Najveće greške koje prave dizajneri logotipa

24 June 2013 | logo dizajn

Umetnost logo dizajna je prepuna zamki. Otkrivamo vam najveće greške koje treba izbegavati, kako bi vaš logo dizajn dostigao slavu.
Bilo da ste početnik u oblasti logo dizajna , sa samo nekoliko klijenata ili kreativni direktor, postoje određene zamke koje bi svaki dizajner  trebalo da izbegava prilikom kreiranja logotipa.

I sada , sa toliko socijalnih interakcija i testiranja vašeg rada, dizajneri moraju da budu veoma oprezni, kako bi izbegli pad u te zamke. Ovde smo vam obezbedili 10 najčešće oronulih primera, koje biste trebali da izbegnete…

 

1. Slepo praćenje trendova

Ovaj VH1 logo bio je potpuni hit kada je lansiran pre 10 godina, ali je izgledao vrlo dotrajalo u vreme kada je zamenjen novim, u januaru ove godine.
Izbor da dizajnirate logo na osnovu aktuelnih trendova je slično kao da ostavite po strani vaš logo koji izgleda dotrajalo i staromodno , čim taj trend mine, a da ne pominjemo to što izgleda malo amaterski.

Umesto da izaberete poupularni ukus meseca, razmistile o tome, sta je verovatnije da će imati dugovečnost vašeg brenda.  Npr. Sadašnji logotip BBC-a(na slici ispod) je iz 1997, a još uvek ne izgleda dotrajalo.
Sadašnji BBC logo ima 16 godina , a još uvek izgleda sveže.

 

2. Preterivanje u bojama

Logo za Poljsko predsedništvo je kritikovan jer sadrži previše boja.  Preterivanje u bojama, ne samo da će uciniti vaš dizajn pretrpanim i zbunjujućim, već će ga takodje učiniti neprevodivim na monoton, što će vam verovatno biti potrebno u jednom trenutku.
Pokušajte da koristite maksimalno četiri boje, a ako klijent zahteva mnogo boja, pokušajte da upotrebite logičke kombinacije boja i zapamtite psihologiju.

 

 

 

3. Neuspešnost u kreiranju prenosivog logotipa

Ovaj logo za Bruklin javne biblioteke je zamenjen ranije ove godine, delom zato što nije dobro adaptiran za mobilne uređaje.
Imajte na umu da bi vaš logo trebalo da bude prenosiv kroz niz različitih medija. Uverite se da će boje, veličine i celokupan dizajn raditi na štampanim materijalima, kao što su oznake i majice, kao i preko različitih tehnologija dodirnih tačaka, kao što su web strane i mobilne strane.

 

 

 

4. Loš izbor fonta

Odlučiti koji će se font koristiti je izuzetno važan i značajan faktor u oblikovanju vašeg identiteta brenda.
Ako se dokaže da je u dizajniranju vaš font previše zahtevan, obezbediti alternativnu verziju, koja je prikladna za upotrebu logotipa i ostalog, odgovarajućeg za vaš brend. Zapamtite, fontovi su takođe podložni trendovima, tako da, trudite se da izbegavate font trenutnog trenda, koji će verovatno ostaviti vaš logo umornim u roku od nekoliko godina. Takođe pokušajte da izbegnete izbor logotipa koji liče na  Microsoft Word Art.

 

5. Kopirenje drugih logotipa

Logo kineske automobilske kompanije BYD izgleda prilično poznato…

U ranim fazama kreiranja logotipa treba biti oprezan i truditi se da ne kopirate, namerno ili podsvesno druge brendove. Budući da je logo veoma sličan nekom drugom,  posebno konkurentskom, obezvrediće vaš dizajn i učiniće vas zaboravljenim od strane publike.
Svrha logotipa je da se vaš brend izdvaja u masi, kako bi se razlikovao od ostalih.

 

 

 

6. Korišćenje Stock Art-a

Ako razmišljate u smeru Stock fotografskog sajta, kako biste formirali kičmu vašeg logotipa, nemojte!
Cilj je da se stvori jedinstveni logo za brend, koji ćete teško postići  ako budete koristili sliku koja je već viđena. Takođe, koristeći zalihe stock slika, ostaviće jeftin utisak.

7. Previše fontova

Dva primera logotipa koji koriste previše tipografije.

Velika i iznenađujuće, česta greška je ta da se koristi previše fontova i stilova.  Uz izradu dizajna koji izgleda pretrpano, korišćenje previše fontova može iskriviti identitet brenda, i stvarati poteškoću publici u smislu razumevanja, koju poruku pokušavate da prenesete.

 

 

 

8. Preterivanje u specijalnim efektima

Logotip za mobilnu kompaniju 3 je prelep- ali razmislite da li je lako da prenesete takav logotip na različite medije, veličine itd.
Slično kao i preterivanje u boji ili u fontovima, korišćenjem specijalnih efekata, takođe možete učiniti vaš logo dizajn zbunjujućim. Pored toga, razmislite ponovo, kako se vaš logo transponuje u različite medije.
Malo je verovatno, da ćete korišćenjem ovih tehnika, učiniti vaš logo neupadljivim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Biti previše apstraktan

Ovaj redizajn logotipa za Univerzitet u Kaliforniji je povučen nakon masovnih protesta.

Dok vi ne želite da vaš logotip bude tako blag i običan da ga je lako zaboraviti, takođe ne želite da bude i van fokusa, što i zbunjuje publiku i ne predstavlja vašu organizaciju.
Trudite se da uspostavite ličnu ravnotežu, koja će privući pažnju iz pravih razloga.

10. Korišćenje pikselizovanih slika

Korišćenje pikselizovanih slika će verovatno dovesti do glavobolje.
Dizajn softvera koji koristite , neće dozvoliti da povećate sliku bez pikselizacije, niti ćete moći da je postavite na pozadinu bez prethodne promene u PNG file.  Umesto toga, opredelite se za vektorsku grafiku, koja održava postojanost na različitim medijima.

Pin It

Comments are closed.