Inspirativni nalozi na Instagramu koje treba pratiti ako vas zanima logo dizajn

13 November 2019 | logo dizajn

Logo je prvi i najvažniji simbol preko koga se potrošači povezuju sa određenim brendom. Ukoliko govorimo o svetski poznatim brendovima, kao što su Nike, Coca-Cola, Facebook pa i sam Instagram, onda možemo biti sigurni da za njih svi znaju čim pogledaju u njihov logo. Dodatna pojašnjena nisu potrebna. To je snaga prepoznatljivog brenda i njegovog logotipa, koju ništa ne može da zameni.

Bilo da se  profesionalno bavite grafičkim dizajnom ili tražite inspiraciju za vaš budući logo, veoma je važno da beležite vaše favorite i pravite kolekcije omiljenih profila na društvenim mrežama za koje smatrate da su najbolji. Tako ćete kada vam bude ponestalo inspiracije, imati gde da pogledate i uz neki element ili boju  iz te kolekcije, stvoriti novu originalnu ideju koja će se svima dopasti.

Nikako vas ne nagovaramo da plagirate nečiji rad, već samo da pratite trendove, senzibilitete dizajnera sličnih vama i inspirišete se kako biste dali svoje viđenje određenih tema ili industrija kojima pripada klijent za koga kreirate logo.

U nastavku delimo sa vama 8 najinspirativnijih naloga na Instagramu koje mi pratimo.

 

@logoinspirations 1M followers

Logo Inspirations je odličan izvor ideja i najbolji „katalog“ koji vam pruža uvid u najuspešnije radove grafičkih dizajnera širom sveta. Ovo je odličan primer dobro vođenje stranice, koja ima sjajan odabir logotipa (više od 10.000 primera) i svakodnevno dodaje nove u svoju galeriju. Od jednostavnih i čistih linija do logoa sa puno detalja, ovde možete videti sve i nikada vam neće biti dosadno.

@artemdesigns 6K followers

Artem Bukhantstov, ima modernistički pristup dizajnu i njegovi logotipi uključuju elemente inspirisane prirodom i divljim životom. Minimalizam, upečatljiv odabir boja za pozadinu i njihova dominacija u ukupnoj kompoziciji – njegov su zaštitni znak. Ako tražite inspiraciju za nešto jednostavniji a ipak dovoljno upečatljiv dizajn inspirisan prirodom i svim njenim lepotama, onda obavezno zapratite ovaj profil.

@roseende 2K followers

Da nam iz Skandinavije ne stiže samo odličan dizajn nameštaja, garderobe i sl. potvrđuje i ova stranica malog dizajnerskog studija iz Holandije, koja za sve ljubitelje pasletnih tonova i nežnog dizajna ima da ponudi vrlo lepe primere rada. Specijalizovani za „feminine“ dizajn, uz upotrebu puno detalja, prepoznatljivih zakrivljenih linija i elemenata iz prirode – ovaj dizajn studio je prava inspiracija ako radite logo za neki mali održivi brend prirodne kozmetike ili ručno rađenih pletiva.

@tacikworks 4K followers

Nasuprot veoma ženstvenom stilu koji gaji vlasnica dizajnerskog studija iz Holandije, čiji ste rad videli u prethodnom predlogu, sada vam nudimo potpunu suprotnost pastelnim tonovima.

Ivan Yaha, koji živi i radi na Baliju, koristi tamne pozadine, ilustracije i zanimljive fontove za svoj dizajn. Detalji na njegovim radovima su veoma upečatljivi i drugačiji. Verovatno veći deo tih detalja prenosi na dizajn iz svoje beležnice u kojoj radi ilustracije i crta elemente koju mu mogu biti inspiracija za završnu ideju.

Čini se da veoma vodi računa o slaganju elementa na sebi svojstven način tako da nema šanse da ne prepoznate njegov rad. Očigledno je da su mu vintage bedževi i hipsterska kultura velika inspiracija, pa svi oni koji vole taj stil, u njegovom radu mogu pronaći puno zanimljivih elemenata.

Zamislite neki brend kafe ili kraft piva sa Ivanovim logom na pakovanju. To je verovatno najbolje slaganje ideja i senzibiliteta.

@soniacastillostudio 5K followers

Sonia je višestruko nagrađivana grafička dizajnerka iz Madrida. O njenom radu se, već na pravi pogled, može reći da je uglađen, sa stilom ali ne i klasičan jer sadrži dozu modernog pristupa u taman dovoljnoj meri da to izgleda potpuno očaravajuće. Praćenjem njegog rada naučićete da manje nekada može biti više i da će vam upravo ovaj pristup kreiranju logoa doneti uspeh.

Kod Sonje je odabir boja veoma važan element koji često dominira, dok su fontovi koje koristi za ispisivanje reči uglavnom pravilnih i oštrih linija, što u kombinaciji sa određenim grafičkim elementima, donosi savršen spoj i jednostavan, čist i minimalistički dizajn.

@stevewolfdesigns 106K followers

Ako ste ljubitelj jarkih boja i futurističkog dizajna, onda je ovo profil koji će vam se dopasti. Stivove boje će vam privući pažnju i probuditi želju da saznate više o brendovima za koje je radio logo dizajn. Da previše šareno u dizajnu ne postoji, Stiv nam pokazuje sa svakim novim postom na Instagramu. Tu jasno možete viditi kako on i od mešanja više jarkih boja može napraviti sjajnu „color block“ kompoziciju, koja nema puno elemenata a sve govori sama za sebe.

@george_bokhua 221K followers

Za sve one dizajnere, koji vole da koriste crnu, belu i sivu kao glavne boje u izradi logotipa, Džordž je odličan primer kako to treba uraditi. Na njegovom Instagramu možete videti proces nastajanja logoa od skiciranja provobitnih ideja i koncepata to poslednjih faza kreiranja logoa. Njegov rad je smeo i drugačiji, upravo zato što insistira na tome da ne koristi jarke, pastelne ili bilo koje boje u onom smislu reči u kom ih laici opisuju. Njegova umerena paleta je takvo osveženje za sve ljubitelje logo dizajna, u odnosu na sve ono do sada prezentovano.

@ex_yu_logos 367 followers

I za kraj da pomenemo i jedan domaći Instagram nalog koji predstavlja zbirku svih dobro poznatih logotipa sa prostora bivše Jugoslavije. Nostalgičari će u ovom profilu naći mnogo retro inspiracije a mladi dizajneri slobodno mogu da provedu jedan ceo dan istražujući kako je stvarana istorija logo dizajna u nekadašnjoj državi.

Neki od ovih logoa predstavljali su najveće brendove u Jugoslaviji i nažalost sa njom su otišli u zaborav, pa ih sada jedino možemo ovde i videti. Drugi, kao što su C ili Franck kafa, prisutni su i dalje na tržištu uz određenu dozu redizajna.

U nekom od narednih tekstova planiramo da se više pozabavimo logoima iz bivše Jugoslavije.

Pin It

Comments are closed.