Olimpijske igre u Tokiju 2020: najkontoverzniji logo na planeti

2011-2012.

30. novembra 2011. zvanično je predstavljen logo Tokija, kao grada kandidata i potencijalnog domaćina Olimpijskih igara 2020. godine, nakon održanog nacionalnog takmičenja za logo dizajn. Ovo je bio tek prvi u nizu logoa, koje ćemo pogledati u ovom postu a njega je osmislio student Jošibi univerziteta umetnosti i dizajna.

Amblem predstavlja venac sastavljen od trešnjinog cveta, dobro poznatog cvetnog motiva u Japanu. Logo je uključio u svoju paletu boja, ne samo tradicionalne olimpijske boje već i ljubičastu,

koja je simbol Edo perioda (razdoblje u istoriji Japana koje je bilo karakterisitčno za ekonomski, kulturni i svaki drugi procvat i danas ima veliki uticaj na popularnu kulturu). Dizajner je kreirao okrugli oblik koji predstavlja različitost a svaka latica pojedinačno je simbol vezanosti svake individue za drugo ljudsko biće na našoj planeti.

Ideja koja stoji iza ovog logoa je da poveže kulturu, tradiciju i simbole Japana u jedinstvenu celinu koja će biti prepoznatljiva i na prvi pogled će nas asocirati na ovu zemlju. Veselo i šareno uz jedinstvene vrednosti olimpijskih igara, predstavljenje na laticama trešnjinog cveta, predstavljale su razigran motiv spreman da ga zapamti čitava planeta.

2012-2013. 

Tokio je 23. maja 2012. godine, proglašen zvaničnim kandidatom za održavanje Letnjih olimpijskih igara 2020. Da bi se obeležio ovaj važan trenutak, olimpijski krugovi su dodati na dno logoa uz odrednicu ‘grad kandidat’.

 

 

 

 

 

2013-2015.

Tokio konačno i zvanično postaje zemlja domaćin Olimpijskih igara, zbog čega sa logoa nestaju i reči ‘grad kandidat’. Ova verzija ostaje na snazi sve do pojave zvaničnog logoa, koji će nažalost usled optužbi da je plagijat biti kasnije i uklonjen. Međutim, ova verzija logoa se još jednom vraća u upotrebu, u trenutku kada se dešava povlačenje zvaničnog logoa, koji ćemo u nastavku videti i analizirati.

 

 

Trenutak euforije i prva generacija zvaničnog logoa (2015)

 

  1. jula 2015. godine u 19:00 časova (tačno 5 godina pre zvaničnog otvaranja igra), na posebnom događaju upriličenom za ovaj posebni trenutak – predstavljen je zvanični logo Olimpijskih igara 2020.

I olimpijski i paraolimpijski logo je dizajnirao nagrađivani dizajner Kenjiro Sano, koji je diplomirao na Tama umetničom univerzitetu a među najvažnijim njegovim nagradama ističe se zlatni Kanski lav (najviše priznanje u svetu advertisinga).

Koja simbolika stoji iza ovog logoa?

  • T oblik je inspirisan fontovima ‘Didot i Bodoni’, koje je Sano video kao ‘na izgled jake ali i osetljive’. Ovo slovo objedinjuje tri teme u jedan simbol: Tokio, kao grad domaćin i kao tačka susreta svih sportista; zatim sutrašnjica (Tomorrow na engleskom) težnja organizatora da bolje povežu ljude za srećniju budućnost; i poslednja tema je tim – ceo svet kao jedan tim.
  • Kako je crna boja kombinacija svih boja u spektru, centralni pilar predstavlja toleranciju i različitost bez obzira na veru, naciju ili boju.
  • Krug simbolizuje inkluzivnu planetu, onu koja sve prihvata bez pravljenja razlika među ljudima. Njena crvena boja je rezultat želje da se poveže sa srcem koje kuca i podseti na japansku zastavu ali mesto u ukupnoj kompoziciji je izabrano tako da simbolizuje geografsku poziciju Japana na svetskoj mapi.
  • Krug pritisnut obrisima beline i nejednakim trouglovima, predstavlja otvoren koncept i otvorenu planetu koja svojom transparentnošću želi da ostavi utisak širine za promene i novine.
  • Upotreba zlatne boje u gornjem levom trouglu, omaž su Olimpijskim igrama iz 1964. koje su takođe održane u Tokiju.

Kritike i optužbe za plagijat

Reakcije na logo su bile različite. Neki su ga obožavali i hvalili njegovu simboliku, za koju su govorili da je mudro izabrana, dok su drugi smatrali da ovo nije logo koji je primeren jednom sportskom događaju.

A onda su je pojavile i prve ortužbe, u kojima je ovaj logo upoređen sa sličnim iz Belgije (Pozorište Liege), čiji je dizajner Debie pretio da će tužiti olimpijski komitet jer je usvojeno rešenje jako slično njegovom. Iako logo pozorišta nije zvanično registrovan i zaštićen, on je i dalje insistirao na tome da je logo za olimpijske igre plagijat jer je njegova ideja bila dostupna online već dve godine pre pojave spornog logoa.

Još jedna optužba za plagijarizam došla je iz Barselone, gde je ‘Hey studio’ uporedio svoje dizajnersko rešenje iz 2011. godine sa zvaničnim logom olimpijskih igrara. Njihov poster je kreiran u svrhu promocije kampanje pomoći Japanu, nakon razornog cunamija. Ipak studio je imao nešto drugačiju reakciju nego Debie, pa su rekli da bi im bila čast ako je njihov dizajn poslužio kao inspiracija ali da su uvereni kako je to bila samo slučajnost.

Konačno, desetak dana kasnije – oglasio se Sano, tvrdeći da nikada nije video Debijev dizajn i da nikada ne bi plagirao nečiji rad. Olimpijski komitet Japana je stao iza Sanovog rada i potvrdio da je to originalno rešenje, pruživši dodatne dokaze i razrade ostalih grafičkih elemenata. Nažalost, oni su trpeli veliki pritisak javnosti u ovom periodu i na kraju avgusta su izdali saopštenje u kom su naveli da “logo nema kapacitet da dobije širu javnu podršku”. I sam dizajner logoa Sano je izjavio da ova opšta konroverza koja prati njegov rad počinje da negativno utiče na olimpijske igre i njihovu reputaciju, što nikako nije njegova namera.

Konačno 2. septembra 2015. logo je i zvanično povučen i u upotrebu se vraća prvi logo sa cvetnim motivima.

Druga generacija logoa (2016-2020)

25. aprila 2016. godine, pojavio se novi logo, koga je dizajnirao Asao Tokolo, sa univerziteta Zokei u Tokiju.

Amblem je kompozicija 45 polja pravougaonog i kvadratnog oblika u tri različite visine, koja su raspoređena u oblik venca. Mnogi su primetili da se ovaj logo može porediti sa prvobitnim iz 2011. godine jer koriste isti font i imaju sličan oblik venca. Kockasti uzorak, koristi se u mnogim kulturama a u Japanu je se često koristio u već pomenutom Edo periodu. Kutije predstavljaju različite nacije i kulture i koncept ‘jedinstva u različitosti’. Indigo plava boja treba da predstavi eleganciju i sofisticiranost Japana, po kome je poznat širom sveta. Olimpijske igre i kroz svoj logo postaju platforma za promociju mira.

Moglo je i ovako

Veliki svetski događaji su odlična prilika da dizajneri širom sveta pokažu svoju kreativnost i inovativnost. Tako je Daren Newman, došao na ideju da osmisli i podeli sa svetom, njegovu verziju logoa za sledeće olimpijske igre.

Njegov dizajn je naišao na jako dobre reakcije na svim društvenim mrežama, gde su ga okarakterisali kao jednostavan ali i da na odličan način povezuje postojeći olimpijski logo i godinu u kojoj će se igre održati a pored toga crveni krug simboliše deo japanske zastave pa je i taj deo uspeo da objedini u jedinstvenu celinu. Na prvi pogled je jasno šta ovaj logo predstavlja.

Međutim, ovo rešenje nažalost nikada ne bi moglo da bude uzeto kao zvanično, jer je zabranjeno da se olimpijskim krugovima na bilo koji način menja oblik. Ipak, svi se možemo složiti da je Newman bio na dobrom tragu sa ovom idejom.

Ukoliko ne želite da imate problema sa neoriginalnim logoima koji su ‘inspirisani’ radovima drugih dizajnera, budite oprezni kod izbora agencije ili dizajnera sa kojima radite i prepustite profesionalcima da se bave kreiranjem vašeg vizualnog identiteta.


Comments are closed.