LEGO- međugeneracijska razigranost koja podstiče kreativnost

30 August 2021 | dizajn ambalaze,logo dizajn

Nema deteta a ni nas starijih, koji u nekom trenutku nisu bili ili još uvek jesu oduševljeni LEGO kockama. Taj proizvod, koji je nastao u Danskoj, omiljena je kreativna zabava za sve generacije koja podstiče na razmišljanje, kombinovanje i stalno slaganje i preslaganje. Što se tiče njihovog logoa i tu je od osnivanja, 1930. godine, pa do danas bilo mnogo kreativnog slaganja i preslagivanja, što ćemo u nastavku i videti. Takođe, LEGO logo je i odličan primer da nije uvek potrebno često menjati logo, onda kada se postigne vizuelni identitet koji je savršen i pre svega, dovoljno prepoznatljiv.

Aktuelni LEGO logo dobijen je posetepenom evolucijom dugogodišnjeg vizuelnog identiteta

 

Od svog osnivanja LEGO je imao nekoliko uspešnih i manje uspešnih verzija logoa, a trenutno aktuelna verzija kreirana je 1998. godine i uspešno predstavlja brend već više od 20 godina. Iako je ova verzija u stvari revizija logoa iz 1972. da bismo povukli paralele između njih, potrebno je da zapazimo sledeće – postojeći logo ima dva ključna elementa verzije iz sedamdesetih, koja je učinila brend prepoznatljivim, a to su: ujednačena tamno-crvena pozadina i razigrani bold sans-serif font.

 

Ukoliko poredimo poslednju verziju logoa sa prethodno aktuelnom, dolazimo do zaključka da su boje mnogo jače a slova su više približena nego ranije. Ovo “grafičko poboljšanje”, kako u kompaniji nazivaju promene koje su se desile na logou, donele su mnogo sofisticiraniji i profesionalniji izgled. Pored toga, logo je postao mnogo lakši za korišćenje na različitim pozadinama, medijima i sl.

Boje LEGO logoa vode nas u bogatu istoriju brenda i služe kao poziv na igru

 

Prepoznatljiva kolor paleta brenda LEGO se ne menja godinama. Ipak, kako bi logo bio prilagođen potrebama 21. veka boje na njemu su postale nešto jače i prosto su oživele, kako bi predstavile vedrinu brenda kao jednu od njegovih najvažnijih karakteristika. Drugi elementi su ostali isti i zadržali su dobro poznato opšte raspoloženje i kompoziciju na broju.

 

Kombinacija boja – crvene, crne, žute i bele, u vreme kada su odabrane za logo LEGA bile su vizionarske i odmah su se istakle u okviru industrije kojoj pripadaju. Brojni brendovi, koji proizvode dečije igračke, su pokušali da imitiraju ovu kolor paletu, zbog toga što se ona povezuje sa dečijom bezgraničnom maštom i kreativnošću. A ako želite da saznate koje se skriveno značenje boja nalazi na logoima poznatih brendova, pročitajte jedan od naših skorijih tekstova na tu temu.

 

Kompanija takođe ovu kolor paletu koristi i za kockice od kojih se sastavljaju različiti setovi iz njihove proizvodnje, što ih čini jedinstvenim u odnosu na konkurenciju. Jarke, upečatljive boje će uvek biti u trendu kada je industrija dečijih igračaka u pitanju, a kako je LEGO i dalje neprikosnoveni lider u njoj, njihov logo i kolor paleta će uvek biti autentični i obožavani od strane kupaca.

Naziv brenda poziva na igru, dok font slavi mladost i mladalački duh

 

Naziv brenda i koren reči od koje je nastalo njegovo ime vode poreklo od danske reči ‘lego’ koja je izvedena iz fraze ‘leg godt’ koja ima značenje ‘igrati se dobro’. Dakle, samo ime brenda je već pri osnivanju kompanije dobro promišljeno i ima skrivenu simboliku povezanu sa njegovom delatnošću.

 

Što se tiče tipografije, ona je povezana sa onom koja je korišćena za izradu logoa iz 1950. godine. Iako se čini da je današnji font dosta sličan prvobitnom, ono što ovaj današnji čini jedinstvenim je njegova opuštenost, bez uštogljenosti i veća povezanost sa značenjem samog naziva brenda – pa je razigran.

 

Glavni deo fonta je u beloj boji, zatim je ivica u crnoj, kako bi još više bio naglašen kontrast i na kraju vidimo još jednu ivicu u žutoj boji, koja dodaje vedrinu čitavoj kompoziciji i kombinaciji boja. Ova dupla granična linija u dve boje, koja prati zaobljena slova, dodaje logou prijateljski ton, kako bi bio što privlačniji ciljnoj grupi kojoj je namenjen. Font je i zvanično prepoznat pod imenom ‘LEGO font’ i odličan je saveznik u prikazivanju logoa kompanije na različitim kanalima, a posebno na digitalnim plafromama.

LEGO proizvodi ne mogu da prođu nezapaženo na policama prodavnica zahvaljujući upečatljivom logou

 

Još jedan plus, koji ide u korist ovom logou, je taj da je logo zbog veličine svojih slova, boja i fonta vrlo upečatljiv i lako uočljiv, pa se lako izdvaja iz mase konkurentskih proizvoda. Sva deca će brzo prepoznati na policama baš LEGO setove i neće želeti ništa drugo osim toga.

 

Pored dece i stariji će takođe lako prepoznati ovaj brend, koji dugo godina donosi radost porodicama širom sveta. Za njih ovaj brend znači kvalitet u procesu proizvodnje, lep krajnji proizvod napravljen od materijala koji nisu škodljivi za decu i sve to zajedno predstavlja bitne faktore, na osnovu kojih će oni doneti odluku o kupovini.

 

Uloga logoa u procesu prepoznavanja brenda je velika, pa tako utiče i na povećanje prodaje proizvoda, ali i osećaj povezanosti kupca sa brendom. Jako je važna  emocionalna veza koja se uspostavlja između kupca i omiljenog brenda, jer će ona biti i svaki sledeći put važan faktor koji će uticati na donošenje odluke o kupovini.

LEGO logo u sebi objedinjuje misiju, vrednosti i obećanja brenda

 

Na sajtu kompanije se može pročitati da brend veruje da su deca naši uzori i da je misija LEGA da inspirišu i razviju one koji će graditi budućnost. Takođe, oni veruju da se kroz igru deca razvijaju, postaju kreativna, uče kako da rešavaju probleme, kako da postanu jaki. Sve temeljne vrednosti za koje kompanija može da veže svoj brend, poput učenja, zabave, edukacije, kvaliteta, mašte, važne su za roditelje i decu, koji prepoznaju ove vrednosti kao svoje. Takođe, LEGO igračke su više puta proglašavane najvažnijim igračkama 20. veka, bez kojih detinjstvo ne može da prođe.

 

Kada uzmemo sve to u obzir, jačinu ovog brenda čine, ne samo njegove vrednosti, već i istorija, koja je vrlo bogata i puna priznanja, na šta se sasvim prirodno nadovezuje i logo. Sa svojom opuštenom tipografijom, živopisnim bojama i gotovo instant prepoznatljivošću među kupcima, logo ove kompanije dečijih igračaka nam govori koliko je važno ostati veran svom nasleđu, ali isto tako pratiti nove tendencije i prilagoditi im se u onoj meri u kojoj je to potrebno, bez menjanja suštine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Comments are closed.