Novi logotip i identitet NGVa

logo-dizajn-NGV1

 

 

Osnovan 1961 Nacionalna galerija Viktorija (NGV) je umetnički muzej u Melburnu, sa dve lokacije u gradu – i jedan od najstarijih u Australiji. U njenoj kolekciji se nalazi 70000 radova, nastalih u prethodnih 1000 godina, sa naglaskom na australijsku umetnost, koja obuhvata domaću umetnost (umetnost Aboridžina), artefekata, kolonijalna umetnost, impresionizam, kao i moderna i savremena umetnost.

 

U ovom muzeju se takođe nalaze radovi iz Evrope, Azije, Okeanije, umetničke kolekcije kao i kolekcija savremenog dizajna i arhitekture od 1980 godine pa nadalje. U junu je dizajniran novi identitet, koji je dizajnirala agencija iz Melburna 3 Deep.

 

logo-dizajn-NGV2

 

logo-dizajn-NGV3

 

 

Stari logotip nije bio loš ili dobar. Uglavnom nestaje ličnost, a okvir od tri četvrtine nije izazvao angažovanje korisnika. Novi logotip ima više karaktera sa tipografijom koja ne izgleda standardno i aranžmanom koji se na prvi pogled pojavljuje sa razmacima – mali prostor oko ivica, i dvostruko veći prostor između slova – kad je logotip u svojoj pravilnoj konfiguraciji. Ali kada je logotip razbijen na tri pravougaonika, onda možemo da vidimo i razlog za ove razmake. Nije ovo baš najsrećnije rešenje, ali tipografija izgleda dobro i na taj način logotip izaziva angažovanje kod korisnika. Istini za volju, ovo rešenje može da se primeni na bilo koji muzej sa tri slova, zato što ovo rešenje oslikava kreativnost, organizovanje, obećanje. Uglavnom, ovo je grafičko rešenje koje nije loše, tako da ga nećemo osuđivati.

 

logo-dizajn-NGV4

 

logo-dizajn-NGV5

 

logo-dizajn-NGV6

 

logo-dizajn-NGV7

 

logo-dizajn-NGV8

 

logo-dizajn-NGV9

 

logo-dizajn-NGV10

 

U aplikacijama se koristi logotip, kao prozor, maskirajući sliku iza njega. Tu se oseća nedostatak doslednosti u tome da li logo ide u ravni sa ivicama ili sa granicama oko njega – moglo bi se reći da su oba proistupa prihvatljiva, ali logo se koristi veliki u većini aplikacija. Na gornjoj slici je prikazana majica, pa vi procenite kako vam se dopada i da li bi ste nosili takvu majicu. Sve u svemu, ova logotip je drugačiji od ostalih rešenja, ali postoji blagi nedostatak povezanosti i uverenosti u to koji je vizuelni pristup potrebno pratiti.

Pin It

Comments are closed.