10 blogova koje treba da pratiš kada ti ponestane inspiracija

28 October 2020 | logo dizajn

 

Pozdrav kolege! Da li ste u potrazi za svežim idejama, nepresušnom inspiracijom i kreativnim rešenjima? Potrebna vam je nova perspektiva ponekad? I najvažnije – dosadno vam je da inspiraciju tražite skrolovanjem kroz Instagram i Pinterest. Potpuno vas razumemo, nekada je potrebno naći nov izvor inspiracije, a mi smo pripremili za vas čak 10 novih, koji će vam pomoći da i dalje budete fokusirani na dizajn i da donosite nove i sveže vizuale svaki dan.

Nije na odmet da još jednom podvučemo koliko je upečatljiv i prepoznatljiv dizajn važan za brend i koliko mu može pomoći da se izdvoji u odnosu na konkurenciju. Prvi element vizuelne komunikacije na koji potencijalni kupac nailazi, kada se susretne sa novim brendom, je logo i on ima tu moć da se ureže u pamćenje kupca ako je dovoljno zanimljiv i drugačiji.

Kako biste dobili inspiraciju za neki sledeći logo vašeg klijenta ili vizuelni identitet, možda dizajn ambalaže ili nešto sasvim četvrto, pročitajte koje blogove mi rado pratimo i na kojima pronalazimo inspiraciju i pratimo trendove u industriji.

1. Adobe Creative Magazine

Zašto ga volimo? Moguće ga je pratiti i kao aplikaciju koju možete naći na Apple ili Google prodavnici. Volimo ga zato što na ovaj način možemo svakodnevno pronaći dnevnu dozu inspiracije na jednom mestu, bilo da je reč o tutorijalima, trendovima ili ostalim informacijama u vezi sa grafičkim dizajnom.

 

Ovde možete pronaći vrlo važne i zlata vredne savete o Photoshopu, a možete učestvovati i u dizajnerskim izazovima i pokazati svoje umeće, kreativnost i veštinu. Bilo da vas zanima istorijat emotikona ili ste u potrazi za novim ‘trendi’ fontom, Adobe magazin ima rešenje za sve vaše kreativne blokada i zapitanosti.

2. Canva’s Design School

Zašto je volimo? Možda ste čuli za Canvin besplatni sadržaj na ovom sajtu, koji sadrži mnogo korisnog sadržaja, između ostalog tutorijale, kurseve, događaje itd. ali i blog koji je jedna sveobuhvatna platforma za učenje sa puno saveta na temu freelancinga, kvalitetnog korišćenja resursa i vremena.

 

Ovo nije samo blog za grafičke dizajnere, već sadrži i tekstove koji uključuju druge oblasti kao što su: marketing, neprofitne organizacije, edukacija itd. Bogatstvo ideja koje će vas oduševiti svojom raznolikošću od ideja za dizajniranje korica knjiga, pa sve do lukavog načina da kreirate jedinstvenu 404 stranicu. Poveži se dizajerima iz celog sveta i uči o dizajnu.

3. AIGA – Eye on Design

Zašto volimo ovu riznicu znanja? Zato što sadrži mnoštvo najnovijih kreativnih radova popularnih grafičkih dizajnera i umetnika, ali i izveštaje o aktuelnim trendovima. Oni takođe imaju i svoju neprofitnu organizaciju, koja se zalaže za umetnike i njihov što bolji položaj u društvu.

 

Ovaj sajt i organizacija pokrenuti su od strane profesionalne asocijacije za dizajn (AIGA), čime dobija na dodatnom značaju, jer na njemu rade i sadržaj biraju vrhunski profesionalci, zbog čega ćete zadivljeno prolaziti kroz sadržaj, želeći da vidite još više i upijete sve te boje i inovativne vizuale.

4. High on Design

Zašto volimo WIX? Zato što su nedavno lansirali blog posvećen dizajnu. Naravno da ima puno besplatnog sadržaja, pa iskoristite to da pogledate brojne tutorijale, pročitate intervjue sa dizajnerima koji stvaraju inovativne dizajnerske ideje, ali spremite i olovku da zapišete preporuke knjiga o dizajnu koje biste mogli da pročitate.

 

Lični brending, saveti kako da pokažete svoj rad iskusnim kritičarima su samo neke od tema koje ćete pronaći ovde.

5. Creative Bloq

Zašto volimo ovu platformu? Osim što ima vrlo kreativan naziv, ovo je trenutno i jedna od najpopularnijih platformi za kreativce. Ispunjena je poslednjih trendovima, vestima iz industrije i naravno puno, puno inspiracije na temu grafičkog  i veb dizajna.

Ovde možete pronaći najnovije sportske i filmske logoe, zatim vesti o softverima za dizajn. Svakako dajte šansu nekim od najboljih stručnjaka i pročitajte šta oni misle o veb hosting servisima, koji je najbolji, kao i o tome gde možete besplatno skinuti nove fontove.

6. Site Point

Zašto je volimo? Ovo je veoma popularna platforma za sve one koji se bave veb dizajnom, pa vam omogućava da saznate koji su najnoviji trendovi u ovoj oblasti ili da naučite novu veštinu – možda vas JavaScript interesuje?!

Site Point ima sve što vam je potrebno za upešno učenje – od saveta kako da napravite svoj online portfolio do onih o izgradnji ličnog brenda na internetu i društvenim mrežama. Ovaj sajt takođe ima i odličnu selekciju elektronskih knjiga, na koje se možete pretplatiti i učiti iz njih.

7. Inspiration Grid

Zašto ga volimo? Znate ono kada želite da budete među prvima koji promovišu neki novi trend u dizajnu? Svi to želimo i uvek smo u potrazi za sajtovima gde ćemo dobiti najsvežije i najbrže vesti o tome. Ovo je pravo mesto za vas i ovde ćete se upoznati sa radom mnogih pionira u osmišljavanju novih trendova.

Broj kategorija, kroz koje možete skrolovati, je impresivanod advertajzinga, logo dizajna preko tehnologija, do umetnosti i mode. Ako su vam presušile ideje za novi logo, samo se uputite na ovaj sajt i sigurni smo da ćete ovde naći mnogo inspiracije.

8. Women of Graphic Design

Zašto je ovaj sajt super cool? Zato što, ako ste žena u industriji grafičkog dizajna, možete pronaći dosta inspiracije, podrške i možete se priključiti zajednici koleginica koje svakodnevno dele iskustva o tome kako je biti žena dizajner.

 

Ovaj sajt je odličan izvor za učenje, mesto na kome se umetnici sa raznih strana sveta okupljaju i diskutuju na različite teme. Takođe, na ovom sajtu možete pronaći dosta inspiracije na temu različitosti, ženskog doprinosa grafičkom dizajnu itd.

9. Smashing Magazine

Šta ga čini odličnim? Ako ste u potrazi za konferencijama, radionicama ili samo dobrim starim networkingom (makar i online) onda ste na pravom mestu, jer ovaj magazin pruža dosta informacija o ovim temama.

Pročitajte brojne studije slučaja, zapamtite savete i proširite znanje uz mnogo ‘Kako da…’ tutorijala. I još uz sve to nikada nećete gubiti vreme na predugačke tekstove koji na kraju nemaju koristan sadržaj, već možete već na početku da pročitate koliko vam je vremena potrebno za čitanje jednog teksta.

10. Creative Overflow

Zašto nam se dopada? Kreativni dizajneri i oni koje vole da dodaju malo ekscentričnosti svojim radovima, voleće ovaj sajt, jer on okuplja zajednicu vrlo zanimljivih dizajnera sa najrazličitijim idejama i stilovima. Ovde ćete pronaći tutorijale, tekstove i ostali sadržaj koji će probuditi umetnika u vama.

 

 

Nadamo se da vam se ovaj tekst dopao i da ćete ga sačuvati i poslati prijateljima, kako bi i oni imali ovu listu korisnih i kreativnih sajtova za dane kada im ponestane inspiracije. Do sledećeg teksta na našem sajtu, pročitajte još neke korisne blogove na sajtu naše agencije.

Pin It

Comments are closed.