Černobiljska zona isključenja dobila kreativan logo

06 May 2021 | logo dizajn

Iako je ovo mesto za koje sigurno ne biste rekli da će biti značajna turistička destinacija, Černobilj, gradić Pripjat i nekadašnja nuklearna centrala to jesu već nekoliko godina. Još kada je krenulo prikazivanje serije, u produkciji HBO o ovom do sada najvećem nuklearnom incidentu na našoj planeti, počelo je i interesovanje turista za posetu ‘zoni isključenja’ i ubrzo su krenule i organizovane ture. Odličan putopis o ovoj oblasti i turama koje se organizuju možete pogledati ovde.

Ove godine se obeležava 35 godina od ove nuklearne katastrofe i zona u kojoj više niko ne stanuje, ne radi i ne živi dobila je svoj logo i na taj način je konačno počelo i zvanično brendiranje ovog zaštićenog područja kao turističke destinacije. Ovo jedinstveno mesto na našoj planeti, koje je 26. aprila 1986. doživelo neviđeno stradanje i koje je u svega nekoliko dana potpuno zamrlo, danas nakon 35 godina se obnavlja, oživljava i dobija sasvim novu namenu. U skladu sa novom misijom urađen je i logo.

Kako tamošnji zamenik ministara zaštite životne sredine i prirodnih resursa, Borukhovski, kaže: “Černobilj je jedinstven fenomen na našoj planeti i vreme je da se narativ u kome se pominje menja.” On napominje da je to zona isključenja, ali i razvoja, kao što je i zona sećanja i zona zaštite, ali pre svega to je zona budućnosti. Ukrajinsko resorno ministarstvo je dalo podršku ovom projektu, zbog čega je on i prisustvovao promociji logoa u februaru.

 

Vizuali su naša interpretacija, izgled logoa možete videti na zvaničnom sajtu černobiljske zone isključenja .

 

Višestruko nagrađivana kreativna agencija Banda iz Ukrajine je kreirala ovaj zanimljivi koncept logoa koji je privukao dosta pažnje širom sveta. Inače, oni su poznati još od ranije, po kreiranju još jedne uspešne kampanje i brenda ‘Ukraine NOW’, čiji cilj je bio da se kreira pozitivan imidž o zemlji i privuku kako investitori, tako i turisti. Koncept kampanje i sama ideja je više puta kopirana u mnogim drugim zemljama, a logo brenda je dobio nekoliko međunarodnih nagrada. No, vratimo se černobiljskom logou i hajde da vidimo zbog čega je on privukao dosta pažnje.

 

Šta logo černobiljske zone isključenja predstavlja?

Na zvaničnom sajtu černobiljske zone isključenja možemo videti kako logo izgleda i takođe da primetimo da se on menja u odnosu na to kako pomeramo miš – prema prošlosti ili budućnosti. Ako ga pomeramo ka prošlosti, krug u sredini se sve više puni, dok kada krenemo ka budućnosti dominantni beli krug se sve više smanjuje i na kraju, ostaju samo tanke linije postavljene oko centra.

Izgled logoa nam se može učiniti poznatim, odnosno možemo pretpostaviti šta je bila inspiracija za njegovo stvaranje. Posebno, ako ga posmatramo u ovoj digitalnoj formi, jer će nam skrolovanje između prošlosti i budućnosti dati nagoveštaj o čemu se tu zapravo radi. A osnovna ideja leži u tome da je logo nastao inspirisan oblikom i površinom četvrtog reaktora u kome se i desila kobna eksplozija.

 

Baš se taj dan, 26. april 1986. i uzima kao polazna tačka nastanka logoa, međutim to nije i njegova konačna verzija. Svake godine, od 1986. logo menja svoj izgled i jezgo se prvo vrlo polako (u prvih 15 godina), a zatim nešto vidljivije, ali sigurno smanjuje i menja, sve do poslednjeg prikaza koji nam pokazuje 2064. godinu, kada bi nuklearna elektrana trebalo u potpunosti da prestane da postoji.

 

Ono što ovaj logo čini jedinstvenim je činjenica da on ima precizno vremensko ograničenje trajanja, odnosno tačan početak i kraj važenja. Kao što smo već i nagovestili, njegov početak je u 1986. godini, kada se desila nesreća, a poslednja godina u kojoj će se koristiti biće 2064. Nakon što se jedan istorijski ciklus zatvori, autori ne znaju šta se može desiti i ostavljaju mogućnost da se kreira novi vizuelni identitet.

 

Novi vizuelni sistem ili kako ga još nazivaju prošireni logo koncept, koji se menja svake godine, napravljen je tako da omogućava kombinovanje budućnosti i prošlosti u jednom vizualu, sa posebnim akcentom na uticaj prošlosti na budućnost. Međutim, kako godine sve više prolaze, tako se i prošlost sve više povlači i crni crg postaje sve manji, pa tako prošlost polako ali sigurno ustupa mesto ‘svetloj’ budućnosti.

 

Ovaj koncept je još jedan odličan način da se vizuelna komunikacija zone isključenja menja polako sa godinama i da kako blede sećanja na katastrofu, bledi i negativni uticaj prošlosti i jača nova vizija budućnosti ove oblasti.

 

Vizuelni identitet stvoren oko logoa ima snažan potencijal

Pored logoa, agencija Banda je logično osmislila i snažan vizuelni identitet koji prati godišnje promene logoa i njega je prenela na niz proizvoda, koji će se prodavati online i na licu mesta pri turističkim posetama. Svakog 26. aprila, na tržištu će se pojavljivati proizvodi sa logom koji je namenjen toj godini, pa se iz agencije Banda nadaju da će to podstaći kupce da prave kolekcije i imaju makar po jednu majicu, olovku, kartu ili poster iz svake decenije. Naravno, najveći fanovi serije i ovog fenomena će verovatno kupovati baš svaki mogući proizvod iz svake godine, sve do 2064.

I katastrofa može doneti nešto pozitivno

Iz ovog primera to možemo jasno zaključiti. Nažalost, trebalo je mnogo godina da se rodi neka kreativna ideja i da dobije podršku države za rebrendiranje ove oblasti, korišćenje njenog potencijala, iako još uvek to deluje prilično neverovatno, desilo se i u narednim godinama ćemo biti u mogućnosti da vidimo kakav je utisak ovaj logo i čitav vizuelni identitet ostavio na širu publiku.

 

Za sada, reakcije se kreću od “ovo je odlično”, preko “ovo je fantastično, jer je neko osmislio da logo ‘vibrira’ i ima snažan propratni vizuelni efekat” do “ovo je genijalno, koncept nas podseća stalno na uticaj prošlosti na sve nas”. Dovoljno za početak, zar ne?

 

Ako vam se dopao naš blog o ovom logou, obavezno ga podelite sa svojim prijateljima i ne zaboravite da pročitate neke od ostalih tekstova na našem sajtu. Preporučujemo vam priču o novom logou francuskog brenda automobila Reno, ili ako želite da saznate više o TikTok logou i koje značenje se krije iza šarene note, znate gde da potražite.

 

Ukoliko vam je potreban logo dizajn ili izrada vizuelnog identiteta, kontaktirajte Titan dizajn i mi ćemo kreirati dizajn rešenje baš prema vašim potrebama, kako bi vaš brend došao do izražaja i bio upečatljiv na tržištu.

 

 

Pin It

Comments are closed.