Izabran novi logo SOCHI 2014

16 January 2014 | logo dizajn | Tags: , ,

U Moskvi je pre par dana svečano predstavljen novi logo Zimskih olimpijskih igara za 2014 godinu, koji će se održati u ruskom primorskom gradu Sočiju.

dizajn logoa sochi

 

 

 

 

 

 

Ovaj logotip je izazvao mnoge reakcije i podeljena mišljenja.  Logotip ima podvučeno, digitalno, vizuelno rešenje, a čitav koncept se nalazi na internet adresi, kao i zvaničan ZOI sajt.

Ono što je interesantno, je zapravo to da je logotip usvojen isključivo u latiničnoj formi, na engleskom jeziku, a da ćirilična ruska verzija ne postoji, i ako on neodoljivo podseća na ćirilicu, već na prvi pogled.

U logotipu, dalje nalazimo tipičnu rusku dekoraciju, gde se izdvajaju ruski narodni motivi kao i koloralno rešenje belo – plavog spektra, koji ima zadatak da skrene pažnju na tradicionalne ruske motive.

Ispod natpisa Sochi.ru, efektom ogledala odražava se cifra 2014 kao i čuvenih pet olimpijskih krugova u kom se snežni vrhovi planina reflektuju u vodama Crnog mora.

Dizajneri, kao i organizatori za ovaj logo kažu da je izuzetno aktuelan, progresivan i inovativan.

„Od samog početka hteli smo da idemo svojim putem, pokušavali smo da budemo inovativni u svemu. Pokušali smo da ispričamo istoriju koju će čuti i razumeti, podeliti u čitavom svetu. Hteli smo da svaki element amblema služi kao kod za raspoznavanje karaktera naše zemlje, svakog od nas. Sasvim je jasno da čitavo čovečanstvo stoji na pragu digitalne revolucije. Ubeđeni smo da je inovacija ključ za novi audotorijum. Sa druge strane, shvatamo da je projekat Soči projekat čitave zemlje, a ne jednog grada. Ekstenzija „tačka Ru“ govori čitavom svetu da je Soči zaista olimpijada čitave Rusije i čitavog sveta.

Slogan kampanje posle lansiranja novog brenda postala je fraza: Idemo! koja većinu stanovnika planete asocira na let Jurija Gagarina u kosmos. „

Ovaj logotip zamenjuje potonji na kome je bila predstavljena planina pod snežnom pahuljom, asocirajući tako na zvezdu petokraku, simbol Sovjetskog saveza.

Maskota Zimskih olimpijskih igara u Sočiju će biti izabrana na referendumu tri godine pre početka ZOI u skladu sa propisima.

Slogan je ostao isti „Getaway to the Future“ („Beg u budućnost“), ukazuje na dugoročni cilj i težnju napretka Rusije, razvoju zimskih sportova, kao i Olimpijskog pokreta.

Igre u Sočiju održaće se od 7. do 23. februara 2014. godine.

Pin It

Comments are closed.