Kako da unesete jesenju inspiraciju u logo i grafički dizajn

20 October 2021 | grafički dizajn

Jesen je ono doba godine kada sam izlazak na terasu ili kratka šetnja po kraju donose inspiraciju za buduće projekte. Boje koje se prelivaju pred našim očima inspirišu nas i teraju da ih upotrebimo za neki logo dizajn. Narandžasta, crvena, braon, nešto malo zelene koja preostane u tom najlepšem pogledu kroz prozor, donose pregršt inspiracije kako za dizajn logoa, tako i za ostale vizuale koje svakodnevno stvaramo.

 

Topla kolor paleta zemljanih braon tonova, bundeva narandžaste, zagasito ili oker žute mogu da nam donesu mnogo ideja za brojne logoe našim klijenata koji proizvode organsku i zdravu hranu najrazličitijih vrsta. Kratkoročne promene koje tokom jesenjih meseci možemo da unesemo u logo dizajn, doneće dinamiku brendu i učiniće ga još zanimljivijim kupcima.

 

Naravno, nisu svi brendovi ni svi proizvodi pogodni za sezonsko menjanje ili uticanje na njihov prepoznatljivi logo, pa baš zato treba znati koje je ovakva promena potrebna i kod koga će ona dobro proći. Mi je predlažemo svima onima koji žele da svoj brend predstave kao prirodan, kada žele da istaknu da su napravili novu jesenju kolekciju proizvoda ili da koriste određene jesenje ukuse u pripremi svojih kolača, napitaka i sl.

 

Niste baš sigurni kako sve to može da izgleda? Mi imamo nekoliko ideja za vas, pa ih u nastavku ppočitajte, a mi smo sigurni da će vam se neke od ovih ideja dopasti i da ćete ih sigurno iskoristiti u narednom periodu.

Promena kolor palete

 

Jesen je odličan period godine za eksperimentisanje sa novim bojama i novom kolor paletom, jer zašto da ne? Ništa nije zapisano u kamenu da se ne može menjati, bar na kratko. Ovo se posebno odnosi na one logoe kod kojih boje ne igraju dominantnu ulogu, već su kod njih glavni oblici, simboli, tipografija i sl.

 

Kada se koristi ovaj sezonski pristup promene boja, onda postoje dva moguća pravca u kojima dizajner razmišlja i planira mali redizajn logoa. Prvi je da se koristi nešto monotonija kolor šema- odnosno da se izabere jedna boja i da se ona, sa svim njenim nijansama, iskoristi maksimalno.

 

Drugi pravac je izbor toplih boja, koje se odlično uklapaju u jesenju sezonu i donose logoima toplinu i ušuškanost. Te boje mogu biti odličan izbor za one logoe koji inače imaju svedenu kolor paletu, koja se sastoji iz neutralnih boja. Tako crvena, narandžasta, žuta i neke od popularnih nijansi poput burgundi, oker, čokoladno braon i sl. mogu razigrati logo i dati mu jesenji izgled.

 

Ukoliko niste baš sigurni koju poruku koja boja nosi sa sobom, onda bi trebalo da pročitate naš tekst o značenju boja na logoima poznatih brendova, jer u njemu objašnjavamo nekoliko osnovnih boja i koje značenje one donose logoima i brendovima čiji su deo.

Animacija logoa sa jesenjim elementima

 

Svi znamo da logo više nije samo nepomični element koji stoji na štampanom materijalu i predstavlja brend ili kompaniju. On je mnogo više od toga, posebno kada logo koristimo za veb dizajn ili društvene mreže. Tada ga možemo prikazati i u malo drugačijem okruženju, što je upravo i naša ideja.

 

Zamislite da napravimo jednostavnu aminaciju na kojoj se vidi kako opada lišće u različitim bojama i oblicima, dodamo po neku šišarku, žir, bundevu, zašto ne i šumske životinje poput jelena, ježa ili zeca i druge jesenje elemente i to stavimo na sajt uz baner na kome se promoviše jesenje sniženje cena nekog proizvoda. Ovu animaciju takođe možemo da iskoristimo i za društvene mreže ili njuzleter.

 

Pravljenje ovakvih animacija je jednostavan način da pokažete kupcima kako pratite trendove i kako uz jedan ovako mali detalj, želite da im ponudite drugačiji sadržaj, da ih zabavite i unesete neku novu dinamiku u vaše svakodnevno predstavljanje u onlajn svetu. Takođe, kako listovi budu opali, tako ćete i vi moći da sklonite animaciju i vratite uobičajeni logo.

Zaigrajmo se oko Halloween-a i drugih jesenjih datuma

 

Zašto da ne? Ukoliko vaš brend može da se poveže sa Halloween-om i celim hajpom koji se oko toga pravi u marketing i drugim industrijama, onda ne treba oklevati i dodati određene elemente (emodžiji su sjajno rešenje, pa tako možete dodati duha, pauka i mrežu, ponovo bundeve itd.) vizualu, na kome će se naći i logo.

 

Ovaj trend možete ispratiti i samo kroz pravljanje vizuala na društvenim mrežama, ali može vrlo lako da ode i na ambalažu, ukoliko prodajete neke proizvode koji će se brzo prodati u roku od nedelju ili dve, poput sveže kafe, krofni, kolača i dr. Deca sve više usvajaju ovaj, sada već masovno slavljen datum, pa vole da kupuju strašne kostime i druge sitnice koje su povezane sa vizuelnim identitetom ovog dana.

 

Ukoliko kao kompanija učestvujete na nekim jesenjim sajmovima, gde ćete prodavati svoje proizvode ili organizujete događaj koji se može povezati sa ovim godišnjim dobom, onda vizuali i logo kojim ćete objaviti učestvovanje na ovim događajima obavezno treba da imaju makar po jedan jesenji listić. Ovo je ujedno i najjednostavniji način da se vizual učini zanimljivim i povezanim sa temom.

Sva jesenja inspiracija je u nama

 

Jesen nam dozvoljava da od nje uzmemo onaj deo koji nam je inspirativan i to primenimo u dizajniranju logoa. Nekome mogu biti inspirativne boje, nekome osećanja koja jesen budi kod svih nas, dok su za nekog jesenja hrana i različiti napici najbolja inspiracija. Tu je, takođe i muzika, ali i filmovi i serije, bez kojih ne možemo da zamislimo početak sezone ušuškavanja.

 

Jedino što nas možda ne veseli toliko, u vezi sa trendom dizajniranja jesenjih logoa i vizuala, je to što kratko traje i što vrlo brzo treba vratiti stare logoe nazad. Naravno, ova igra oko ulepšavanja logoa sezonskim elementima ponovo stupa na scenu vrlo brzo, već pred Novu godinu, o čemu smo pisali pred sam kraj prošle godine na našem blogu. Obavezno pročitajte kako da uklopite praznični duh u vaš logo, jer i tu ima nekoliko zanimljivih ideja.

 

Ukoliko volite logo dizajn sigurni smo da ste uživali u čitanju ovog teksta. Ukoliko vam je naš blog bio koristan, onda ga podelite sa svojim prijateljima i kolegama, kako bi i oni dobili po neku kreativnu ideju. A ako vam je potreban logo dizajn, kontaktirajte nas a pre toga pogledajte 7 kategorija logoa i razmislite o tome koji može biti najbolji za vas.

 

 

 

Pin It

Comments are closed.