Tokio je prihvatio novi logotip za letnje igre 2020. (sa srcem)

07 August 2015 | logo dizajn | Tags:

tokyo_2020top

Logotipi su često opravdavani na osnovu nečuvenih besmislica. Najveći grešnici u tom smislu su sportske organizacije koje naprosto obožavaju da nastupe sa nategnutim objašnjenjem kojim pokušavaju da opravdaju logotip nekog skoro zaboravljenog događaja. Možda najbolji primer za to nude Olimpjske igre, sportske manifestacije koje po običaju koštaju domaćina milijarde, a građanstvu donose dodatno lišavanje od svakodnevnih potreba. Pomislili biste da je Japan nešto naučio kada je bio domaćin letnje Olimpijade 1964, čiji rezultat je bila nemala, dobro dokumentovana, šteta za životnu sredinu i ljudska patnja. Ali to je bilo tako davno, pa su sada opet radi da se uhvate u kolo i da budu domaćini Igrama 2020. Neka im bude sa srećom u eri Fukušime.

Zvanični amblem igara je nedavno obelodanjen, rezultat je rada studia Mr Design, i mnoge su se obrve podigle zbog njega. Voleli bismo da sami stvorite svoje mišljenje, ali evo šta kažu organizatori: „Zasnovan na stilizovanom slovu „T“, što potiče od imena grada – Tokio, kao i od reči „Tomorrow“ (sutra) i „Team“ (tim), znak sadrži mnoštvo kreativnih elemenata. Crna boja centralnog stuba predstavlja raznolikost, dok krug simboliše inkluzivni svet u kome svi prihvataju jedni druge. Crvena boja kruga predstavlja moć svih kucajućih srca, kao i osvrt na japansku zastavu.“ Uz glavni logo postoji i verzija urađena za paraolimpijsko takmičenje, koja je „inspirisana univerzalnim znakom za jednakost“. Osim što znak = ovako zarotiran za 90 stepeni ne predstavlja jednakost već… pa recimo, ništa.

Dakle sve ovo je uglavnom poprilično besmisleno. Crno nije boja „raznolikosti“ u Japanu, barem nije bila poslednji put kada smo proveravali. Krugovi su tu zbog… u redu, kružnice ne predstavljaju ništa. Crvena tačka je pre osvrt na zastavu domaćina negoli na kucajuće srce, osim ako srca nisu postala okrugla dok nismo pazili. Totalna zbrka. Da bi je razrešio potpredsednik Olimpijskog komiteta se umešao rečima: „Prihvatajući koncept jedinstva u raznolikosti logo pokazuje jedinstvenu sposobnost Olimpijade da okupi ljude iz celog sveta u miru i harmoniji“.

Zapravo logo ne pokazuje ništa što bi izdaleka podsećalo na izrečeno. Igre su jednostavno zabava za mase, slične megadogađajima koje prave FIFA i ostali, podržane od strane zemalja koje za uzvrat očekuju da im se to na neki način isplati. Istorija pokazuje da se ovo retko kad odvija kao što je bilo isplanirano. Grčka je dovoljan primer. Uticaj ovakvih sportskih događaja na „mir i harmoniju“ je tačno jednak nuli. Pitajte nešto o tome radnike imigrante koji skapavaju gradeći infrastrukturu za World Cup 2022. u Kataru. Da li smo uspeli da nešto naučimo?

Pin It

Comments are closed.