Top trendovi u logo dizajnu za 2021.

16 December 2020 | logo dizajn

Videli smo mnogo zanimljivih i inovativnih trendova u logo dizajnu za tekuću 2020. godinu. Mnogi su nam se dopali, pa će sigurno ostati aktuelni i tokom naredne godine. Među njima svakako možemo da izdvojimo: retro stil (koji je poslednjih godina, ako ne i duže vrlo aktuelan), zatim tu su neizbežni gradijenti sa svojim božanstvenim prelivanjima boja i na kraju jednostavni logoi, koji svojim simplifikovanim izgledom teže ka savršenstvu sa što manje detalja (ko voli, što bi rekli na Twitteru). Pošto ove trendove prenosimo iz prethodnih godina, njih nećemo staviti na našu listu, ali hoćemo nove, sveže i inspirativne, kako biste pronašli bar nekoliko trendova koje ćete rado pratiti i koristiti u sledećoj godini.

Da ne dužimo više – predstavljamo vam 5 top trendova u logo dizajnu za 2021. godinu.

1. Vitraž

Možda će vam se ovaj trend učiniti čudnim na početku ili ćete se zapitati otkud on ovde, ali zar nismo pomenuli još u uvodu da se dizajneri inspirišu umetnošću iz prošlosti, retro temama itd? Da, jesmo, samo što ovo nije baš retro tema, nego više ‘dark age’ i sa sobom nam donosi izvesnu dozu mistike. Dizajneri logoa često nalaze inspiraciju u tehnikama iz prošlosti, a ovog puta su pronašli i prosvetljenje u prozorima crkava i drugim staklenim površinama iz srednjeg veka.

Kada se vitraž primeni u modernom dizajnu, onda možemo da primetimo fragmente jedne veće slike podeljenje na više delova, koje dodatno naglašavaju karakteristične crne ili tamne ivice, koje ovom konceptu donose dozu apstrakcije.

Verovatno ćemo ovaj trend najviše viđati kako se pojavljuje u dizajnu logoa koji su povezani sa prirodnom proizvodnjom različitih artikala. Predivni prizori iz prirode i vitraži zvuče kao odličan spoj. Svima nam je potrebna priroda, nakon godine koju smo uglavnom proveli zatvoreni u kućama i stanovima, pa nas neće začuditi da prirodu viđamo svuda, pa čak i kao inspiraciju za logoe.

2. Jednostavna geometrija

Oni koji budu odabrali da prate ovaj trend shvatiće da moć leži u jednostavnosti i osnovnim oblicima, kao što su: kvadrat, trougao, krug itd. Birajući ovaj trend, oni prihvataju ograničenja sa jedne strane, ali zato mogu pokazati kreativnost na drugoj strani. Ono što smo time hteli da kažemo je sledeće – oblici, koje će dizajner birati biće dosta ograničeni i jednostavni, međutim faktor iznenađenja može biti postignut odabirom jarkih boja, koje će dati neophodnu dozu slobode dizajneru.

Dodatna prednost ovog trenda je što jednostavnim slaganjem elemenata može da se postigne efekat dubine i  iluzija postojanja strukture elemenata. Kroz jednostavan jezik simbola, dizajneri su u prilici da stvore logoe koje je lako zapamtiti, koji su upečatljivi i koji nas čine srećnim kada ih vidimo jer sadrže spektar jarkih boja. Čini nam se kao odličan pogodak za odabir trenda.

3. Iskonska simetrija

Još jedan trend, koji nas vraća korenima – simetrija u svom najčistijem obliku, koja nam donosi balans u dizajnu i na vizualima. Simetrični logoi treba da imaju jednu važnu karakteristiku uočljivu na prvi pogled – da sa svih strana i kako god da ih pogledamo, budu simetrični i jednaki.

Iako se možda čini da su istovetnost i predvidljivost sinonimi za dosadu u dizajnu, ipak nije tako jer je snaga osnovni atribut ovakvog logo dizajna i njena glavna prednost. Logoi su dizajnirani tako da nas podsećaju na arhitekturu i snažne i monumentalne građevine, koje koliko god da su kompleksne i visoke, napravljene su tako da čvrsto stoje na zemlji i da upravo svojom simetričnošću to postižu. Balans je baš tako i postignut kroz simetriju i to je ono čemu treba težiti i u logo dizajnu. Snaga, balans i čvrstina.

Uglavnom ovaj trend srećemo u kombinaciji sa prethodnim – geometrijskim oblicima u dizajnu, međutim on nije nepoznat ni dizajnerima koji rukom crtaju logoe. Čini se da korišćenje ovog trenda šalje jednu poruku: Logoi napravljeni u 2021. napravljeni su da traju i izdrže test vremena.

4. Modernizovanje simbola

Logoi su nastali na dobro poznatim osnovama – simbolima koji su na početku predstavljali npr. božanstva ili pticu Feniks, danas su sofisticirani prikazi nekada pojednostavljenih simbola. I kao što su nekada hijerogrifi i piktogrami, simbolima komunicirali, tako i danas logoi svojom pojednostavljenom ikonografijom komuniciraju sa ciljnim grupama.

Logoi imaju snažnu potrebu da stvore svoj jedinstveni jezik simbola, ali u 2021. dizajneri će kanalisati snagu drevnih simbola koristeći jezik prvih velikih civilizacija. Na taj način oni uspevaju da kombinuju dobro poznate opšteprihvaćene univerzalne vrednosti i vrline, sa vizijom brendova koji su u usponu.

Kada su mali biznisi u pitanju, započinjanje sopstvenog posla je nešto kao skok u nepoznato, ali i korak ka sudbini. Logoi mogu pomoći mladim brendovima da uspeju, tako što će ovi simboli nositi sa sobom skriveno značenje uspeha i podizanja ka vrhu. Sve je u simbolima i poruci koju nose, ako želite uspeh, onda već dobro poznati simboli mogu biti odličan izbor, jer ako su nebrojano puta bili uspešni, sigurni smo da će i vama doneti uspeh i sreću.

5. Analogne kolor šeme

Kada su novi trendovi i blogovi o njima u pitanju, nekako uvek očekujemo da u njima pronađemo nove, očaravajuće i nikad viđenje tehnike. Analogne kolor šeme su, međutim, nešto o čemu studenti dizajna uče na prvim predavanjima i u prvim teorijama o slaganju i mešanju boja. To u osnovi znači da treba slagati susedne boje iz palete, a rezultat toga je naučno zasnovano kreiranje harmonije boja, nasuprot stvaranju kontrasta i mešanju suprotnih boja spektra.

I naravno da nam analogne šeme nisu ništa novo, u 2021. one će ipak značiti jednu novinu – odbacivanje dugogodišnjeg trenda korišćenja kontrasta. Boje su jedan od najvažnijih alata koje dizajneri imaju na raspolaganju, kako bi uticali na emocije posmatrača njihovih vizuala i s obzirom na to da smo ove godine svi živeli u nekoj vrsti haosa, potrebna nam je harmonija, opšte slaganje boja, emocija i doživljaja. Dizajneri će praćenjem ovog trenda doprineti tome.

Još nešto za kraj – 2021 će biti uzbudljiva godina za logo dizajn

Da li se i vama čini da sledeća godina može biti početak nečega novog – jedne nove decenije kojoj treba nov, čist i neopterećen početak? Čini se da je pravi trenutak za rebrending svega oko nas, pa i same naše planete. Uz trendove u logo dizajnu, koji nas vraćaju korenima, simplifikaciji, simbolima biće jednostavno vratiti se onom iskonskom u nama, čistom talentu koji ništa ne može da zameni. Iz prizme tehnike, simetrija i jednostavni oblici će podržati ovu našu teoriju o opštem pročišćenju formi i dizajna uopšte. Radujemo se ‘novom normalnom’ u dizajnu i promeni koja nam donosi nešto smirenije kolorite, jednostavnije oblike i simetrične forme.

Ako ste zainteresovani da pročitate još neke korisne tekstove o grafičkom i dizajnu ambalaže, kao i o digitalnom marketingu i mnogo još čemu, obavezno bacite pogled na blog naše agencije i podelite ovaj tekst sa prijateljima i kolegama.

 

Pin It

Comments are closed.