Redizajn logotipa Guinessa

logo-dizajn-guiness1

 

U većem broju tekstova na našem sajtu smo lamentirali nad starim dizajnima i kritikovali neke redizajnove koji su uvođenjem jednostavnosti, menjanjem tipografije u serifnu, pretili da izobliče i promene dotadašnji korporativni identitet. Na svu sreću, kod Guinessa to nije slučaj.

 

 

Ukoliko ste antialkoholičar, onda vam je možda Guiness kao brend nepoznat. Radi se o pivari čiji su proizvodi dostupni u više od 120 zemalja, sa preko 1.8 milijarde prodatih proizvoda. Bitan deo Guinessovog nastupa na tržištu je njihov istorijat koji datira od 1759 godine, kada je osnivač Artur Guiness osnovao kompaniju. Keltska harfa, simbol koji predstavlja Irsku, je dugo bio centralna figura Guinessovog logotipa, ali je vremenom trpio raznorazne promene, bivao uprošćavan toliko da je izgubio svoju moć i lepotu. Na donjim slikama se nalazi verzija predstavljena 2005 godine, praćena sa prethodnim promenama. Kao što možete videti, harfa je stilizovana tokom godina do te mere, da je postala samo apstraktni oblik

 

logo-dizajn-guiness2

 

logo-dizajn-guiness3

 

 

Design Bridge je imao zadatak da “udahne novi život harfi i da je učini da svira ponovo”. Proces je počeo u saradnji sa dizajnerima logotipa harfe i sa Gerry Barney-em, koji je 1968 godine kreirao verziju logotipa i koroporativnu tipografiju, baziranu na starim oznakama Guinessa. Eksperimentisano je sa različitim slovnim oznakama, tehnikama i kreirana je harfa sa dramatičkim, skulpturnim izgledom, sa dodatim izgraviranim teksturama. Ovo je oslikano karakterističnim simobom u obliku dva velika slova NS u reči. Rezultat? Ukoliko postoji savršenstvo dostignuto redizajnu logotipa, može se reći da je Guiness blizu dostizanja tog savršenstva.

 

 

logo-dizajn-guiness4

 

logo-dizajn-guiness5

 

logo-dizajn-guiness6

 

logo-dizajn-guiness7

Pin It

Comments are closed.