Peugeot novi brand identitet i logo: Potpuni redizajn lava

31 May 2021 | logo dizajn

Francuski brend automobila Peugeot u februaru je predstavio redizajnirani logo, na kome se nalazi glava lava, koja u mnogome podseća na verziju iz 1964. godine, a ovaj redizajn je došao u sklopu kampanje za predstavljanje električnih vozila, čija proizvodnja počinje u njihovim fabrikama do 2025.

 

 

Ovo je prvi put u poslednjih deset godina da se pojavljuje novi brand identitet i redizajnirani logo u sklopu njega, dok je ovo jedanaesti put u istoriji postojanja ovog francuskog brenda automobila da se vrši promena u izgledu logoa. Ovaj brend, koji ujedno sebe naziva i nastarijim proizvođačem automobila i najstarijim poznatim brendom u ovoj industriji, posluje na tržištu i proizvodi automobile od 1847. kada je osnovana prvobitna firma.

 

Mi uvek volimo da se osvrnemo na stare i nove logoe nekog veliko brenda i volimo da prokomentarišemo na koji način je nova verzija bolja i lošija, pa i u ovom blogu to možete očekivati od nas. Posebno su nam omiljeni logoi automobila, verovatno zbog toga što ih stalno viđamo u našem okruženju i zato što su tako prepoznatljivi.

 

Ako ste ljubitelj logoa i volite da čitate o redizajnu, poznatim brendovima i kako njihovi kreativni timovi osmišljavaju nove koncepte, onda nikako ne smete da propustite još jednu takvu priču koju smo objavili na blogu u martu. Reč je o još jednom francuskom brendu automobila – Reno, koji je takođe predstavio svoj novi logo početkom godine.

 

Gde i kako je nastao novi logo?

 

Logo je napravljen u Peugeot Design Lab, kreativnoj radionici automobilskog brenda i predstavlja glavu lava koji riče, a koja je uokvirena grbom. Direktor UK Peugeota, Julie David, o ovom logou kaže da je on značajna promena za brend i da treba da oslikava njihovu novu filozofiju po kojoj nam brend francuskih vozila govori da treba živeti u trenutku. Kako bismo svaki dan iskoristili na najbolji način, tu su Peugeot vozila, ističe David, koja će kroz nove tehnologije i inovacije pomoći kupcima u ispunjenju te misije.

 

Novi logo se u odnosu na prethodne verzije razlikuje po tome što je glavni simbol brenda – lav, dodatno pojednostavljen i istaknuta je njegova glavna karakteristika glava i griva najmoćnije životinje u džungli. Pored toga, primetno je da su pojednostavili i font kojim je ispisan naziv brenda, ali i da su hteli da se razlikuju od drugih u industriji po tome što nisu koristili ‘flat’ dizajn. No, ipak se čini nedovoljno jednostavno. Pre svega, zbog toga što ovoliko detalja na grivi neće biti vidljivo iz daljine, kada neko bude posmatrao logo na automobilu, što automatski čini prepoznavanje i pamćenje logoa težim.

 

Poznato je da su automobilski logoi vrlo slični zastavama i grbovima zemalja po svojim karakteristikama. Kada to kažemo mislimo pre svega na to da njihove jednostavne linije i oblik treba da budu takvi da ih svi prepoznaju, ali i da ih deca mogu nacrtati rukom po sećanju. Toliko jednostavni. U slučaju ovog logoa, izgleda da je potrebno jedno ipak malo talentovanije dete, koje još uz to ima i dobru memoriju da upamti sve detalje.

Prva brend kampanja u poslednjih 10 godina

 

Namera dizajnera, koji su kreirali novo logo Peugeota, sasvim sigurno je bio da novi logo dizajn bude napravljen tako da dugo traje, prikaže dugovečnost brenda i slavi njegovu istoriju dugu preko 200 godina. No, ne okreće se brend i njegov logo samo slavnoj istoriji, već je sasvim jasno zagledan i u budućnost gde ga čekaju nove tehnologije i inovacije, koje će doneti i proizvodnju novih hibridnih i modela električnih vozila.

 

Prvi model na kome će se naći novi logo je 308 i on će se pojaviti na tržištu krajem ove godine. Pored novog modela vozila, novog logoa i vizuelnog identiteta, čitavu kampanju će ispratiti i novi sajt, kao i lifestyle kolekcija odeće i modnih dodataka.

 

Prva brand kampanja u poslednjih deset godina, pod nazivom ‘Lions of our time’ promoviše sve generacije kupaca, kao nove heroje našeg doba, koji u videima koji prate kampanju pokazuju na koje sve načine možemo kvalitetno provesti slobodno vreme. Ovim Peugeot pokušava da privuče što veći broj kupaca, a da li će u tome i uspeti, ostaje da se vidi.

 

Velike promene, svakako prati i digital, pa je tako lansiran i novi sajt, koji je takođe redizajniran i nudi sasvim novo korisničko iskustvo ‘fluidne prodaje’ i mogućnost uživanja u edukaciji o brendu, automobilima uopšte, zatim u online kupovini, nudi promo kodove za verne kupce i sl. Na sajtu može da se radi sve isto kao i kada kupac ode u zastupništvo Peugeota: razgovara o finansiranju, informiše se o funkcijama automobila, zaključuje ugovor i sl. Vizuali na sajtu nude privlačan prikaz modernog stila života i prosto vas pozivaju da budete deo Peugeot porodice zadovoljnih korisnika.

Kako se logo Peugeota menjao tokom godina

 

Dok posmatramo deset verzija starih logoa, promećujemo da je ovo drugi put kako je, glava lava koji riče, u prvom planu, dok se u ostalim verzijama prikazivalo čitavo telo ove moćne životinje. Dakle 1964. je neko takođe mislio da se snaga najbolje prikazuje glavom lava koji riče, baš kao i 2021. Takođe, primećujemo da korišćenje grba nije bilo toliko popularno, pa se samo 1948. godine pojavljuje sličan koncept.

 

Dakle, prvi put od 1976. imamo logo na kome možemo videti samo glavu lava, dok se ranije pojavljivao lav u svoj svojoj moći, lepoti i veličini, prikazan kako stoji na dve zadnje noge, zauzimajući odbrambeni stav. Nesumnjivo je da su dizajneri i pre, ali i sada imali jednu i najvažniju ideju vodilju dok su kreirali logo dizajn, a to je da lav mora biti prikazan kao simbol moći, kao životinja koju svi poštuju i dive joj se zbog njene snage i veličanstvenosti.

 

Jedan detalj ipak ostaje kao snažan utisak, sada kada je došlo do ove velike promene, a to je pitanje koje nam se vrti po glavi – da li je iko dobro promislio i uzeo u obzir da je 50 godina stvarana i uspešno primenjivana jedna brend strategija, sa prepoznatljivim lavom, što je sada, nažalost, samo bačeno u vodu?! Razumemo argument potrebe za promenom, kretanja proizvodnje u novom pravcu, ali to takođe znači da će jedna cela generacija vernih kupaca ostati bez svog prepoznatljivog i voljenog lava i da im novi logo neće tako lako prirasti za srce.

 

No, vratimo se analizi i istoriji. Hajde da obratimo pažnju na detalje. Primetno je da se količina detalja, koje možemo videti na logou, tokom vremena smanjivala, pa smo tako kod prvih četiri verzija mogli da primetimo veliki broj detalja, vrlo realističan prikaz životinje, skoro kao da je slikar radio na crtanju ovih verzija logoa. Dok se od 1964. sve menja, koncept postaje hrabriji, umetnički pristup ostaje kada je glava lava u pitanju, ali je ipak dizajn mnogo jednostavniji i bez suvišnih detalja. Ono što možemo uočiti kao novi detalj je naziv brenda, što ovoj verziji logoa daje više dizajnerski, nego umetnički detalj i može se reći, predstavlja pomak u strategiji brendiranja.

 

Još jedna veća promena se dešava krajem ’90, kada se menjaju korporativne boje, pa logo dobija plavo-belu verziju, sa dodatkom srebrne u koju je obojen lav. Vidimo, da se kasnije odustalo od toga i da su se vratili dobroj staroj crno-beloj kombinaciji boja.

 

I to je to za sada. Sigurni smo da vam se dopala naša analiza Peugeotovog novog logoa i da ćete možda podstaknuti ovom pričom i sami otići na njihov sajt i dodatno istražiti šta su sve to novo promovisali ove godine. Ako vam se dopao naš blog, obavezno ga podelite sa prijateljima, a ukoliko vam je potreban logo dizajn ili izrada vizuelnog identiteta, kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa timom Titan dizajn kreativne agencije.

 

 

 

 

Pin It

Comments are closed.