5 ključnih alata za koje svaki logo dizajner treba da zna

09 August 2022 | grafički dizajn

Kao što i sami znate, kreiranje logo dizajna zahteva puno koncentracije, inspiracije, ali i discipline. Pored toga, dizajniranje logoa zahteva i posedovanje određenih veština, kao i poznavanje najboljih alata. Od ideje, pa do realizacije, potrebno je brzo doneti niz odluka. Posebno ako se radi nekoliko projekata istovremeno, pritisak na dizajnera može biti veliki. Na sreću, tu su alati koji mogu da olakšaju ovaj proces. U ovom blogu vam nećemo pisati o alatima koji su vam već poznati, već o onim skrivenim biserima, za koje možda i ne znaju svi. Hajde da pogledamo koji su to alati.

1.Logo Inspiration Generator Tool

Ako se i vi, kao i većina dizajnera, kada je u potrazi za inspiracijom okrećete samo Guglu, onda i sami znate da od toga uglavnom nema ništa. Nećete je tu pronaći, jer uglavnom nailazite na nekvalitetne i nemaštovite pokušaje dizajna. Taj problem rešava Logo Inspiration Generator Tool, koji će vam pomoći da pronađete inspiraciju i da odredite pravac u kom želite da vaš dizajn krene.

Naravno, svima nam je poznat onaj osećaj kada baš i ne znamo u kom pravcu želimo da idemo sa dizajnom i ma koliko god brif bio dobar, ipak tu fali još nešto. Uz ovaj sajt, lako ćete naći inspiraciju u samo par klikova. Potrebno je samo da podesite kriterijume pretrage, među kojima su stil logoa i boje i uskoro ćete dobiti listu logoa koji vas mogu inspirisati. Da napomenemo- ovaj alat je besplatan.

2.Wordmark.it

Vrlo koristan alat koji će vam uštedeti puno vremena kada birate najbolji font za logo. Znamo da ovaj deo posla može da oduzme baš puno vremena, pa će se uz ovaj alat to lako rešiti. Da, svi imamo gomilu fontova u našim računarima, ali kada prolazimo kroz svaki od njih, to zna da potraje baš mnogo. Uz wordmark.it sve postaje mnogo preglednije, jer ćete na svom ekranu videti sve fontove koje imate istovremeno. Jednostavno je, samo treba da uneste ime kompanije za koju radite logo i ovaj besplatni alat će poređati to ime u svim varijantama fontova koje imate na računaru. Zatim vi možete da ih upoređujete međusobno i izaberete top 5 od kojih ćete, na kraju, uzeti samo jedan. Ako vam je potrebna inspiracija, možete pogledati 10 fontova koje koriste poznati brendovi ili pročitati naš blog o tome koji će fontovi biti u trendu 2022.

3.Cymbolism

Boje bude najrazličitije emocije kod kupaca i istovremeno nose skriveno značenje. Zato je izbor prave boje za logo pojednako važan kao i dizajn. Još jedan besplatan alat, Cymbolism, će vam pomoći da povežete boju sa značenjem određenih reči. Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim alatom je to da su korisnici (više od milion njih) glasali za određenju reč i povezivali je sa nekom bojom. Ako ovo pojasnimo na primeru, to će izgledati ovako. Uđete na sajt, odaberete reč, u našem slučaju neka to bude „bold“ (alat je naravno na engleskom) i videćete procente i ukupan broj glasova posetilaca. Crvena ima najviše glasova, pa možemo reći da ona najbolje opisuje ovu reč. Nama se ovaj alat jako dopada i osim što je zabavan, olakšava nam posao u izboru boja.

4.Logo Rank

Postaje sve teže da se dizajnira potpuno originalan logo, jer ih ima previše oko nas. I baš kada pomislimo da smo napravili nešto jedinstveno i drugačije, realnost nas razuveri i uvidimo da je neko drugi imao sličnu ili istu ideju kao i mi. Iako ovo možda ne zvuči baš ohrabrujuće, sa tim se ne možemo boriti, već to treba da prihvatimo i pokušamo da koliko-toliko menjamo.

Kako nam je uvek cilj da kreiramo nešto novo i sveže za klijenta, moramo da pronađemo najbolji način da to i uradimo. Baš tu u priču ulazi Logo Rank, koji je AI tehnologija, uz pomoć koje se upoređuje vaše logo rešenje sa jednim milionom stock fotografija logoa napravljenih širom sveta.

Kako ovaj alat funkcioniše? Na osnovu čega procenjuje logo dizjan? Prvo treba da uradite upload svog dizajna, zatim na osnovu sledećih kriterijuma Logo Rank ocenjuje: unikatnost, čitljivost, boje i kontrasti i opšti utisak. Pošto se vaš dizajn upoređuje sa stock fotografijama, jako je važno da dobijete što više poena na unikatnosti, odnosno jedinstvenosti da on ne bi ličio na mnoge druge.

5.Logo Lab

Ako ste ikad poželeli da stavite vaš logo dizajn na test i da vidite koliko je efektan, onda to sada možete da učinite uz Logo Lab. Ovo je još jedan besplatan alat, koji stavlja vaš logo na niz vizuelnih testova, uz pomoć kojih donosi završni sud. Ocenjuju se balans, silueta i prilagodljivost. I naravno, štedi vam vreme. U svega nekoliko sekundi ćete dobiti odgovor na pitanje šta treba unaprediti. U zavisnosti od ocene, Logo Lab će vam pokazati koji delovi logoa su u redu, a na kojima treba još raditi.

Još jedan veoma važan test koji možete sprovesti uz pomoć ovog alata je „color blind“ test. Dizajneri često previde da postoje i daltonisti, koji ne vide boje i da oni percipiraju logo na sasvim drugačiji način. Pošto postoji više nivoa neprepoznavanja boja, alat je koncipiran tako da ih sve pokriva. Tako ćete videti da li neki delovi logoa zahtevaju doradu, koja će mu pružiti dodatnu jasnoću kada ga posmatraju ljudi koji ne vide sve ili određene boje.

Dragocena pomoć koja štedi vreme, ali ne može da zameni talenat i kreativnost

Uz sve ove alate dizajnerima će biti mnogo lakše da završavaju svakodnevne zadatke koji su im povereni. Međutim, ono nisu napravljeni tako da zamene bilo čiji talenat ili kreativnost, već samo da budu koristan pomoćni alat koji štedi vreme. Ako ste i vi neko ko se bavi ovim poslom, nadamo se da će vam naš blog biti od koristi. I ako je to tako, onda ga obavezno podelite sa vašim kolegama, jer možda ni oni nisu čuli za sve ove pametne alate.

 

 

 

Pin It

Comments are closed.