Coca-Cola: prepoznatljivost logotipa kome se svi dive duže od jednog veka

02 September 2019 | logo dizajn

Sigurni smo da ne postoji osoba na našoj planeti koja ne zna kako izgleda logo Coca-Cole, najpoznatijeg gaziranog pića svih vremena. Ako takva osoba i postoji, mora da živi negde duboko sakrivena od moderne civilizacije, jer je ovaj brend prisutan na tržištu 133 godine i od samog početka beleži uspeh. No, od prvog zvaničnog pa do sadašnjeg izgleda logotipa dugačak je put. Na ovom putu su nekada korišćene samo male ali značajne izmene, dok su u određenim periodima izmene bile revolucionarne i skretale su mnogo pažnje.

Zašto crveno i belo? – Ova vrlo privlačna kombinacija boja predstavlja mladost, optimizam, čistotu i izvrsnost. 

Oblik – Sadašnji logo, koga ćete videti na kraju ovog teksta ili ako prošetate do prve trafike, u sebi nosi početnu ideju osmišljenu još 1887. godine. Rukom napisan logo, koji je postao večni element, na početku jednako kao i u precizno umivenom dizajnu u nekom od programa za dizajniranje danas – imaju istu ideju u osnovi a to je da istaknu dva C što bolje, prvo slovo malo više kako bi se dodatno još bolje videlo i na kraju sve to podvući, kako bi kupci dodatno shvatili jačinu brenda i uživali u kvalitetu kako pića tako i vizuala.

 

Kako je sve počelo

Počnimo ovu priču o evoluciji Coca-Cola logotipa od početka. 1886. je godina, Džon S. Pemberton finalizira svoju formulu za novo i kasnije će se pokazati revolucionarno piće, koje će promeniti percepciju i ukus mnogih a njegov knjigovođa Frank M. Robinson predlaže ime Coca-Cola. Frank je verovao da će ‘dva C’ izgledati dobro u oglasima i sada znamo da je i te kako bio u pravu i imao ‘jednu u milion ideja’ koje donose profit. U to vreme je bio vrlo popularan stil pisanja pod nazivom – Spencerian script i upravo njega je Frank koristio kada je napravljen prvi logo.

Kreativna lutanja (1887-1893)

Kada su ime i prvi logo ustanovljeni, kompanija je videla da ima mesta poboljšanju i krenula je da eksperimentiše. Koliko je bila uspešna u tome, svako od nas može da prosudi.

Prvi logo koji vidite je ujedno i prva prilika u kojoj se pojavljuje logotip u onom obliku u kom je nama poznat i koga u tom obliku i volimo. ‘Trademark’ znak je uklonjen sa logoa a poznati kurzivi su u prvom planu.

U ovom periodu se dosta eksperimentisalo, pa je sledeći logo dobar primer toga. Najupečatljivija je verzija iz 1890. godine, koja ima neke dodatne visuljke. Ovaj logo je korišćen samo godinu dana i pravi je raritet jer je jedini logo u čitavoj istoriji Coca-Cole, koji je imao određene dramatične elemente za razliku od standarnih smirenih linija na koje smo navikli.

Sada je i zvanično (1893)

Nakon što su primili rešenje o registrovanju patenta, kompanija dodaje ‘trademark’ (registrovani zaštitni znak) na rep prvog C slova, koje je ispisano prepoznatljivim stilom u kurzivu sa iskošenjem u desno. U rešenju koje je korišćeno za oglašavanje, ovih godina počinje da se pojavljuje reč ‘piće’ direktno iznad logoa.

Nakon ovoga, logo ostaje na istoj idejnoj liniji narednih 30 godina.

 

1893-1941

Kao što i sami možete primetiti, logo se nije značajnije menjao u ovom periodu. Boja je svakako promenila percepciju, dodala živost kompoziciji a okvir je bio tu da zaokruži ovu celinu, koja sa svojim prepoznatljivim rukom pisanim šablonom, nastavlja da postoji i predstavlja brend. Tek negde 1930-tih i ’40-tih godina prošlog veka, vlasnicima kompanije postaje jasno koliko je logo važan za komunikaciju sa kupcima i od tih godina počinju da ga redovno koriste bez pravljenja većih izmena u njegovom izgledu.

 

1941-1960

Burne ratne godine, Coca-Cola je provela jačajući svoj brend kroz patriotizam. Predsednik kompanije je naredio da se svim vojnicima na ratištu omogući da piju omiljeno gazirano piće za 5 centi, bez obzira gde se nalazio i koliko to košta kompaniju. A što se logotipa tiče i on je pretrpeo određene kozmetičke izmene. Reči ‘Trade mark’ su uklonjene sa repa prvog C, pa se zaštitni znak nalazi ispod logoa a ne unutar kako je to ranije bio slučaj. I još jedan istorijski trenutak se desio novembra 1947. kada je u Australiji zvanično registrovan Spencerian script u obliku u kome ga i mi danas poznajemo.

Od 1947. za oglašavanje Coca-Cole korišćen je znak na crvenom disku, što će kasnije postati odlična polazna osnova za izradu spoljne signalizacije i obeležavanje objekata u kojima se moglo popiti omiljeno gazirano piće. Ovi diskovi su takođe korišćeni i za oglašavanje brenda u štampanim medijima.

Krajem ’50-tih i početkom ’60-tih, u upotrebu je uveden zaobljeni znak poznat kao ‘Fishtail’. Već 5 godina kasnije ovo logo rešenje se ukida i u upotrebu se vraća crveni disk jer on predstavlja najveći stepen povezanosti sa zaštitnim znakom.

 

Vreme je za promene (1969)

Ove godine je predstavljen novi logotip sa dizajnerskim elementom koji je poznat pod nazivom ‘Arden Square’. Na ovom novom rešenju možemo videti crveni kvadrat, koji predstavlja klasični Coca-Cola logo a novina je podvlačenje belom dinamičnom trakom ili kako je mnogi zovu talasom. Ovaj dodatni element se i danas koristi. Reč ‘piće’ je zamenjena rečju ‘uživajte’ i to predstavlja novi trend i novu marketinšku strategiju, čija realizacija je krenula te godine.

 

Diet coke (1982)

Ove godine je na pojedina tržišta stigla nova Coca-Cola. Pojava novog pića u portfoliju je značila i dizajniranje još jednog logotipa, koji je u odnosu na standardni logo dobio drugačiji oblik u serif fontu a crvena slova su dodatno naglasila povezanost brenda i novog pića. Ovo piće kao i njegov logo uvek su jasno poručivali: to jeste Coca-Cola ali malo drugačija – posebna i svoja.

 

Talas kao inspiracija za modifikacije (2003-2007)

Kada je 2003. godine lansirana kampanja ‘Coca-Cola…Real’ do tada bela traka ili talas ispod logoa, sada dobija modifikaciju – deli se na nekoliko manjih traka, koje se u jednom delu spajaju a jedna od tih tračica dobija žutu boju. Pored ovoga, logotip je dobio i mehuriće kao dodatni element koji obogaćuje kompoziciju i čini je drugačijom, dinamičnom i inoviranom.

2007 godine, želja da se logo učini jednostavnim i da bude kreiran od pročišćenih linija postaje veoma važna dizajnerima pa oni prave odvažan korak i prave minimalistički logo koji podseća na onaj sa kraja ’60-tih.

 

125. rođendan (2011)

U slavu prošlosti, sadašnjosti i za još bolju budućnost kreiran je novi logo koji slavi preko 100 godina tradicije Coca-Cole. Iz najprepoznatljivije njihove flašice, na ovom logotipu, iskaču mehurići kao znak da je vreme za proslavu i nove avanture.

 

Podeli radost (2013)

Nakon što se kompanija odlučila za klasični zakrivljeni font i minimalistički detalj talasa, rešili su da ipak dodaju malo zabave u svoje marketinške strategije kako bi brend i dalje održao aktuelnost a koji je bolji način da se to učini, nego okretanje kupcima?! Tako su 2013. godine lansirali kampanju “Podeli radost”, gde je umesto logotipa na flašicama i limenkama stajalo ime neke osobe. Ova velika promena u izgledu flašice je naišla na odličnu reakciju kupaca i brzo se isplatila jer je oduševljenje kupaca širom sveta bilo ogromno. Na našem tržištu se pojavilo čak 150 najčešćih imena a pored toga sa proširenjem ponude mogli smo da kupimo i flašice na kojima je pisalo: sestra, brat, ortak, simpatija…

 

Klasika je uvek u modi (2016)

Klasičan dizajn crvenog diska se vraća na scenu 2016. godine kada je lansirana kampanja ‘To je taj osećaj’. Ovaj logotip objedinjuje sve različite Coca-Cola ukuse i podseća nas da brend uvek treba da se drži proverenog dizajna i logotipa koji kupci najviše vole.

Pin It

Comments are closed.