NIKE POZVAN DA ODUSTANE OD UPOTREBE POGLAVICE WAHOO-a

 

Evoluirali smo do tačke u kojoj je opšte prihvaćeno gledište da je pogrešno zastupati religijske ili etničke stereotipe. Istorija nas jasno uči da je to forma dehumanizacije, što onda olakšava ignorisanje individualne ljudskosti mete.

Američki starosedeoci su dugo bili pod najvećim udarom ovakve prakse u knjigama i na filmu, gde su predstavljani kao divljaci crvene kože koji „puše lule mira, boje lica, igraju oko stubova-totema (za koje je često privezan neki talac), šalju dimne signale, žive u tipijima, nose odeću sa obaveznim perjem na glavi, skalpiraju protivnike, i govore „um“ umesto „the“ ili „a“.“ (Wikipedia)

crtanje logotipa

Iako smo većinu ovakvih primera uspeli da prevaziđemo, neki stereotipi su još uvek živi, a profesionalni sport u njima ne oskudeva. The Atlanta Braves su iznenadili mnoge povratkom na stari Chief Noc-A-Homa logo (koji se prvi put pojavio 1945), primenjujući ga na trening kačketima u toku poslednje sezone. Pogotovo kada se zna da je posle decenijja pritužbi od strane organizacija kao što su Nacionalni kongres Američkih Indijanaca i Nacionalno Indijansko udruženje za obrazovanje, Univerzitet u Ilinoisu odustao od Poglavice Illiniwek-a. Ovaj logotip je bio u upotrebi duže od 70 godina, predstavljajući koledž atletska takmičenja. Zajedno sa njim odustalo se i od maskote Poglavice Illiniwek-a, koja je do tada šetala stadionom u vreme takmičenja obučena u tradicionalnu odeću Lakota Sijuksa, i izvodila izmišljene „starosedelačke“ plesove.

dizajn-logotipa

Ali kao tragovi proteklih vremena logotipi klubova kao što su Washington Redskins, Cleveland Indians, Kansas City Chiefs i Atlanta Braves, su još uvek živi i odolevaju. Ovakve stvari nisu karakteristične samo za Sjedinjene države. Grad Moose Jaw, u Saskačevanu u Kanadi, nedavno je odlučio da svom Wariors hokej timu vrati stari logo koji je bio u upotrebi od osamdesetih godina. Izjavili su da su iskreno šokirani količinom negativnih komentara pristiglom nakon ove odluke. Međutim ako Moose Javians-ima, kako ih zovu, možemo oprostiti manjak obzira prema javnom mnenju, pomislili biste da se takva vrsta slepila prema etničkim stereotipima ne može očekivati od globalne korporacije posvećene proizvodnji sportske opreme. To bi bilo pogrešno mišljenje.

Nedavno je kompanija  Nike morala da da izjavu kojom pokušava da odbrani upotrebu veoma spornog logoa Chief Wahoo, koga su mnogo godina koristili i Cleveland Indians. Nakon što je Nike počeo da dodaje „ćaknutog poglavicu“ na merčendajzing robu, pojavila se grupa za „Iskorenjivanje uvredljivih starosedelačkih maskota“. Njihova kampanja na društvenim mrežama Twitter, Facebook i Tumblr brzo je privukla medijsku pažnju na sebe. Odgovor koji je Nike pružio je izbegavanje odgovornosti na tu temu, jednostavno su izjavili da je „svaki MLB tim odgovoran za izbor svojih obeležja, i da razumemo da su Cleveland Indians uključili svoje fanove i lokalnu zajednicu u razgovor o tom pitanju. Nike ima dugu istoriju podrške Američkih starosedelaca i podržavamo timove u pokretanju konstruktivnih dijaloga sa lokalnim zajednicama.“

S obzirom na pomenutu „dugu istoriju“ ostaje nam da se nadamo da će se Nike probuditi i prestati da koristi uvredljive slike. Posebno sada kada su i Cleveland Indians odustali od poglavice i koriste jednostavno crveno slovo C na dresovima. Ali, naravno, ko će to da kupi?

 

dizajn-logotipa

 

Pin It

Comments are closed.