7 kategorija logoa: Koji je i zašto najbolji izbor za vas?

10 August 2021 | brendiranje

Logoi su deo našeg svakodnevnog života– viđamo ih gde god se okrenemo, od jutra kada prilazimo frižideru u kome se nalaze naši omiljeni proizvodi na čijim pakovanjima vidimo logoe kompanija koje ih proizvode, pa ih uz doručak posmatramo; preko automobila kojim se vozimo na posao, pa sve do računara na kome radimo kada stignemo u kancelariju. Kada je nešto tako i toliko sveprisutno, možda mu i ne dajemo previše značaja i ne razmišljamo o njemu, iako su logoi mnogo kompleksniji nego što nam se čini na prvi pogled. Verovatno niste znali da postoji čak 7 tipova logoa i da svaka od njih ima svoje specifičnosti, pa je potrebno proučiti sve dobro, pre nego što se odlučite za jednu od njih. Hajde da pogledamo svih 7 kategorija logoa i po čemu je svaka od njih specifična.

1. Amblem

 

Počinjemo sa amblemima, jer su oni ujedno i najstarija forma logoa, koja je prisutna u javnosti od srednjeg veka u formi grbova ili pečata. Amblem je ona vrsta logoa koja sadrži tekst unutar simbola ili ikone i donosi klasičan izgled, koji logou daje moć da prikaže kompaniju koju predstavlja kao tradicionalnu i kvalitetnu.

 

Možda ih baš zato često koriste škole i fakulteti (posebno u Americi; Harvard npr.) jer amblemi čine da sve izgleda zvanično, ističu istoriju i tradiciju. Prepoznajemo ih po tome što imaju dosta detalja i finih linija, poneki (stariji) čak i filigranski rad, dok modernije verzije streme ka jednostavnosti i čistim formama. Primer: Harley-Davidson motori.

 

Zbog čega treba odabrati amblem? Ukoliko brend želi da istakne dugovečnost, kvalitet i tradiciju, onda je korišćenje amblema odličan način za to. Ipak, treba biti svestan toga da je čitanje iz daljine malo teže, pa na bilbordima nije baš lako uočiti šta piše na amblemu; takođe kada se smanjuju, za recimo favicon na veb-sajtu, ponovo ne bude baš jasno vidljiv.

2.Monogram

 

Monogrami nisu rezervisani samo za peškire više, već se često i vrlo rado koriste da predstave kompanije sa dugačkim nazivima na jednostavniji način. Sastoje se iz slova – uglavnom inicijala kompanije i predstavljaju skraćeni naziv kompanije, pošto je obično pun naziv dug, težak za pamćenje i nimalo privlačan kupcima. Najbolji primer monograma, koji je prepoznatljiv širom planete je američka producentska kompanija HBO, pa tako ova tri slova su nam mnogo pamtljivija u odnosu na pun naziv kompanije “Home Box Office”.

 

Za monograme su jako važni tipografija i font i njihovim pažljivim odabirom se postižu najbolji rezultati, jer se zahteva jednostavnost sa jedne i efektivnost sa druge strane. Takođe, važno je da font bude lak za čitanje kako bi monogram dobro izgledao na vizit kartama ili nekom drugom reklamnom materijalu. Font se kod ove vrste logoa, uglavnom bira na osnovu toga kojoj industriji kompanija pripada, pa pored HBO-a, iz medijske industrije prepoznajemo još i CNN i dr.

 

Zbog čega treba odabrati monogram? Ukoliko je naziv kompanije previše dugačak, a potrebno je izgraditi logo koji će biti prepoznatljiv, onda je skraćenje i upotreba samo dva, tri slova najbolji izbor. Advokatske firme često biraju monograme, jer oni najbolje znaju kako izgleda kada se u nazivu nalazi nekoliko prezimena suvlasnika i kada od toga treba napraviti logo.

3.Tipografski logo

 

Kao što je slučaj i sa monogramom, tipografski logo je takođe zasnovan na fontu, ali se ovde na fokusira samo na inicijale, nego u njemu nalazi pun naziv kompanije ili brenda. Ukoliko ime zvuči dobro (Coca-Cola npr.) onda je idealan kandidat za ovu vrstu logoa. Ovaj stil izrade logoa povezuje vizuelni identitet i ime kompanije u jednu celinu. Zbog toga, font treba birati pažljivo, jer oblik, stil, boje slova sadrže podjednako važno značenje i simboliku kao i sama reč ili grupa reči.

 

Boje su posebno značajne onda kada ime brenda nema nikakvo značenje, kao što je reč sa Google pretraživačem. Njihov logo je ipak upečatljiv u svojoj jednostavnosti i eleganciji, baš kao što je to i njihov proizvod. Razičite boje, koje su izabrali da stave na logo, ukazuju na raznovrsnost rezultata koju imamo kada ukucamo neki pojam i potražimo ga u ovom pretraživaču.

 

Zbog čega treba odabrati tipografski logo? Nove kompanije koje žele da promovišu svoje ime treba da odaberu ovu vrstu logoa, jer će tako kupcima uvek biti pred očima njen naziv. Još bolje ako je taj naziv kratak i pamtljiv. A za one koji sami predstavljaju svoj brend – odnosno ime brenda i lično ime se poklapaju, nema boljeg izbora od tipografskog logoa.

4.Piktografski logo ili simbol

 

Ovo je verovatno i najpoznatija vrsta logoa, koja u prvi plan ne stavlja reči, kao što smo to imali u prethodna dva slučaja, već jedan simbol koji treba da bude dovoljno prepoznatljiv kako bi ga kupci zapamtili i povezali sa određenim brendom čim ga vide. Najvažnije kod kreiranja ovog logoa je odabir tog jednog elementa- simbola ili ikonice, koji bi trebalo da bude trajno rešenje za kompaniju. Zato piktografski logo nije najbolji izbor kada se radi rebrendiranje, ali ni za potpuno novu kompaniju na tržištu, jer nije dovoljno poznata. I ko nam pada na pamet kada zamišljamo najbolji primer piktoralnog logoa? Apple naravno.

 

Zbog čega treba odabrati piktografski logo? Možda ime vaše kompanije može da se nacrta? Upravo je to uradio i Apple, doduše na svoj svojstven način, ali ako ime kompanije može da se pretvori u simbol, onda je to dobro uraditi. Snažna ličnost brenda se može takođe dobro pokazati odabirom ove vrste logoa.

5.Apstraktni logo

 

Ovo je posebna vrsta piktografskog logotipa i uglavnom se sastoji od nekog geometrijskog oblika koji se kombinuje sa određenom bojom (ponovo je simbolika boja važna) i tako čine jedinstvenu celinu koja predstavlja brend na poseban način. Logo ne sme da podseća ni na šta do sada viđeno, pa je unikatnost imperativ u kreiranju ovog logoa.

 

Dizajner se drži grafičkog prikaza simbola, ali to ne radi previše bukvalno kao u prethodnom primeru. Apstraktni logo treba da probudi emociju mnogo više nego misao, kao što je to slučaj sa piktografskim. To ponekad zna da bude i teško, jer neće svi razumeti i interpretirati značenje logoa na isti način.

 

Ono što je odlično kod ove vrste logoa je to da kada se jednom pojavi na tržištu, male su šanse da će ga neko kopirati, jer bi bilo previše uočljivo šta mu je bila namera i inspiracija. Već na početku brend će se izdvojiti od drugih na tržištu posebnim znakom i izgledom.

 

I kada pomislimo na brend koji je najbolje iskoristio apstraktni tip logoa, svakako ćemo se setiti sportskog brenda Nike. Njihov logo je dinamičan i uspeva odlično da predstavi brzinu, osećaj pokreta i rastuće energije. Zaista nema potrebe da pored ovog logoa stoji naziv brenda, jer će svako na našoj planeti znati o kom se brendu radi kada vidi ovaj znak. U tome je prednost apstraktnih logoa – prepoznaje se u istom trenutku i više se nego jasno izdvaja od drugih.

 

Zašto treba odabrati apstraktni logo? Ako je jedinstvenost i unikatnost ono kako vidite svoj brend, onda takav treba da bude i njegov logo.

6.Maskota

 

Kada se na logou nalazi maskota, to znači da ćemo videti ilustrovanog lika, koja mi zabavan, zanimljiv i potencijalno raznobojan. Kod kupaca ovakav logo treba da probudi pozitivne emocije, da se svaki put nasmeju kada ga vide, jer kao ljudska bića po prirodi nas privlače likovi slični nama, koji ako su još i nasmejani i pozitivni sigurno izazivaju prijatnu emociju kod nas.

 

Za razliku od standardnog piktoralnog logoa, koji se ne menja, maskota može da ima različite izraze lica ili da bude obučen drugačije u skladu sa prilikom u kojoj se pojavljuje. Maskote se uglavnom koriste za sportske timove, kompanije koje obavljaju najrazličitije vrste servisnih usluga, ali i za brendove hrane koji žele da se na taj način povežu sa kupcima na drugačiji način.

 

Kada su poznate maskote sa naših prostora u pitanju, ne možemo da ne pomenemo pre svega našeg klijenta Eurocrem i Swisslion i njihovog lavića Slavka i njegovu drugaricu Slavicu, kao i legendarnog medu Lina koji je maskota Čokolina.

7.Kombinovani logo

 

Najkomplikovanije smo ostavili za kraj. Nekako je logično da sada kada smo se upoznali sa svim vrstama logoa na kraju predstavimo onaj koji se sastoji od kombinacije dve ili više vrsta logotipa. Najčešće se kombinuju monogrami i tipografski logo ili piktografski i tipografski. No, moguće su i druge kombinacije, jer ništa nije crno-belo i pošto je ovo kreativna industrija poželjno je upotrebiti maštu.

 

Uzećemo kao primer kozmetički brend Dove, koji koristi kombinaciju simbola (piktografski logo) i slova (tipografski logo), što mu pomaže da ga kupci lakše upamte, jer mogu da pročitaju naziv, ali takođe i da vide golubicu ispod njega. Tako će u glavi brzo povezati ova dva i zapamtiti brend zauvek.

 

Zašto treba odabrati kombinovani logo? Ako želite da pokupite najbolje od svega, onda je ovo opcija za vas. Kombinovani logo je svestran i lak za identifikaciju, što ga čini odličnim izborom za mlade brendove koji se tek pozicioniraju na tržištu.

Inspirišite se i pronađite najbolji tip logoa za vas

 

Sada kada ste pročitali sve o tipovima logoa, verovatno već imate ideju o tome koji logo želite za svoju kompaniju. Ukoliko vam je potreban izrada logoa, javite se našem timu i mi ćemo uraditi najbolju vizuelnu prezentaciju vašeg brenda u vidu jedinstvenog i unikatnog logotipa.

 

 

Pin It

Comments are closed.