Novi Ferrari logo za proslavu 75 godina luksuznog brenda

24 August 2022 | brendiranje

 

Poznati proizvođač luksuznih vozila, Ferrari, danas za svakog ko poseduje ovaj auto predstavlja bogatstvo, blagostanje i „život na visokoj nozi“. Logo sa konjem je dobro poznat širom sveta i svako ko ga vidi zna da je ovaj brend namenjen malom broju odabranih, koji očekuju najkvalitetniji i svakako najbrži auto. Njihov slogan: Ti si gorivo, dodatno motiviše vlasnike ovih automobila da u sebi pronađu moć i pokretačku snagu za nove uspehe. A kako se menjao logo ovog brenda tokom ovih 75 godina i šta donosi novi logo, napravljen za veliki jubilej, o tome u nastavku bloga.

Doslednost je važna, a eksperimenti su presedani

Kada je logo dizajn italijanskog brenda automobila u pitanju doslednost je jedan od najvažnijih principa koji primenjuju. Konj, koji je glavni simbol ovog brenda, našao se na logou prvi put tokom 1920-ih i od tada se uvek nalazio na njemu.

Zašto baš konj i žuta boja?

Simbolika konja leži u tome što predstavlja brzinu, a poza u kojoj se nalazi ukazuje na pobedu i moć. Pozadina, na kojoj se logo nalazi, je žute boje i zajedno ona i konj svoje korene nalaze u avio industriji i italijanskoj istoriji.

Konj koji se propinje na zadnje noge je simbol, koji je italijanski narodni heroj Francesco Baracca, stavio na svoj avion u toku Prvog svetskog rata. Nakon dogovora sa porodicom nacionalnog heroja, Ferrari preuzima ovaj simbol i on postaje deo njihovog logotipa.

Konja postavljaju na žutu pozadinu, koja treba da simbolizuje energičnost. Ali ne samo to- ona takođe donosi i svečanu, veselu atmosferu. Inspiraciju za upotrebu žute boje, tvorci logoa su pronašli u boji zastave Modene (grada iz kog dolazi Enzo Ferrari, osnivač brenda).

Ako vas zanima koje još značenje donosi žuta boja, obavezno pročitajte naš tekst o skrivenom značenju boja.

Made in Italy

U sledećoj dekadi, 1930-ih Ferrari dodaje svom logou italijansku zastavu i verovatno već tada osigurava poziciju nacionalnog brenda „za sva vremena“. Neka manje izmene su rađenje i na samom simbolu- konju, pa on sada izgleda mnogo bolje i uklapa se u pozadinu, jer na sebi više nema bele akcente, već su i oni prilagođeni pozadini, pa su žuti. Sve u svemu, ovim malim izmenama, Ferrari je uspeo da amblem učini svežim i energičnijim.

Drugačije nije uvek i bolje

Krajem ove decenije, tačnije 1939. Ferrari pravi jedini „izlet“ u nepoznato i kreira malo drugačiji logo u odnosu na ono na šta su njihovi kupci navikli. U želji da naprave promenu, promenili su oblik, zatim boju, ispis teksta i na kraju samog konja. Što se tiče oblika, tu je došlo do promene koja je značila da više nije bio amblem u igri, već krug. Zatim, kada su boje u pitanju dodata je narandžasta u unutrašnji krug, dok je u primarnom ostala žuta boja i italijanska zastava. I na kraju, simbol konja je okrenut suprotno- umesto na levo, sada je stajao desno i dodata su mu krila.

Elegancija konačno pronalazi put do logoa

Sledeća promena logoa 1947. je donela još jedno lutanje kada je oblik u pitanju, pa je ovog puta konačno na scenu stupio uspravni pravougaonik, koji je imao zaobljene ivice. Kolor paleta ostaje verna dobro poznatom konceptu, dok je jedina novima dodatak crne boje koja razdvaja italijansku zastavu. Konja su ponovo crtali, tako da je sada postao elegantniji, sa belim akcentima, koji su doneli efekat pokreta. I konačno naziv brenda, Ferrari, ispisan je crnim slovima i fontom rađenim za potrebe utalijanskog auto proizvođača.

2022 je došlo do još jedne promene, gde su izbačene crne linije između boja italijanske zastave, čime je logo postao još elegantniji. To je kraj priče o istoriji, jer stižemo do 2022. i trenutka kada se pojavio aktuelni redizajn Ferrari logoa.

75 godina na vrhu

Nekoliko istraživanja sprovedenih tokom godina je potvrdilo da Ferrari predstavlja jedan od najprepoznatljivijih brendova na svetu. O njegovog snazi može da govori i činjenica da mu na vrhu prave društvo brendovi poput Coca Cole i Apple-a. Verovatno je ovo i razlog zašto su čelnici kompanije odlučili da odaju počast svom brendu i prikažu logo koji je kreiran za ovu posebnu priliku.

Inspiraciju za stvaranje ovog logoa dizajneri su pronašli u rečenici koju je izgovorio osnivač Ferrarija Enzo: „Fabrike se sastoje od ljudi, mašina i zgrada. Ferrari, je iznad svega, sačinjen od ljudi.“ Tako logo čine delovi slagalice, koju slažu zaposleni u fabrikama Ferrarija širom sveta, a njegova osnova su brojevi 7 i 5, godina osnivanja i jubileja, kao i prepoznatljivi konj.

Kako bi nove, digitalne generacije shvatile suštinu brenda i zajedništvo na kome počiva, Ferrari je kreirao spot koji prati promociju logoa. U njemu se može videti objašnjenje ovog dela o slagalici, koji smo pomenuli ranije. Spot na vrlo moćan način pokazuje snagu brenda i šta ljudi, koji rade na izradi Ferrari vozila znače za njega.

Baš kao i sam logo, koji svojom jednostavnošću oduševljava i donosi prepoznatljivi dah luksuza, tako i brend automobila Ferrari već godinama donosi nenadmašiv kvalitet na tržište auto industrije.

I za kraj, ukoliko volite automobile i priče o njihovim logoima, onda obavezno pročitaje i naš blog o potpunom redizajnu Peugeot logoa, kao i onaj o novom logou francuskog brenda automobila Reno.

 

 

 

Pin It

Comments are closed.