TikTok Logo: Koje značenje se krije iza šarene note?

31 January 2021 | logo dizajn

TikTok je postao jedna od najbrže rastućih aplikacija na svetu sa više od 800 miliona korisnika mesečno i stecište kreativnog duha, različitih izazova i nove popularne kulture. Nastala 2016. godine, danas TikTok logo prepoznaju milioni ljudi širom sveta (neki će reći uglavnom mlađa populacija) i upravo su mladi zaslužni za ovako brz rast popularnosti ove društvene mreže. Iako se relativno kasno pojavila na tržištu, vrlo brzo je postala glavni konkurent Facebooku i Instagramu i na taj način pokazala da dobra i sveža ideja na tržištu može doneti ogroman rast. TikTok fenomen je zainteresovao i nas, pa smo odlučili da mu posvetimo jedan blog post i analiziramo njegov logo brend identitet

Istorija TikTokovog logo dizajna i njegovi elementi

Danas se kompanije mnogo češće odlučuju za stalno menjanje logoa, kako bi konstantno bili u trendu i zanimljivi svojim kupcima, nego za održavanje prepoznatljivog identiteta koji donosi prvobitna verzija logoa. Ipak, TikTok je izuzetak od ovog pravila i jedna je od retkih aplikacija, koja je zadržala originalni izgled logoa aplikacije od 2016. godine. Svaga nekoliko manjih izmena je napravljeno u izgledu logoa, ali one nikako ne prave veliku i značajnu razliku u odnosu na prvobitni logo dizajn.

Na TikTokovom sajtu smo pronašli podatak da je logo kreirao mladić, koji je voleo da odlazi na koncerte, posebno rok koncerte. Ideju za logo je dobio dok je stajao u gužvi i mraku, tokom nekog koncerta, čekajući da koncert počne a onda su ga obasjala svetla sa bine i ideja je rođena. Želeo je da ovo iskustvo ugradi u logo dizajn i da posmatraču prenese onaj osećaj kada smo u publici na koncertu ili predstavi u pozorištu i kada posmatramo izvođača ili glumca kako daju sve od sebe na sceni. Kako bi ovo postigao, izabrao je crnu pozadinu, kako bi korisnicima pokazao uzbuđenje koje stoji iza kreiranja aplikacije, koje će i oni osetiti jednom kada počnu da je koriste.

Međutim, to nije sve, sada dolazimo do glavnog elementa po kome je TikTok prepoznatljiv, a koji po nekima predstavlja notu, a po drugima slovo ‘d’. Istina je da predstavlja oba. Dizajner je, uključio slovo ‘d’ u logo modelirajući ga da izgleda kao nota, jer je tadašnje ime aplikacije bilo Douyin, pa je slovo predstavljalo taj naziv. Uprkos činjenici da je ime aplikacije promenjeno, kada se ona pojavila na međunarodnom tržištu, logo je ostao isti – odnosno njegovi glavni elementi nisu promenjeni.

Da bi postigao trodimenzionalni efekat, dizajner je sa muzičnih koncerata uneo još jedan element – jarke neonske boje (roze i plavu) koje možemo videti u klubovima i na binama. Elektronski talas, kako se ovaj efekat naziva, dodatno je istakao notu i dao joj zanimljiviji izgled.

TikTokov brend identitet: Boje, fontovi i simboli

Kao što smo već napisali, identitet aplikacije TikTok se nije značajno menajo tokom godina. Bela (odnosno crna) nota, oivičena neonskim bojama, bila je tu od početka i pokazivala je povezanost aplikacije sa muzikom. S obzirom na činjenicu da je aplikacija prvobitno napravljenja kao društvena mreža koja će okupljati zajednice muzičara, plesača i ljubitelja muzike, nota je bila sasvim logičan izbor.

Hajde sada da analiziramo TikTokov identitet.

Boje

Logo predstavlja trobojnu notu (roze, plava i bela) na crnoj pozadini. Boje nisu nikako nasumično odabrane, već je dizajner bio nadahnut tamnim hodnicima u backstage-u i svetlom koje dopire sa pozornice na rok koncertu. Najistaknutija karakteristika ovog logoa je da izgleda kao 3D prikaz i da se neonske boje međusobno prepliću u pojedinim delovima, što treba da simbolizuje vibracije koje tonovi proizvode tokom koncerta. Naravno, ovo je samo osnovna kombinacija boja, a pored ove postoje još tri kombinacije i često viđamo i belu notu u kombinaciji sa roze, plavom i crnom.

Fontovi

Autor logoa je izabarao jednostavan ‘sans serif’ font. Na početku, ime aplikacije se sastojalo od dve razdvojene reči ‘Tik’ i ‘Tok’, da bi kasnije razmak nestao. Ipak, velika slova obe reči su ostala netaknuta i zato sada imamo jednu reč ‘TikTok’ sa dva početna velika slova T. Kada su reči bile spojene, font je postao zaobljeniji, pa je čak i slovo ‘I’ postalo okruglasto.

Favicon

TikTokov simbol vidljiv kada otvorimo sajt u nekom brauzeru, sastoji se od imena brenda i vizuala. Simbol koji vidimo je obrnuti logo prikaz TikToka, bela nota oivičena pink i plavim linijama na crnoj pozadini, koja se razlikuje od osnovne logo verzije (bela pozadina a crna nota).

Ikona aplikacije TikTok u Google Play ili Apple prodavnici

Favicon i ikonica aplikacije su identični, dakle na crnoj pozadini se nalazi bela nota i pink-plave linije. Kontrast čini svoje, pa se aplikacija ističe na ekranu telefona u odnosu na druge.

Koji je značaj TikTokovog logoa?

Kada je u pitanju prepoznatljivost brenda na digitalnom tržištu, ništa više ne izdvaja jednu aplikaciju od druge, nego što to čini logo. TikTok nije izuzetak i svakako možemo konstatovati da je njegov logo znatno doprineo prepoznatljivosti ove aplikacije. Svojim kontrastom na crnoj pozadini, jedna je od retkih aplikacija, koje se ističu u moru istih. Crnu pozadinu doduše, još pored nje, od poznatijih aplikacija koriste i Netflix, Deezer itd.

Tokom godina, sve reklame koje je TikTok pustio u etar digitalnog sveta, sadržale su logo ove aplikacije, čime je ona dodatno postala prepoznatljiva i počela je da privlači poglede marketera. Iako možda logo nije razlog zašto je neko skinuo ovu aplikaciju, on je svakako najprepoznatljiviji deo brend identiteta TikToka, čime je postao veoma upečatljiv simbol među mladima koji najviše i koriste TikTok.

TikTok je, pored toga, uspeo da dodatno monetizuje svoj logo, tako što je počeo da prodaje brendiranu robu na kojoj je štampan logo ove aplikacije. Majice, duksevi, šortsevi, šolje, termosi i sl. svi ovi proizvodi nose logo TikToka i vrlo su popularni širom sveta.

Na kraju možemo zaključiti da je logo TikTok aplikacije odigrao važnu ulogu u kreiranju prepoznatljivosti  i profitabilnosti brenda, čineći od njega ono što je danas – najpopularnija mreža među mladima i ciljnom grupom koja tek dolazi i za koju će se tek kreirati marketinške kampanje.

Ako vam se dopala priča o TikToku, obavezno podelite ovaj tekst sa svojim prijateljima i kolegama, a ukoliko je i vama potrebna izrada logoa, kontaktirajte nas i prepustite nam kreiranje najvažnijeg elementa vašeg brend identiteta.

 

Pin It

Comments are closed.