O logotipu UEFE i Evropskog Prvenstva 2020 godine

logo-dizajn-uefa1

 

UEFA ili Evropska Fudbalska Unija je upravljačko telo evropskog fudbala. Organizacija je već dugi niz godina locirana u Švajcarskoj, osnovana je 1954 godine i njen zadatak je organizacija fudbalskih takmičenja  koje uključuju evropske zemlje uz dodatak Izraela i Kazahstana. Zvanično UEFA kaže da je njihova misija da promoviše, štiti i razvija principe evropskog fudbala na svakom nivou igre, kao i da promoviše principe jedinstva i solidarnosti i da se bavi svim pitanjima vezanim za evropski fudbal.

 

2020 godine će se održati evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će se odigrati u više od 13 evropskih gradova u isto toliko zemalja. Finače će se održati u Londonu. Prvenstvo će obeležiti 60 godina postojanja najelitnijeg kontinentalnog takmičenja. Za izradu indentiteta je zadužena agencija Youth & Rubicam group. Logotip je baziran na zelenim elementima koji se nalaze ispod trofeja. Organizatori navode da je napravljen motiv koji predstavlja most koji objedinjuje svih 13 gradova i država koji su domaćini prvenstva. Logotip, vizuali i brendiranje simbolično ujedinjuje sve građane Evrope, igrače, timove, navijače i partnere i povezuje elemente Evrope preko fudbala, od Dablina zapadno do Bakua istočno, od Rima južno do St.Petersburga severno.

Prvenstvo je izazov za kreiranje identiteta. Prikazan je identitet za London, a identitet za ostale gradove koji učestvuju će biti urađen brzo.logo-dizajn-uefa2
Na slici ispod ćemo prikazati logotipe nekih prethodnih UEFA događaja. Kao što možete videti sadašnji identitet je sličan onom iz 2012 godine.
Prikazan je trofej uokviren u krug. Sve ovo je malo ograničavajuće i nadamo se da će logotipi budućih takmičenja biti ubedljiviji, oslobođeni
sportskog šablona.

Evropa ima mnogo problema, među kojima su osećaj za zajedničke vrednosti i nedostatak jedinstvenosti. Mi smo sigurni da sport može pomoći da se svi ujedine i da krhki prijekat zvan Evropska Unija dobije koherentnost.

 

logo-dizajn-uefa3

 

logo-dizajn-uefa4

 

logo-dizajn-uefa5

 

logo-dizajn-uefa6

 

logo-dizajn-uefa7


Comments are closed.