5 logo dizajn trendova za 2020. koji će pomoći vašem biznisu da se istakne

25 March 2020 | logo dizajn

Iako je 2020. već uveliko počela, ova trenutna ‘pauza’ na kojoj se svi nalazimo usled globalne pandemije, pravo je vreme za edukaciju i rekapitulaciju brojnih blogova koje ste čitali u vezi sa trendovima u dizajniranju logoa za 2020. godinu. Zbog toga smo odlučili da sa vama podelimo one trendove, za koje mislimo da će imati najveći uticaj i koji svakom malom ili srednjem biznisu mogu pomoći da se dodatno istakne.

Kao što je poznato, logo dizajn je veoma velika niša unutar grafičkog dizajna, a sa sigurnošću možemo reći i najpoznatija široj javnosti. Iako je uticaj grafičkog dizajna i trendova iz te oblasti na logo dizajn veliki, čini se da je logo dizajn mnogo manje podložan promenama iz godine u godinu i da je mnogo stabilniji u tom smislu. Razlog za to je jednostavan – logoi mnogo duže traju, ponekad deceniju, a nekada i mnogo duže pre nego što se uradi redizajn.

 

 

Trendovi koji će dominirati 2020. godinom a koji mogu pomoći svakom biznisu da se istakne su:

  1. Simplifikacija
  2. Podesivi logoi
  3. Retro stil
  4. Kreativni fontovi
  5. Gradijenti

1. Simplifikacija

Pažnju kupaca nije lako privući ali, na sreću, ne postoji samo jedan oprobani recept za to. Kako o ukusima ne treba raspravljati, tako to isto pravilo možemo primeniti i na dizajn logoa pa tako konstatovati da je nekome jedna vrsta dizajna lepa a drugima ne.

Simplifikacija je jedan od tih trendova, koji će izazvati mnogo pažnje kod ciljne grupe ali svima onima, koji nisu ljubitelji ovog trenda, možda neće biti dovoljno zanimljiva. A koja je to ključna odluka koju treba doneti kada je ovaj trend u pitanju?

Pošto se, kada je ovaj trend u pitanju, radi o pojednostavljivanju već postojećeg logo dizajna, onda moramo uzeti u obzir da osnova već postoji i da je to logo pravljen po meri klijenta. Odluka koju tom prilikom treba doneti je: ili da ‘stari’ logo dizajn učinimo manje kompleksnim, ili da napravimo novi bez previše razmišljanja i planiranja.

Koju god odluku da dizajner donese, trebalo bi da kao početnu ideju ima dizajn sa što pročišćenijim linijama. U ovom trendu ‘manje je više’ i skidanje nepotrebnih detalja sa logoa donosi toliko željeno pojednostavljenje dizajna. Najbolji primer za simplifikaciju je nedavni redizajn ‘Ubera’ koji je zaista išao na to da što više pojednostavi dizajn, do te mere da sada verovatno izgleda kao jedna od skica sa početka stvaranja koncepta njihovog vizuelnog identiteta.

Iako smo sigurni da ova vrsta dizajna neće dugo opstati u slučaju ‘Ubera’, ipak u ovom trenutku ona ima svoju vrednost i šalje poruku da je jednostavnost esencija uspeha.

2. Podesivi logoi

Moderne tehnologije utiču na živote svih nas, ali osim toga one utiču i na mnoge oblasti među kojima je i grafički dizajn. Kada posmatramo logo urađen na ovaj način (‘responsive logo’) na velikom ekranu našem PC-a, vidimo ga na jedan način, kada ga posmatramo sa mnogo manjeg ekrana – mobilnog telefona, vidimo ga na drugi način, a kada je negde između (na tabletu) onda ga vidimo na treći način. Kako je to moguće?

Smanjenje veličine logoa i poboljšanje vidiljivosti na svim platformama su dva imperativa kada je dizajniranje ovakvog logoa u pitanju. Mnogi brendovi sada žele da dizajn njihovog logoa bude primenljv na nekoliko različitih situacija i korišćen na različitim platformama. Zbog toga se pribegava pojednostavljivanju dizajna i izbacivanju svih onih elemenata (obično je to tekstualni deo) koji mogu da ukazuju na to da se logo koristi samo za jednu platformu.

Ovakav dizajn omogućava brendu da bude što viralniji na svim platformama i kanalima kroz koje komunicira sa kupcima ili korisnicima. Čitljivost, preciznost i jednostavnost su najvažniji, bilo da se radi o ikonici na Gmail-u ili o logou na sajtu, koji posmatramo na velikom ekranu. Pikseli moraju biti jednako vidljivi svima.

Evo primera kako je MTV rešio svoj logo i izbacio ‘music television’ iz logoa.

3. Retro stil

Ovaj trend bismo najlakše mogli da opišemo u jednoj kratkoj rečenici – juče postaje danas. Retro nije trend u uskoj niši logo dizajna, ali jeste važan trend za celokupan grafički dizajn. Bilo da se kupcima dopada efekat starog pohabanog papira ili vole različite retro printove i paletu boja (prirodne pastelne boje), ovaj trend se vraća u svet dizajna na velika vrata. Osim toga što može biti korišćen za logo dizajn na različitim površinama, sve češće se pojavljuje i u nešto modernijoj verziji – interaktivni ili animirani logo.

4. Kreativni fontovi

Logoi ponekad nose i skriveno značenje u sebi. Bilo da na taj način inkorporiraju vrednosti brenda ili aktivnosti koje su deo njega, dizajneri koriste različite tehnike kako bi napravili logo koji se ‘obraća’ kupcima i ciljnoj grupi. Veoma popularni elementi u ovoj ‘igri’ su zamena delova slova nekim simbolom ili korišćenje praznog prostora za postizanje vizuelnih iluzija.

5. Gradijenti

Kada jedna boja nije dovoljna, onda koristimo prelivanje više njih i stvaramo višebojne logoe, koji će se dopasti svim ljubiteljima upečatljivih vizuala. Gradijenti su već nekoliko godina popularni a nastaviće da stoje na vrhu trendova i u 2020. godini, dajući dizajnerima mogućnost da jednostavan logo pretvore u kompleksniju vizuelnu interpretaciju. Na ovaj način logo postaje dinamičniji i lakši za pamćenje.

Višebojni logoi, sačinjeni od nekoliko jarkih boja, veoma su cenjeni među dizajnerima i brendovima. U zavisnosti od svrhe, za koju se logo dizajnira, boje mogu varirati od spektra boja koje nam daje sunce pri zalasku do futurističke palete koja komunicira inovativnost i originalnost a u njoj dominiraju neonske nijanse.

Ponekad je dovoljna i samo jedna boja u više nijansi, kako bi se proizveo efekat svedenog dizajna i kako bi se prilagodio jednoj korporativnoj boji brenda. Analogni gradijent, kako se među dizajnerima zove ovakav dizajn logoa, odličan je za isticanje jakog identiteta brenda i autentičnosti.

2020. godina će biti veoma šarena, vesela i pre svega upečatljiva, ako govorimo o dizajnu logoa. Svakako ćemo i dalje uživati u minimalističkom dizajnu, sačinjenom od crnih i belih elemenata, pokušaćemo da u minimalizmu pronađemo inspiraciju ali i praktičnost za prilagođavanje različitim potrebama. No, pored toga ćemo se neizmerno radovati i eksplozijama boja, koje će nam doneti gradijenti u jarkim nijansama, ali i povratku retro dizajna u nekim novim formama. I na kraju, nikako nećemo zanemariti moć fontova, koji će podstaći još više kreativnosti i izvući iz nas najbolje ideje. Koji je vaš omiljeni trend za 2020. godinu?

Ukoliko vam je potreban logo dizajn za vaš brend, obavezno se obratite profesionalcima sa dugogodišnjim iskustvom i prepustite im odabir najboljeg vizuelnog rešenja za vaše potrebe.

Pin It

Comments are closed.