Novi logotip i identitet za grad Budimpeštu

logo-dizajn-budimpesta1

 

 

Osnovana je 1873 godine, spajanjem dva grada Budima i Pešte, Budimpešta je najveći grad Mađarske sa 1.7 miliona stanovnika i služi kao komercijalni, politički i kulturni centar Mađarske. Takođe, Budimpeštu smatraju za jedan od najvećih gradova Evrope. Mogli bi još mnogo toga da vam kažemo o Budimpešti. Na konferenciji za novinare ovog meseca, gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarloš je predstavio novi identitet koji je dizajnirala agencija Budapesti Városarculati.

logo-dizajn-budimpesta2

 

 

logo-dizajn-budimpesta3

 

 

logo-dizajn-budimpesta4

 

Prethodni logotip pokazuje sve ono što se nama ne sviđa – Jednostavni simboli sa malim prostorom i velikim slovima. Na sredini logotipa, umesto reke Dunav, koja protiče kroz grad, postavljen je štit koji je simbol grada. Malo je nezgodno, jer se pri nekim veličinama mogu izgubiti lavovi. Na novom logotipu je minimalistički pristup, lavovi su na drugom mestu i sve to izgleda savremenije. Kruna na vrhu štita je malo nečitljiva, ukoliko ne znate pozadinu simbola, a i kriva koja reprezentuje reku Dunav je nečitljiva. Novi simbol je bolji od prethodnog, Budimpešta je jedna reč, nije razdvojena kao na prethodnom logotipu. Boldovan, serifni font bolje reprezentuje samu Mađarsku sa svojim retro izgledom, asocira na arhitekturu Mađarske.

 

logo-dizajn-budimpesta5

 

logo-dizajn-budimpesta6

 

logo-dizajn-budimpesta7

 

logo-dizajn-budimpesta8

 

U aplikaciji, očigledno je da su neke stvari još u razvoju, iste stvari se na različitim konfiguracijama prikazuju različito, ali je posredi jasan identitet. Paleta boje je lepa i grb izgleda dobro u jednoj boji. Štit sam po sebi izgleda lepo i elegantno. Uvođenjem beserifnog fonta, postignut je dobar kontrast i svežina. Sve u svemu, mi bi smo radije posetili Budimpeštu sada, nakon promene identiteta, nego ranije.

 

 

Pin It

Comments are closed.