Šest saveta za logo dizajn koji će vam pomoći da se izborite sa narednim projektom

24 February 2016 | logo dizajn

logo-design-savet

 

Često se događa da je logotip odgovoran za prvi utisak koji steknete o nekoj kompaniji. Takođe je poznato da je prvi utisak najčešće od presudne važnosti za formiranje potrošačke percepcije, kao i za donošenje odluke o kupovini vašeg proizvoda. Dobro dizajniran logotip govori svetu da posedujete nešto po čemu vas prepoznaju i da ste spremni da čvrsto držite svoju poziciju u datoj poslovnoj niši.

Od Starbucks sirene do Redbull bikova koji se bore pod suncem, sve kompanije obraćaju veliku pažnju na svoje logotipe. Ipak dizajniranje efektnog logotipa može da prestavlja značajan izazov, zato što je lako preterati u osmišljavanju tokom procesa izrade (uopšte nije jednostavno udenuti kompanijsku ideologiju u maleni grafički znak).

Kako kreirati jednostavne a visoko prepoznatljive logotipe? I kako učiniti da se razlikuju od konkurentskih? Evo nekoliko ekspertskih saveta koji bi trebalo da vam olakšaju ovaj zadatak:

 

Napravite ga jedinstvenim

 

Koliko puta ste naišli na klišee u grafičkom predstavljanju, poput krova za agenciju koja se bavi nekretninama ili globusa za oznaku internacionalnosti? Ovakvi logotipi ne olakšavaju potrošaču da izdvoji vašu kompaniju od konkurentske.

Na primer, logotipi nekoliko aplikacija za društvene mreže imaju čet oblačiće. Premda oni oslikavaju namenu aplikacije, sama ideja je isuviše često u upotrebi pa se izlizala.

 

logo-design-savet1

 

Umesto oslanjanja na gotove oblačiće iz Ilustrator-a, trebalo bi da provedete neko vreme skicirajući nove ideje u potrazi za boljim rešenjem. Koristite olovku i papir, organizujte mnoštvo informacija u grafičke celine lake za upotrebu.

Stvaranje jedinstvenog logoa ne zasniva se samo na izbegavanju klišea, morate se potruditi da razmišljate inovativno. Poznati grafički dizajner David Airey u svojoj knjizi naglašava važnost kreativnog razmišljanja. Prema njemu Virgin Atlantic logotip nije samo avion, Mercedes logo ne predstavlja samo automobil, kao što ni Apple logo ne predstavlja samo kompjuter. Svi oni iza sebe imaju određeno značenje, smisao i svrhu.

 

Koristite tipografiju na pametan način

 

Tipografski logotipi su vanvremenski i odišu stilom. Najelegantnije ideje, najskladnije kombinacije boja i najbolje ideje mogu da budu upropaštene inferiornom tipografijom. Možete da kreirate poseban font za svoje potrebe ili da koristite neki već postojeći. Da biste dodali kontrast fontu koji stvarate, eksperimentišite kombinovanjem tankih sa debelim linijama, malih tekstova sa velikim, običnih fontova sa onim fensi, većim i manjim razmakom između slova,itd.

 

logo-design-savet2

 

Tako je nastao čuveni FedEx logotip. Lindon Leader ga je napravio 1994. igrajući se sa dva fonta i razmakom između slova, od potpuno povezanih do ekstremno širokih, miksujući, isprobavajući i eksperimentišući. Rezltat je logo sa malim x i velikim E.

Takođe možete da sledite A,B,C pravilo da biste uravnotežili različite delove teksta. A = ime kompanije (najvažnija informacija), B = podnaslov (sledeća po važnosti informacija), C = najmanji naslov (najmanje bitna informacija). Povećajte razmak između slova da biste dali rečima malo prostora da udahnu.

Sa kastomizovanim fontom dobijate originalnost koja doprinosi različitosti brenda. Primere za ovo možete videti u logotipima za kompanije CocaCola, Yahoo! i Twitter.

Kada koristite već postojeće fontove možete da ih modifikujete seckanjem, dodavanjem, spajanjem, da biste dobili jedinstveni dizajn. Moguće je postići jednostavno rešenje za vaš brend korišćenjem snage postojećih slova. Više informacija o tipografiji možete da pronađete pod naslovom „Stop Stealing Sheep and Find How Type Works“.

 

Iskoristite prednosti koje vam boje pružaju

 

Većina saveta za dizajn logotipa oslanja se na složenu materiju obuhvaćenu teorijom boja. Ključ za uspeh ovde leži u razumevanju osnovnih principa pre nego što uronite duboko. Osnove podrazumevaju da znate kada treba da upotrebite jarke boje, raspored boja na kolornom krugu i njihovo korišćenje, kao i razumevanje raspoloženja i osećanja koje boje izazivaju (na primer crvena podseća na strast, snagu i ljubav. Žuta je tu za pažnju i optimizam).

Prema istraživanju sprovedenom na merilendskom University of Loyola, boje mogu da pojačaju prepoznatljivost brenda za 80%. Mnogi nezaboravni logotipi koriste po jednu boju, ali ako planirate da koristite više od jedne boje onda se potrudite da krajnji rezultat ne bude logo koji izgleda konfuzno i prenatrpano. Kolorni gradijenti mogu da budu iskorišćeni za dodavanje sjaja krajnjem proizvodu, ako ne preterate. Nije preporučljiva upotreba više od tri boje, osim u izuzetnim slučajevima.

 

logo-design-savet3

 

Neki brendovi su napravili blagu varijaciju u boji koju koriste za logotip, i to je sada postala njihova prepoznatljiva odlika. Kada pomislite na Starbucks, prva pomisao je „Starbucks green“, zelena boja koja odvaja ovaj brend od konkurencije u svetu kafe, čineći ga još prepoznatljivijim.

Možete da pokušate i sa crno-belom kombinacijom, pogotovo ako će logo biti često korišćen na fakturama i u zaglavljima. Izbor kolorne šeme će imati ozbiljan uticaj na izgled i osećaj koji vaš logo budi kod posmatrača, tako da ne bi trebalo da bude olako shvaćen.

 

Ubacite priču

 

Skoro svaki logotip ima svoju priču o nastanku. Da je u pitanju samo umetničko delo, ili deo teksta, potrošači ne bi mogli da otkriju njegovo dublje značenje. Iako to varira od slučaja do slučaja, logotipi većine kompanija za cilj imaju da pomognu potrošačima da zapamte brend u trenutku.

Popularni grafički dizajner Milton Glaser (čovek koji je napravio I Love New York logo) kaže da bi ljudi kada prvi put vide logo trebalo da shvate osnovnu ideju, jer je sam čin gledanja i razumevanja tu kritičan. Priča bi jednostavno mogla da oslikava kompanijske vrednosti i kulturu.

 

 

Znamo da je NBC (prethodno poznat kao Peacock Network) prvi put upotrebio pauna u logotipu 1956. godine. Tokom godina paun je evoluirao u novi oblik i sada ima rep u 6 boja koje predstavljaju različite sektore kompanije: Networks, Produkciju, Zabavu, Stanice, Novosti i Sport. Paunov pogled je usmeren prema desnoj strani, što nam poručuje da ova mreža ima pogled na budućnost iz ptičije perspektive.

Još jedan primer daje nam A Place Called Home, južno-američka dobrotvorna organizacija koja obezbeđuje obrazovne programe za omladinu.

 

logo-design-savet5

 

Njihov logo oslikava njihovu misiju i priča priču sa uzbuđenim figurama (sviraju instrumente, u vis bacaju diplomske kape) i jarkim bojama.

Zaključak: budite sigurni da vaš logo prenosi vaš identitet, vrednosti i etiku, i da sve to radi na efektan način.

 

Koristite mreže za zaprepašćujući dizajn

 

Logo mreže koriste kreiranju dizajna uz geometrijsku usklađenost. Napravljene su od kvadratnih polja, ali struktura može da bude proširena do većeg obima. Neki dizajneri, na primer, koriste jedinstveni sistem mreža za specifične projekte koji uključuju prazan prostor, rapoređene elemente, i dimenzije sa nevidljivim linijama. Drugi koriste kvadratne ili kružne sisteme mreža za svoje projekte.

Postoje mnoge koristi od upotrebe mreža, a jedna od njih je to što one daju korisniku priliku za fokus na stvaranje nečega vanvremenskog. Neke mreže pomažu dizajnerima da budu prilagodljiviji, linije unutar mreža pomažu dizajnerima da vide više opcija za razmeštaj grafičkih poteza i za spajanje elemenata u rezultat koji zadovoljava visoke estetske kriterijume.

 

logo-design-savet6

 

Kada je 2013. predstavljen novi logo za Bing, videlo se da je zasnovan na principima mrežnih layout-a. Ovaj sistem je bio od pomoći dizajnerima u koordiniranom mapiranju i u uravnoteženom pristupu dizajnu. Smešten na jednostavnu mrežu ovaj logo nudi doslednost, uravnoteženost, preglednost i dobre uglove, dok je poravnavanje sa mrežom trenutno. Isti mrežni sistem je korišćen za dizajn logoa svih Microsoft-ovih proizvoda.

Ne primenjujte matematičke principe tokom korišćenja mrežnih sistema, osim ako to nije zahtevano. Sjajan logotip ne mora da se podudara sa standardnom geometrijom, a brojevi se možda i neće uklopiti u zlatni presek. Drugim rečima: savršena geometrija nije uvek ono što se dopada oku posmatrača. Apple logo nije geometrijski precizan, ali je estetski ugodan i izdržao je probu vremena.

 

Odstranite višak

 

Prezasićenost i nered predstavljaju veliku prepreku na putu ka dobrom logotipu. Krkljanac može da se prišunja vašem dizajnu u različitim formama. Dostupnost raznih fontova i ostalih grafičkih elemenata olakšava pretrpavanje nepotrebnim detaljima. Efektan logo dizajn sebi iznova postavlja pitanja: „Da li ovaj dodatak ima smisla?“, „Da li mi je stvarno potreban ovaj font?“ i „Da li ovo odgovara zahtevu zadatka?“. Kada ne možete da opravdate prisustvo nekog elementa u svom logotipu onda je vreme da ga odstranite. Zapamtite da su jednostavni logotipi često oni koji su najsnažniji.

 

logo-design-savet7

 

Pepsi logo je evoluirao tokom godina. Uklonjena je reč „kola“, a u poslednjih par godina nestale su i pozadinske boje. Upotreba praznog prostora (white space, negative space) je bila mudar potez, budući da čuva logo od prenatrpanosti i presićenosti.

Krajnji dizajn ne mora da odražava kompletno funkcionisanje vaše kompanije. Modni brendovi ne moraju da prikazuju odeću u svom logotipu (H&M, Zara itd).

Zaključak:

Vaš logo predstavlja ono po čemu prepoznaju kompaniju, zato je ključno da to bude dobro urađen posao. Pomoću ovih saveta možete da stvarate nove ideje i da eksperimetišete sa njima. Na kraju dana, sjajni logotipi su posledica malih stvari urađenih na pravi način

 

 

Pin It

Comments are closed.