Šta je milenijumsko brendiranje i zašto bi to trebalo da vas zanima?

Trenutno je 2016. godina i može se slobodno reći da živimo u eri zasićenja. Bombarduju nas slikama i porukama na svakom koraku i sve što smo kada želeli da znamo i vidimo je sada na dohvat ruke. Većina poseduje pametne telefone, koje proverava često i konačno smo u fazi kada je to dovoljno.

Želimo jednostvnost natrag. To se može videti kroz dizajn u svetu gde se kreiraju pojednostavljene verzije starih logotipa kako bi bili razumljiviji korisnicima.

Minimalizam se često smatra hladnim i okrutnim, ali to ne mora biti slučaj. Kada se pravilno upotrebi, minimalistički dizajn može da predstavi najvažniji deo poruke brenda. Tako da se pojednostavljeni dizajn pojavljuje u 2016.

 

UI friendly tipografija

Mi smo u interakciji sa više različitih tipova ekrana nego ikad i brendovi su svesni da njihovi logotipi moraju biti prilagodljivi svim tim tipovima ekrana i platformama. Odličan primer za to je rebranding Googlea, odrađen prošle godine. Njihovo logotip je modernizovan, font je beserifni.

 

logo-dizajn-milenium-brending

 

Ombré

Tradicionalni gradijent je zamenjen sa stepenastim porastima. Ombre logo dizajn definiše ivice u logo dizajnu i otvara prostor predstavljanju tekstura i šablona.

 

logo-dizajn-milenium-brending1

 

Negativan prostor

Ovaj dizajn je bio popularan mnogo godina, mada manje u poslednje vreme. Mada, 2016 godine se ovaj trend polako vraća. Negativan prostor može naglasiti podsvesne poruke. Negativan prostor stvara ravnotežu i cilj mu je komunikacija poruke bez upotrebe reči.

 

logo-dizajn-milenium-brending2

 

 

Dizajn povezanih elementa

Logotipi su sjajne metafore koje predstavljaju brend. Korišćenje slika koje su povezane, opisuju vaš brend kao jak i povezan. Vizuelna prezentacija brenda na ovaj način je moćna.

 

logo-dizajn-milenium-brending3

 

Ivice i uglovi

Psihologija ovakvih oblika je moćna, jer su i korisnici pod uticajem oblika koje vidimo. Ivice i pravougaonici izazivaju unutrašnji mir, zahvaljujući skladu kome težimo. Ovi pravi uglovi pokazuju da se jednostavnost vraća u modu. Četiri ugla simbolizuju jedinstvo organizacije , ugao predstavlja kuću, strelice podstiču kretanje, a svi elementi mogu izraziti jedinstvenu poruku brenda.

 

logo-dizajn-milenium-brending4

 

 

 

 

Linije

Linije su bile u trendu 2015 godine, ali se mogu videti i danas. Monolinijski dizajn, koji se sastoji iz jedne linije i liče na crtež. Tokom 2016 godine logo je evoluirao u dizajn tabela. Ove linije stvaraju osećaj kretanja i dodaju novu dimenziju logotipima. Naravno u vreme tehnološkog dizajna treba biti oprezni, da ne bi smanjivali vidljivost elemenata.

 

logo-dizajn-milenium-brending5

 

 

Trake

Korisnici ostvaruju interakciju sa dizajnom i bitno je da dizajn ima neki ritam, poput onog koji tražimo u svakodnevnom životu. Logotipi poseduju te poluge pomoću kojih se povezuju sa korisnicima i daju korisnicima osećaj kontrole – Oni znaju šta sledi, šta je sledeće.

 

logo-dizajn-milenium-brending6

 

 

Današnjim korisnicima su potrebni logotipi u što kraćem mogućem periodu. Pojednostavljeni dizajn ne oduzima aspekte dizajniranja, ne ograničava, već prenosi kratku, jasnu i razumljivu poruku.

Pin It

Comments are closed.