Priča o NBA logotipu

13 November 2015 | logo dizajn

nba-logo-on-wood-740x410

The National Basketball Association je 1969. bila uvučena u ogorčen sukob protiv svog novog rivala, The American Baketball Association. Ulog je uključivao navijače, igrače, medije i milione dolara.

NBA se  obratila Alanu Sigelu, osnivaču agencije Siegel+Gale.

U otrazi za inspiracijom Sigel je kopao po arhivima Sportmagazine časopisa. Jedna fotografija NBA zvezde Džerija Vesta mu je posebno privukla pažnju. Bila je dinamična, vertikalna, i obuhvatala je samu srž igre.

U NBA nerado pominju da je na logotipu Džeri Vest, a Sigel koji celoga života luduje za košarkom, misli da zna zbog čega je to tako.

jerry-west-nba-logo

nba-logo

„Oni žele da stvar institucionalizuju, a ne da je individualizuju. To je postao toliko sveprisutan, klasičan simbol, i ključna fokusna tačka njihovog identiteta i programa licenci, da ne žele da logo bude povezan samo sa jednim igračem.“

NBA Comisssioner, Dejvid Stern, poručuje preko predstavnika za javnost da ne želi da komentariše ovo pitanje, kao i da ne zna da li je baš Vest na logotipu.

Tim Frank, predstavnik za odnose sa javnošću, kaže da nema zvaničnih zapisa koji bi to potvrdili.

Danas ovaj klasični simbol generiše 3 milijarde dolara godišnje kroz licence, a NBA ime simbolizuje vrhunska dostignuća u profesionalnoj košarci.

Pin It

Comments are closed.