6 logo dizajn grešaka koje treba izbeći po svaku cenu

20 September 2022 | logo dizajn
Oslanjanje na boje ili crno-bela varijanta

Oslanjanje na boje ili crno-bela varijanta

Kvalitetno urađen logo dizajn brenda je najvažniji element uz pomoć koga će se on izdvojiti u odnosu na konkurenciju na tržištu. Međutim, nije baš tako lako dizajnirati prepoznatljiv i pamtljiv logo. Zato, kako biste malo lakše prošli kroz ovaj proces (posebno ako ste početnik) u nastavku delimo sa vama 6 logo dizajn grešaka koje biste morali da izbegnete po svaku cenu. Pa da krenemo od najvažnijeg…

1.Tipografski problemi

Tipografija je element zbog koga će logo ili izgledati fantastično ili biti potpuna katastrofa. Zbog toga, ako želimo jasan i elegantan logo, koji uz to prenosi i odgovarajuću poruku, tipografski elementi moraju da budu uzeti u obzir. Ne treba preterivati, pa bi bilo dobro da ne koristite više od dve vrste fonta.

Posvetite dovoljno vremena izboru fonta, jer je on često ključni element. Nemojte da se odlučite za dosadne, staromodne ili previše tanke fontove. Ako vas interesuje koji su fontovi u trendu 2022, onda obavezno pročitajte naš blog. Dodatno, vodite računa o prostoru između slova, kako slažete elemente i sigurno ćete uspešno obaviti ovaj deo zadatka.

2.Apstraktan ili komplikovan dizajn

Jednostavan logo dizajn je više uočljiv nego neki kompleksniji, zato što ga je lako prepoznati. Ipak, ako želimo da logo bude jedinstven i da se vidno razlikuje od logoa konkurencije, mora da postoji nešto posebno u vezi sa njim. Izaberite šta će to biti: tipografija, boja, oblik… i radite na usavršavanju tog jednog elementa, pa kome će logo biti prepoznatljiv.

Ne samo da će jasan logo biti i bolje upamćen, nego ga ova karakteristika čini i lakim za prilagođavanje. Tako će moći lakše da se uklopi u različite platforme i drugačije formate (što na društvenim mrežama, što na sajtu i sl.) ali isto tako i na štampanom materijalu, poput brošura. Dok, sa druge strane, komplikovan dizajn sa puno detalja neće biti dobro vidljiv na svim formatima.

3.Oslanjanje na boje ili crno-bela varijanta

Ukoliko je logo dizajnu potrebna neka posebna boja kako bi ga posmatrači smatrali moćnim, onda on to baš i nije. Kako biste izbegli ovu zamku, važno je da na početku dizajnirate logo ili u beloj ili crnoj boji, a onda da određene delove ili logo u celosti obojite u boje po izboru. Ovakav način pristupa zadatku vam omogućava da se fokusirate na ideju i formu, umesto na specijalne efekte. Oni mogu doći kasnije, ukoliko vam se učini da će to dodatno doprineti izgledu logoa. Takođe, potrudite se da kreirate nekoliko varijanti simbola, kako biste mogli da ga testirate i u crno-beloj varijanti i u boji.

4.Klišei kojih se sa razlogom treba čuvati

Sijalica iznad glave predstavlja ideju, oblačići iznad osobe su tu da predstave neku konverzaciju, znak za štrikliranje treba da označi nešto što je tačno ili neko slaganje. To su prve ideje kojih se setimo kada krenemo da razmišljamo o budućem dizajnu logoa ili nekog vizuala. Istraživanje za dizajniranje logoa je važno, ali je još važnije da prve (kliše) ideje odbacite odlučno, kako vas ne bi povukle u pogrešnom pravcu. Umesto toga težite ka originalnosti i smišljajte svoje jedinstvene koncepte.

5.Kopiranje tuđih dizajnerskih ideja

Iako će neko reći da je ovo suvišno spomenuti, nama se čini da nije i da je važno naglasiti. Dešava se, posebno mladim dizajnerima, da kada su suočeni sa kratkim rokovima i velikim obimom posla, posegnu za tuđom idejom.

Kreativni tim ili pojedinac uoči koncept, dopadne mu se, odluči da promeni boje, eventualno font i preda ideju kao svoju. Važno je da naglasimo koliko je krađa tuđe ideje pre svega nemoralan čin. Pored toga, sigurno će se desiti da neko otkrije prevaru, a onda će to značiti nepopravljivu štetu za mladog dizajnera.

Zato, lepo je tražiti inspiraciju u radovima drugih kolega i to je više nego preporučljivo, ali krađa tuđe ideje je definitivno nešto čega treba da se držite podalje. Ukoliko vam zafali novih ideja, važno je da znate gde da potražite- na našem blogu smo podelili 10 blogova koje treba da pratiš kada ti ponestane inspiracija.

6.Veliki broj revizija- smrtni neprijatelj kreativnosti

Da, klijenti nas plaćaju kako bi dobili najbolji logo dizajn, koji je uradio kreativan i stručan dizajner. U ovoj rečenici je kreativnost jako važna i ne treba dozvoliti da na nju iko utiče. Ukoliko klijent zahteva neku modifikaciju, koja po vašem mišljenju može da negativno utiče na izgled logoa, onda pokušajte da objasnite zašto to nije dobro rešenje. Važno je da pored objašnjenja ponudite i alternativu. Ukoliko ipak i dalje nastavi da insistira, razmislite o tome da mu šaljete vaše rešenje i ono rađeno po njegovoj ideji. Često se desi da tek kada klijenti vide jedno rešenje pored drugog promene mišljenje. A ukoliko se to i dalje ne desi, probajte da pronađete kompromis i radite na detaljima koji klijentu smetaju.

Da li ste spremni da kreirate logo za klijenta?

Nakon što ste pročitali naše savete, sigurni smo da ste spremni za dizajniranje kreativnih, originalnih i jedinstvenih logoa. Ako i dalje razmišljate o tome gde da pronađete inspiraciju, mi smo za vas pripremili nekoliko inspirativnih naloga na Instagramu koje treba pratiti ako vas zanima logo dizajn. Zapamtite, inspiracija je svuda oko nas, a odlično mesto od koga možete početi je upravo naš blog. Hvala što nas čitate!

Pin It

Comments are closed.