Otkrivamo: 7 logoa poznatih brendova koji imaju skriveno značenje

01 July 2020 | logo dizajn

Kažu da pored nas svakog dana promine toliko vizuelno stimulativnih objekata, da je zaista teško zapamtiti sve te bilborde, letke, brošure ili tv reklame. Logoi iskaču sa svih strana i oni su neizbežni deo reklamnih kampanja i brendiranja i najverovatnije ih u velikom broju slučajeva prepoznajemo.  Ali… pitanje je da li smo se ikada zapitali koje je njihovo stvarno značenje – mi jesmo i zato vam donosimo zanimljiva zapažanja o 10 logoa poznatih brendova za čije značenje niste ni znali.

Neki od njih su kreirani tako da imaju dvostruko ili skriveno značenje i onda je samo na nama da to značenje zapamtimo ili protumačimo. Nas ova tema jako zanima, pa smo se potrudili da uronimo u nju i saznamo sve najzanimljivije skrivene detalje i priče koje stoje iza poznatih logoa.

Bilo da tek osnivate svoj biznis, pa ste u potrazi za inspiracijom i treba vam logo, ili vam je ova tema samo vrlo intrigantna – svakako je dobra ideja da bacite pogled na ove zanimljive primere skrivenog značenja u logoima i možda potražite baš tako nešto za svoju kompaniju.

Hajde da vidimo šta se to krije iza najpoznatijih logoa.

 

1. Amazon

Najveći ‘e-commerce’ gigant i od skoro jedna od vodećih kompanija u sferi digitalnog strimiga, čije serije verovatno rado gledate – kompaniju Amazon, predstavlja jednostavan logo u samo dve boje, od kojih je crna rezervisana za ispis naziva a narandžasta za strelicu.

Strelica je ovde ona misteriozna komponenta sa skrivenim značenjem, koja nam pre svega ukazuje na to da na Amazonu možemo nabaviti sve od ‘A do Z’, što i te kako raduje kupce. Drugo, možda još očiglednije značenje (ako se dobro zagledate), je strelica postavljena u položaj osmeha, koji se razvlači na licu zadovoljnih kupaca.

 

2. Toblerone

Verovatno je teško pronaći osobu koja ne uživa u ukusu toblerona ali i u inovativnoj ambalaži ovog proizvoda (o tome nekom drugom prilikom). Ono što je nama privuklo pažnju je logo ovih slatkiša, koji je urađen u dve dominantne boje (crvenoj za natpis i žutoj za planinu).

Zašto je baš ova žuta boja izabrana? Verovatno niste znali (mada ako ste ljubitelj ovog čokoladnog slatkiša verovatno i jeste) da je glavni ‘tajni’ sastojak Toblerona – MED. Otuda je i boja, u koju je obojena planina žuto-zlatna, ali takođe je i sam naziv dodatno istaknut ovom bojom i crnom pored nje.

No, ono što verovatno niste primetili a najzanimljviji je detalj u vezi sa ovim logom je medved, čija se silueta može uočiti na planini, kako uspravno stoji naslonjen na nju. Medved predstavlja švajcarski grad Bern u kome se ovaj slatkiš pravi.

Svi detalji ovog logoa su dobro promišljeni i predstavljaju odavanje počasti samom gradu ali i čitavoj Švajcarskoj. Od odabira planine kao simbola, preko medveda i boja karakterističnih za sastojke proizvoda i zastavu države – mnogo je sitnih detalja koji čine ovaj logo interesantnim.

 

3. Hyundai

Dobro poznat auto i logo, koji krasi automobile ovog proizvođača širom planete, u sebi krije jednu malu tajnu. Pitate se šta bi ovde moglo da bude skriveno? U čemu je tajna?

Osim očiglednog, a to je da ‘H’ početno slovo brenda, još nečega tu ima. Zadovoljstvo kupaca i odnos koji se gradi između brenda i njega, poslužio je kao inspiracija za ovaj logo. Naime, dve osobe koje se sreću u sredini logoa i jako stiskaju jedna drugoj ruku u znak pozdrava i dobro obavljene kupovine – znak su uspeha i povezanosti, prikazani na malo drugačiji, apstraktni način, kome treba malo više zagledanja i tumačenja.

 

4. FedEx

Ova verovatno najpoznatija kompanija za dostavljanje paketa i sličnih stvari širom sveta, ima naizgled vrlo jednostavan logo u dve boje, koje prave vrlo upečatljiv kontrast. No, ono što ovaj logo čini majstorski osmišljenim i izvedenim je korišćenje praznog prostora. Da li sada uočavate o čemu se radi?

Između ‘E’ i ‘X’ se nalazi strelica (vrlo dobro i lukavo sakrivena), koja simbolizuje brzinu kojom će vam paket biti dostavljen. Prazan prostor u izradi logoa može biti korišćen za ovakve modifikacije oblika i odličan je saveznik u tome. FedEx nam dokazuje da i najjednostavnije stvari mogu imati skriveno značenje, koje nam je ‘ispred nosa’, samo treba znati gde gledati.

 

5. Levi’s

Ponovo jedan vrlo jednostavan logo, poznatog modnog brenda koji proizvodi različite odevne predmete od teksasa a najpoznatiji je po legendarnom modelu farmerica 501. Naravno, ponovo je vreme da se dobro zagledate i zapitate – u čemu je ovde fora?

I ponovo je odgovor vrlo jasan – prazan prostor i kako se on koristi za stvaranje iluzije ili u ovom slučaju, naglašavanje određenog dela logoa. Karakterističan izgled džepa svih modela farmerica ovog proizvođača, poslužio je kao inspiracija za logo. Zato na logou možemo videti džep, u obliku krila slepog miša, u prepoznatljivoj tamno crvenoj boji brenda.

 

6. LG

Južnokorejska kompanija za proizvodnju telefona, televizora i drugih elektronskih uređaja baš zbog toga što želi da svoj brend pokaže kupcima na drugačiji način i da se poveže sa njima na ‘ljudskom’ nivou, odabrala je da to bude inspiracija za kreiranje ovog logoa.

‘L’ i ‘G’ su strateški postavljeni u ovom logou, tako da formiraju izgled ljudskog lica, što doprinosi ‘humanizaciji’ i davanju ljudskog lica brendu. Vidite još i tačkicu sa leve strane slova ‘L’? Ona treba dodatno da pojača utisak da gledate u lice neke osobe, jer simbolizuje oko.

Znamo da ćete verovatno reći ‘ovo liči na čiča Glišu’ i sigurno ćete biti u pravu. Simboli i tumačenja u grafičkom dizajnu su u oku posmatrača, tako je i u ovom slučaju 🙂

 

7. Continetal gume

Poslednji logo, koji smo izabrali da vam predstavimo, je odličan primer kako se fontovi mogu koristiti na način da to brendu ide u korist. Njihov slogan ‘Budućnost u pokretu’ nije jedino što se predstavlja kao da se kreće na ovom logou. Pored toga, kretanje predstavlja i konj, koji se nalazi na kraju imena brenda, a ako se malo bolje zagledamo videćemo da slova ‘C’ i ‘O’ zajedno treba da liče na gumu – proizvod koji ova kompanija proizvodi.

Nadamo se da su vam ovi logoi bili jednako zanimljivi kao i nama. Ako jesu, podelite ovaj tekst sa prijateljima i pitajte ih za koju skrivenu poruku logoa sa našeg spiska nisu znali.

 

 

Pin It

Comments are closed.