Kako da uklopite praznični duh u vaš logo

29 December 2020 | logo dizajn

Brendiranje je tokom godina postalo mnogo kompleksnije, nego što je bilo pre recimo nekoliko decenija. Tome je svakako doprinela pojava interneta i društvenih mreža, na kojima kompanije imaju priliku da budu u bližem kontaktu sa kupcima i da dokazuju svoju relevantnost tokom cele godine. Mi smo rešili da se pozabavimo ovim pitanjem, pa u nastavku možete pročitati na koji način treba izvesti prazničnu transformaciju logoa (pet saveta koje delimo sa vama), kao i koji su to argumenti ZA, a koji PROTIV kada je redizajniranje logoa pred praznike u pitanju.

Jedan od najlakših načina da određena kompanija bude ispred svih je sezonsko brendiranje. Tokom prazničnih meseci, kupci pod uticajem svog tog novogodišnjeg glamura vrlo često primećuju samo one proizvođače koji dele njihov praznični entuzijazam i svom bendingu dodaje novogodišnju i božićnu atmosferu. Ako niste jedan od tih brendova, teško da će vas primetiti.

Ipak, nije baš sve tako lako i kao što zamišlja mali komšija koji ‘voli dizajn’, pa vašem logou doda Deda Mrazovu kapicu. Stvari su mnogo kompleksnije i treba da težite tome da krajnji proizvod bude estetski zanimljiv vašoj ciljnoj grupi, ali i da komunicira poruke, vrednosti i estetiku brenda.

Za i protiv sezonskog redizajniranja logoa

Širom sveta, mnoge poznate kompanije i njihovi brendovi menjaju sezonski logoe, kako bi obeležili određene praznike, proslavili dolazak nove godine itd. Svakako najpoznatija kompanija, koja često modifikuje svoj logo u skladu sa praznicima i drugim sličnim prilikama, je Google. Oni maltene svaki drugi dan menjaju svoj logo i tako obeležavaju i manje i više poznate praznike.

Njihov primer može da vam pruži motivaciju da se i vi zapitate da li je to prava strategija za vaš brend, pa sa vama u nastavku delimo nekoliko ZA i nekoliko PROTIV ovih modifikacija.

ZA:

 1. Sezonski logo će se dopasti kupcima koji proslavljaju određeni praznik.
 2. Ovakav logo takođe ukazuje na to da nudite određene sezonske popuste ili limitirane linije proizvoda.
 3. Sezonski logo može da se dopadne zaposlenima i da ih dodatno podstakne da se uključe u praznična dešavanja i uživaju u atmosferi.

PROTIV:

 1. Ako logo nije tekstualan, u najvećem delu, onda ovaj redizajn neće najbolje izgledati. Lakše je postaviti nekoliko novogodišnjih ukrasa na slova, nego na neke druge elemente ili slike.
 2. Praznike ipak ne slave svi, pa će se možda određeni broj kupaca osetiti otuđeno od brenda ili će to shvatiti kao preterivanje i sl.
 3. Mali brendovi ne prolaze najbolje, ako se odluče za ovakav potez. Jednostavno njihovi kupci vole autentičnost, a globalizaciju očekuju od multinacionalnih kompanija koje pokrivaju veći broj zemalja i kontinenata.

5 saveta kako da kreirate sezonski logo za vašu kompaniju

1. Koristite sezonske kolor palete

Boje su, bez sumnje, najvažniji i usudićemo se da napišemo – ključni faktor. Imamo i brojeve koji to potvrđuju. Naime, čak 92% kupaca kaže da su vizuali dominantan faktor na osnovu koga se odlučuju za kupovinu, dok 80% njih tvrdi da boja povećava prepoznatljivost brenda. I baš zato što vas prepoznaju po određenim bojama, nije lako doneti odluku o promeni boja brenda tokom praznika. No, boje su te koje nas asociraju na praznike i one su tu da nam donesu praznični duh.

Hajde da vidimo koje to kombinacije boja spadaju u jednu tipičnu pretprazničnu kolor paletu:

 • Plava i srebrna
 • Crvena i zelena
 • Bela i plava
 • Srebrna i zlatna
 • Zlatna i crvena
 • Ljubičasta i bela
 • Crvena i krem

Sledeće što treba da uradite je da donesete odluku o tome da li ćete u potpunosti menjati boje na logou ili će to biti promena samo na određenim elementima. Ako smatrate da je oblik logoa nešto po čemu vas prepoznaju, onda logo može sasvim slobodno da pretrpi novogodišnju transformaciju. Zapitajte se koliko su boje važan deo vašeg brend identiteta i u skladu sa tim napravite izmene – ako možete da komunicirate poruke svog brenda čak iako promenite boje, onda slobodno unesite praznični duh u svoj logo. Ako su boje ipak važan deo vašeg logoa, promenite samo jednu i tako donesite prazničnu promenu.

2. Logo mora da ostane prepoznatljiv

Kako biste napravili pretprazničnu promenu i pretvorili svoj logo u praznični san a ne noćnu moru, najvažnije je da ne preterate sa promenama kako logo ne bi izgubio svoju dobro poznatu prepoznatljivost. Zato dobro razmislite o glavnom elementu na svom logou, jer on treba da bude ono što ističe vaš brend. To može biti sve od boje, fonta ili određenog specifičnog oblika koji se svojstven vašem brendu.

Na primeru kompanije Disney pokazaćemo vam kako pretpraznična promena logoa izgleda. Dakle, njihov logo je prepoznatljiv po specifičnom fontu. Ponekad možete videti samo prvo slovo ovog logoa i pored toga ćete prepoznati o kom brendu je reč. Zbog toga Disney vrlo lako može da menja boje logoa, jer one nisu glavni element, već je to tipografija.

3. Umesto boja možete ubaciti praznične ikonice

Ako ne možete da promenite boje, postoje i drugi načini za modifikaciju logoa, a jedan od njih je i dodavanje prazničnih ikonica. Izbor novogodišnjih i božićnih elemenata, koji se mogu dodati logou, praktično je neograničen.

U nastavku sa vama delimo listu elemenata koje možete spojiti sa vašim logotipom:

 • Anđeo
 • Zvonce
 • Mašna
 • Sveće
 • Kesten
 • Novogodišnja jelka
 • Novogodišnje čestitke
 • Pahuljica
 • Sneško
 • Deda Mraz
 • Novogodišnje lampice
 • Božićne čarape
 • Zimske rukavice
 • Pokloni
 • Novogodišnji ukrasi

4. Logo ne treba da bude prenatrpan

Znate onu dobru staru matru – manje je više? Čini se da je još jednom možemo primeniti i konstatovati da je ovo najbolji princip koji treba upotrebiti za dizajniranje novogodišnjeg logoa. Znamo da želite gliter, šljokice, lampice, jelkicu i sve da zakačite na logo, ali to će ga ugušiti i kupcima će verovatno skrenuti pažnju ali na pogrešan način.

Minimalizam kao jedan od vodećih trendova u marketingu, dominira već nekoliko godina, pa sasvim logično je da svoj uticaj prenese i na logo dizajn. Pokazalo se da kupci mnogo bolje reaguju na simplifikovan i pročišćen dizajn, jednostavne kampanje i odsustvo nepotrebnih detalja. Praznična sezona nije izuzetak u tome, ni najmanje.

Od Bauhausa, preko japanskog dizajna i američkog minimalizma, osnovni principi dizajna uključuju klasičnu tipografiju, jednostavnu kompoziciju i čiste linije. Na taj način ćete privući kupce da uzmu vaš brend u razmatranje i neće biti bojazni da će pobeći od previše novogodišnjih elemenata.

5. Obavezno pozovite profesionalce

Ako ste vlasnik malog biznisa, velike su šanse da nemate dizajnera u svom timu koji bi vam pomogao oko pretprazničnog redizajna logoa. Jako je važno da očekujete i dobijete vrhunske rezultate kada radite jednu ovakvu modifikaciju najvažnijeg elemenat brendinga vaše firme, pa su najviši profesionalni standardi imperativ od koga se polazi u ovom procesu.

Svakako, bilo da želite samo sezonsku modifikaciju logoa ili njegov redizajn, kreiranje vizuelnog identiteta ili da dizajniramo ambalažu za vaš proizvod, tim naših dizajnera vam stoji na raspolaganju. Zakažite sastanak sa nama i očekujte vrhunska dizajnerska rešenja za logo vaše kompanije.

Srećne praznike i uspešnu 2021. godinu želi vam tim agencije Titan dizajn.

 

 

 

Pin It

Comments are closed.