O novoj ikonici Instagrama

17 May 2016 | logo dizajn | Tags: , ,

Logo-dizajn-instagram1

 

 

Osnovan 2010 godine, Instagram je mnogima postao jedna od omiljenih društvenih mreža, zahvaljujući jednostavnom interfejsu, vizuelnim detaljima i sve većim brojem sponzorisanih postova. Nije dostigao rast svoje “roditeljske kompanije” Facebooka, ali Instagram ima 200 miliona aktivnih dnevnih korisnika (što nije broj totalnih korisnika, već samo onih koji pokrenu aplikaciju). Instagram je nedavno predstavio poboljšanje svog interfejsa, što je uključilo dramatičnu promenu ikonice za aplikaciju, po prvi put od osnivanja. Simboli su ostali isti.

 

Logo-dizajn-instagram2

 

 

 

Evolucija novog logotipa

Ikonica u obliku kamere koja je aktuelna od osnivanja Instagrama je postala klasik. Ne zato što je toliko dobra, već koliko zbog činjenice da je, prisustvom na ekranima mobilnih telefona miliona korisnika, tokom svih ovih godina, korisnicima prirasla za srce, s obzirom da vrlo verovatno 99% korisnika pametnih telefona koristi i aplikaciju. U vreme kada je iPhone izasao, u trendu je bio skeumorfizam, dok je sada u trendu flat dizajn. Najveće iznenađenje je zapravo činjenica da je Instagram ostao dosledan skeumorfizmu do sada.

Najveći problem korisnika je upravo taj što nova ikonica i stara nemaju mnogo sličnosti, pošto su navikli na staru i to je bio uzrok lavine negativnih komentara na društvenim mrežama. Ne možemo reći da je ovo loša ikonica, dovoljno je pojednostavljena, ali se i dalje prepoznaje kamera, ali postoji deo ljudi sa mišljenjem da je ikonica nedovoljno prepoznatljiva i da se ne može povezati sa Instagramom.

Promena je estetske prirode. To je još uvek kamera. Na prvi pogled je teško prepoznati kameru, ali kada 200 miliona korisnika bude nekoliko puta dnevno kliknula na nju, prepoznaće je. Kada smo kod impresija brenda, pitanje je vremena, kada će se korisnici naviknuti na novu ikonicu i kada će ona postati prepoznatljiva kao ikonica brenda Instagram. Jednostavno je, ponovna upotreba će je učiniti takvom.

Kao što smo već pomenuli, ikonica izgleda sasvim lepo. Ima lepe i prijatne linije i boje. Najlepše izgleda na retina ekranima.

Logo-dizajn-instagram3

Zanimljiva činjenica je što niko ne pominje glif sa gornje slike, koji je translacija ikonice i koliko je drugačija nova ikonica od te stare. Malo je verovatno da je gorenavedeni glif bio planiran da bude zvanična ikonica za aplikaciju, ali opet je zanimljiva razlika u redizajnu te ikonice. Svakako, bilo je potrebno da Instagram ima flat ikonicu, poput Twiterove ptice ili Facebookovog slova F.

Logo-dizajn-instagram4

Nakon ovog redizajna, došli smo do toga da sada postoje set ikonica za tri “sestrinske” aplikacije. Ista veličina, isti gradijend, isti layout. Jednostavno, efektno, prepoznatljivo.

Logo-dizajn-instagram5

Svi smo znali da će doći dan kada će i Instagram izbaciti novu, flet, moderniju ikonicu. Sada je samo bitno čekajući da se korisnici naviknu i da ih prođe nostalgija za starom ikonicom. Prema trendovima dizajna iz 2015 – 2016 godine, ikonica je dobra jer je jednostavna, gradijentska, prijatna ikonica, tako da je Instagram svoj posao redizajna odradio sasvim korektno.

Pin It

Comments are closed.