Objašenjenje novog logotipa MasterCarda – Šta je novo, a šta nije?

logo-dizajn-mastercard1

 

MasterCard ima novi izgled, koji je doduše srodan sa starim. Prvi put, u poslednje dve decenije, kompanija je objavila novi logotip i brend identitet. Kreator je poznati dizajn studio Pentagram, koji je takođe autor Verizonovog identiteta.

 

U intervjuu za Adweek, direktor MasterCarda Raja Rajamannar je rekao da je podsticaj za redizajniranje logotipa bio stvaranje novog lica, novog dizajna, koji je baziran na sistemu krugova i lukova. Cilj ovog redizajna je bio modernizaija samog brenda i optimizacija za web. Brend je takođe želeo da pojednostavi dizajn i učini ga fleksibilnijim.

 

Logotip MasterCarda je tokom svih ovih godina postao prepoznatljiv – postoji preko 2 milijarde kartica sa logotipom MasterCarda. Postoji preko 10 miliona prodavaca koji imaju na sebi logotip MasterCarda na svojim POS uređajima.

 

Raja Rajamannar je takođe dodao i to da je MasterCard morao da zadrži prepoznatljive elemente brenda, krugove crvene i žute boje i samo ime MasterCarda.

 

U starom logotipu, reč MasterCard je pozicionirana unutar krugova koji se preklapaju. U novom logotipu, reč je van krugova. Ova promena čini znak fleksibilnijim i može lako biti prikazana i horizontalno i vertikalno.

 

Takođe, slova M i C su velika na starom logotipu, dok su na novom mala. Rezultat toga je moderniji logotip koji prati evoluciju plaćanja.

 

Cilj ovog logotipa je da pokaže kako je kartica jedna od mogućnosti plaćanja. Razvojem elektronskog plaćanja, kartica polako gubi na snazi i nije više najbitniji element. Zato je izbačeno veliko slovo C iz logotipa.

 

Krugovi su osnova za logotip MasterCarda i za novi dizajn koji je pokrenut zajedno sa logotipom koji predstavlja sveobuhvatni brend dizajn sistem. Ovaj dizajn će se pojavljivati i na bilbordima, sajtovima, kreditnim karticama i imaće važnu ulogu.

 

MasterCard ime je napisano u fontu koji se zove FF Mark, koji je odabran zahvaljujući svom elegantnom, modernom izgledu i zato što je čitljiv u malim veličinama. Takođe, slova su kružna, što se uklapa u sistem dizajna.

 

Rajamannar je razmatrao još jednu radikalnu opciju za nov logotip – reč MasterCard koja se postavlja u dva preklapajuća kruga. Usled već postojeće prepoznatljivosti logotipa, bi i ovo bilo dobro rešenje. Ali za sada, kompanija je rešila da igra na sigurno i da zadrži ime brenda unutar logotipa.

 

logo-dizajn-mastercard2

 

logo-dizajn-mastercard3

logo-dizajn-mastercard4

 

logo-dizajn-mastercard5

 

logo-dizajn-mastercard6

 

logo-dizajn-mastercard7

 

logo-dizajn-mastercard8

 

logo-dizajn-mastercard9

Pin It

Comments are closed.