Šest vizuelnih trendova u 2016. za getty images

05 February 2016 | fotografija

fotografija1

Kraj jedne i početak naredne godine je standardno doba za sve vrste predviđanja, a oblast dizajna nije izuzeta iz ovog običaja. PANTONE je nedavno predstavio svoju Boju godine za 2016, premda su u stvari u pitanju dve boje. Sada je red na Getty Images’ i njihovu godišnju prognozu koja predviđa vizuelne trendove koji će u ovoj godini imati uticaj na dizajn, advertajzing i brend komunikacije. Ovaj uvid u kristalnu kuglu sa sličicama nam je omogućio njihov “globalni tim vizuelnih antropologa i art direktora”, čijim se kolektivnim naporima stiglo do šest trendova, uz prikupljanje informacija poput analize slika u advertajzingu, lokalnog uvida Getty Images’ timova širom sveta kao i trendova u kupovini, prepoznatih analizom skoro 400 miliona daunlodovanih fotografija sa njihovog sajta.

Ovakve studije pop-kulture i izmena u ponašanju potrošača na globalnom nivou, svojim rezultatima verovatno daju kratki uvid u to što će nam ova godina doneti u vizuelnom smislu. Postoji i mogućnost da stvari krenu u sasvim drugom pravcu, no to je deo realnosti ovakvih predviđanja. Getty Images’ je dao sopstveno viđenje šest trendova koji nas očekuju, uz prateće slike koje ih verno otelotvoruju. Nažalost, propustili su da pomenu ono što će očigledno biti hit ove sezone: zanimljive fotografije mačaka slikane pomoću dronova. Da ne bude posle da vam nismo rekli na vreme…

Božanska lepota življenja

Kao što brend počne da se fokusira na vrednosti kako se naš fokus pomera ka smislenijoj kupovini, tako se pojavljuje i veliki talas koncepata kao što su dobrota, namere i međusobna povezanost, koji preplavljuju pejzaž. U preovlađujuće vizuelnom svetu brendovi, i oni koji pričaju njihovu priču, smeštaju svrhu u srž svojih narativa, stoga se moraju obratiti našim spoljnim i unutrašnjim osećajima za vrednosti.

fotografija2

fotografija3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produženi i prošireni čovek

Tehnologija menja način na koji živimo naše živote, delimo naša iskustva i prihvatamo sopstveno okruženje. Ovaj trend istražuje koliko je tehnologija postala naš produžetak i donosi izazov u poimanju suštine ljudskosti, dok prihvatamo rešenja koja optimizuju naša tela, proširuju naše memorijske i kreativne kapacitete, i pružaju nam totalnu povezanost.

fotografija4

fotografija5

Outsider in

Ljudi koji pomeraju granice i vizuali koji raskidaju sa tradicijom su sve šire prihvaćeni, dok je popularni ukus zašao u sve smelije vode. Dok postajemo preplavljeni masovno ponavljanim slikama i pridodatim člancima, naš apetit za jedinstvenim uglom posmatranja neumitno raste. Ovaj trend traga za nekonvencionalnim razmišljanjem i remećenjem ustaljenog poretka, koji dolazi od strane autsajdera u formi pobunjenika, čudaka, nekonformiste i anti-heroja.

fotografija6

fotografija7

Mestetika

Raskid sa predvidljivošću i savršenstvom, na koje često nailazimo u advertajzing fotografijama, je taj koji mestetični pristup slikama čini visoko štrčećim na tržištu pretovarenom sličnošću. Slike su mrljave, znojave, utrobne, lepe i ružne. Proizilaze iz naše potrebe za begom od sterilnih uslova i predvidivosti svakodnevnog života, kao i iz želje za pijančenjem u telesnosti ljudske prirode.

fotografija8

fotografija9

Tišina protiv buke

2016. je najavljena kao godina vizuelnih ekstrema, velikih kontrasta i kontradikcija u stilovima, a Tišina protiv buke bi mogla da stane nasuprot prethodno pominjane mestetike. Slike su jednostavne i minimalističke, pružaju mogućnost klijentu da kreira sličnu jezgrovitu poruku, nekomplikovanu a prelepo izvedenu, i da se tako izdvoji iz frenetičnog okruženja. Vizuelno ona poručuje da „manje jeste više“ u pogledu kompozicije i kolora. Slike su često tihe i suzdržane, uz to visoko efikasne u preterano vizuelno stimulisanom svetu, gde miran pristup predstavlja dobrodošao kontrast.

fotografija10

fotografija11

Nadrealnost

Fotografi koriste nove tehnike foto-manipulacije da bi stvorili razigrane i često nadrealne slike. Ovo ponekad podseća na savremenu 21-vo vekovnu verziju psihodelije šezdesetih, uz slike rađene pod uticajem snova, podsvesti i originalnog pokreta nadrealizma. Kao odgovor na dekadu u kojoj su dominirali autentičnost i realizam, pojavio se veliki apetit prema neočekivanom i nadrealnom.

fotografija12

fotografija13

Pin It

Comments are closed.