Novi Facebook logo dizajn

 

Novi Facebook logotip je plod saradnje in-house ekipe i Erika Olsona

facebook-logo-dizajn

Facebook. Prethodno The facebook. Ili vam se dopada ili ga mrzite. Toliko za uvod. Ako vas zanimaju dodatne informacije snimljen je film koji sve objašnjava. Kada je vrhovni gospodar društvenih mreža objavio promenu logotipa niko se nije preterano uzbudio. Verovatno niko nije ni primetio promenu. Kada se ulogujete još uvek vidite ikonični “F” logo, to se nije promenilo, a za dizajn novog ispisa imena odgovorni su Facebook-ov in-house tim i Erik Olson iz Process Type Foundry.

„Kada je kompanijski logo prvi put pravljen, tokom 2005, firma je tek počinjala i želeli smo da logo izgleda odraslo i da bude shvaćen ozbiljno. Sada kada smo uspeli, rešili smo da modernizujemo logo, tako da izgleda prijateljskije i dostupnije. Iako smo istraživali mnogo različitih pristupa, shvatili smo da nam je potreban samo apdejt, ne i potpuni redizajn. Saradnja sa Erikom Olsonom, čiji font Klavika je korišćen za prvi logotip, je dovela do izrade fonta koji oslikava ko smo sada i gde smo se uputili.“

Džoš Higins, Facebook kreativni direktor

Poređenje starog i novog

Originalni logo nastao je 2005. kao delo Džo Krala i Cuban Council tima, uz upotrebu Klavika fonta kao polazne tačke. Ispis je vremenom postao ikoničan, možda ne baš kao Coca Cola, ali njegova gusto zbijena slova, oštri uglovi i veoma suptilne varijacije u debljini linija su ga učinile momentalno prepoznatljivim. Ovo je još više zapanjujuće kada znamo da se ispis retko pojavljuje na sajtu. To svi znamo. I to je ono što čini ovu promenu tako teško primetnom.

Detalji logotipa

facebook_2015_logo_detail

Postoji mnogo promena koje su, iako ih Facebook tim smatra suptilnim, poprilično uticale na novi izgled čuvenog ispisa. Slovo „a“ je ispisano na drugačiji način. B je dobilo tradicionalniji prizvuk, dok su „o“ i „e“ postali zaobljeniji. U suštini ovo je savršeno prihvatljiv ispis, nešto poput Franklin Gothic-a za dvadeset prvi vek i njegovu milenijalsku generaciju. Ima sjajan ritam, savršenu izradu, iako leva polovina slova „E“ izgleda pomalo teško, dok je razmak između slova stvarno odličan. Problem je što se sve to, hajde da tako kažemo, ne računa. Kao kada bismo vam rekli da su sledeće reči ispisane zelenom bojom. Crvenom, zelenom, šta bre..? To je osećaj koji ovaj ispis donosi. Znamo da piše Facebook, ali to nije Facebook.

Ovo je nesumnjivo greška u izvedbi novog ispisa, ali činjenica je da je u pitanju vizuelno značajna promena koja pokušava da zadrži istu siluetu (ili metaforično rečeno auru) kao original, samo što su svi elementi izmenjeni nečim drugim. Da je ovo bio originalni ispis, sve bi bilo ok. To bi bio Facebook logotip, i svi bismo prihvatili vezu između „a“ i „b“ kao elemente razlike. Sada međutim svi moramo da se asocijativno odvojimo od prethodnih deset godina, decenije koja je bila u znaku astronomskog uspona organizacije, i da prihvatimo novu sliku ispisa Facebook. A to nije nimalo lako.

Novo označavanje

Iako prva reakcija na viđene promene svakako nije lajkovanje, verovatno ćemo se za desetak godina navići na razlike. Facebook je slobodno mogao da zadrži Klavika font zauvek, jedino su ga se oni možda zasitili. Za sada iako piše „Facebook“, to još uvek nije Facebook.

facebook_2015_logo_signage

Da li je vaš web sajt responsive? Ako nije potrebna vam je izrada web sajta

Pin It

Comments are closed.