Francuski brend automobila Reno ima novi logo

30 March 2021 | logo dizajn

Jedan od najpoznatijih francuskih automobilskih brendova, Reno, je potrvrdio da nova unapređena verzija njihovog logoa biti na svim modelima do 2024. godine. Prvi modeli, koji će nositi novi logo, pojaviće se na tržištu već sledeće godine. Dugogodišnji logo u obliku dijamanta zamenjen je unapređenom verzijom, koja je prvo predstavljena na prototipu električnog modela automobila, Reno 5.

U njihovom saopštenju smo saznali da je cilj ove promene okretanje trendovima i budućnosti, dok iza sebe žele da ostave stari logo koji je donosio dašak nostalgije, a veće izmene nije pretrpeo još od svoje pojave 1925. Poslednjih nekoliko prethodnih verzija logoa se nisu mnogo razlikovale od ove prve, a poslednja koju pamtimo kreirana je 1992. godine. Reno želi da bude prepoznat kao inovativan i moderan brend i automobil koji donosi novu, probuđenu energiju njegovim kupcima.

Pre nego što pređemo na analizu Renoovog logoa, što nam je jedna od omiljenih aktivnosti na ovom blogu, obavezno pročitajte tekst pod nazivom TikTok logo: Koje se značenje krije iza šarene note. Sigurni smo da će vam se dopasti, jer je zabavan baš kao i ova društvena mreža. A kada smo već kod preporuka i poznatih brendova, imamo još jedan tekst za vas u kome otkrivamo 7 logoa poznatih brendova koji imaju skriveno značenje.

Hajde sada da se upoznamo sa izgledom i karakteristikama novog logoa francuskog proizvođača automobila.

Novi logo za digitalno doba

Digitalni mediji imaju veliki uticaj na dizajnere i na način kako oni razmišljaju o redizajnu logoa. U današnjem svetu različitih digitalnih platformi jako je važno da logo bude prilagođen i online i offline svetu. Baš zato je i novi ravni dvodimenzionalni logo Renoa, pravi predstavnik ‘flat’ trenda i svojim oblikom dopušta korišćenje kako u digitalnom, tako i offline svetu.

Logo isprepletanog oblika dijamanta ili ramboida (kako ga neki definišu), koji može da se animira za sve vrste upotreba i na digitalnim platformama, pored toga svom futurističkom izgledu dodaje i posebno osvetljenje na samom automobilu koje ga dodatno ističe.

Novi logo je dizaniran ‘in-house’ u samom Renou i od strane njihovog dizajnerskog tima. Oni se nadaju da su uradili vrlo dobar posao i da će logo odlično predstaviti moderni i inovativni pristup koji žele da zastupaju u narednom periodu. Žil Vidal, koji je na čelu dizajnerskog tima, ističe da je novi logo jednostavnog geometrijskog oblika i donosi jak i moćan identitet. Prema njegovim rečima, izazov je bio u tome da prepoznatljivi oblik dijamanta prikažu u novom, modernom svetlu koje će brend pratiti u budućnosti.

Balans prošlosti i budućnosti

Nama se čini da je novi logo odličan pokazatelj toga kako jedan simbol istovremeno može da spoji i prošlost i budućnost. Jasno se uočava da se zadržavanjem prepoznatljivog oblika logoa odaje počast brendu, nasleđu koje sa sobom nosi, a da se istovremeno ističe posvećenost novom dobu i novim vrednostima kojima se brend okreće. Kako budućnost Renoa leži u proizvodnji električnih vozila, i ovaj segment budućih planova je morao biti inkorporiran u logo kroz ideju da on na samom vozilu bude osvetljen.

Primetno je takođe da novi logo ne sadrži nikakav tipografski element, što je ranije bio slučaj. Na temu toga Vidal naglašava da su dobro promislili i o tome i da su želeli logo koji je jednostavan, bezvremenski, prava ikona stila i da ima posebno značanje sa kojim će se svi kupci poistovetiti. Mi smo sigurni da će ovaj logo lako ući u anale kompanije, kao inovativan i kao logo koji pomera granice.

Logo Renoa kroz istoriju

Posmatrajući nekadašnje logoe Renoa, dolazimo do zaključka da se ovaj novi logo na neki način naslanja na verzije iz 1950. i 1970. kada su logou dodavani različiti detalji, linije su dodatno naglašavane i boldovane. Posebno treba obratiti pažnju na logo iz 1972. koji najviše podseća na redizajn iz ove godine. Broj linija se razlikuje (na ovom iz ’72. ima tri, na novom po dve linije) dok je trodimenzionalnost uočljiva i kod jednog i kod drugog logoa.

Ako se vratimo na početak i uporedimo prve verzije Renoovog logoa i one kasnije, dolazimo do zaključka da se ovaj logo mnogo i često menjao. Jasno nam je da su logoi do 1925. zaista bili drugačiji, imali su mnogo više detalja, manje su odisali geometrijskom preciznošću, a više su nosili taj retro prizvuk sa sobom.

Posebno se u tome ističe prvi logo, iz 1900. godine, koji je kitnjast, pun filigranskih detalja i predstavlja ukrštena slova ‘R’ kao simbol vlasnika fabrike automobila, braće Reno. Sledeći logo iz 1906. sadržao je u sebi trkački auto, dok je onaj iz 1919. sadržao tenk zbog učestvovanja ovog francuskog brenda u Prvom svetskom ratu i pobede njihove zemlje nad neprijateljom.

Pogledajte na ovom vizualu kako su izgledale različite verzije Reno logoa kroz decenije.

Reakcije na novi logo su podeljene

Najblaže rečeno, rekacije su podeljene, jer sa jedne strane možemo čuti da su čelnici kompanije bili oduševljeni novim dizajnom (mada ga nisu najavili pompezno i uz fanfare,već je sve manje-više prošlo dosta neopaženo), pa je zbog toga odlučeno da se nađe na novom modelu električnog automobila, dok sa druge strane dizajnerska zajednica na Twitteru ne izražava simpatije prema ovom logou ni najmanje. Čini se da ovaj ravni dizajn nije svima podjednako prihvatljiv i da se ne slažu svi sa tvrdnjom da će odlično izgledati i na digitalnim platformama i na samom automobilu. Prenosimo vam dve reakcije sa Twittera.

Da li je ‘Renaulution’ dobitna kombinacija za francuski brend?

Ova nova reč, koja predstavlja kombinaciju imena brenda Reno (Renault) i reči revolucija (revolution) donosi nam nov koncept kako brend identiteta, čiji je logo deo, tako i celokupne brend strategije koja se kreće u novom pravcu. U ovu strategiju se odlično uklapa i novi logo, koji svojim izgledom treba da podseti na logo iz 1972. i tako probudi emocije kupaca, što je čest slučaj poslednjih godina sa velikim brendovima koji igraju na kartu ’emotivnog’ dizajna i pristupa koji je u potpunosti okrenut kupcima i njihovim potrebama. Dakle, hteli mi to da priznamo ili ne novi logo Renoa je ‘win-win’ za brend strategiju, ali potencijalno i veliki miljenik kupaca (izuzećemo dizajnere sa Twittera).

Nadamo se da vam se dopala naša priča o novom logou automobilskog brenda Reno i da ćete je podeliti sa svojim prijateljima. Ukoliko vam je potreban dizajn logoa, vizuelnog identiteta i sl. kontaktirajte nas kako bismo napravili najbolji logo za vaš brend i vašu kompaniju.

 

Pin It

Comments are closed.