreme da mu podarite novi, unapređeni izgled.

Pin It

Comments are closed.